Robert Ljubičić nametnuo se na pripremama /Pixsell
Robert Ljubičić nametnuo se na pripremama /Pixsell

Čačić u njemu vidi Brozovića, ali bi za početak mogao biti - Franjić

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 04.07.22. | 08:59

Robert Ljubičić i Dario Špikić, od igrača iz drugog plana, najviše su se nametnuli na pripremama. No, to ne znači da su osigurali mjesto u prvih 11, iako im Čačić traži i altermativne pozicije

Sumirajući dojmove Dinamovih priprema u Sloveniji i tri odigrane utakmice u kojima smo vidjeli dvije pobjede (Shkendija i Nafta po 3:0) i remi (Spartak Trnava 3:3) doći ćemo do zaključka da su dvojica igrača najveći dobitnici toga razdoblja. Pričamo o Dariju Špikiću i Robertu Ljubičiću! Dok su ostali suigrači ili zadržali svoje pozicije i status koji su imali na kraju prošle sezone ili ga ponešto kompromitirali, njih su dvojica u Sloveniji ušli su u krug onih od kojih se puno očekuje i koji bi mogli imati zavidnu minutažu ove sezone. Barem im trenutno tako stoje akcije.

No, obojica imaju peh da na njihovim pozicijama igraju najjači mogući konkurenti. Špikića je Čačić forsirao na lijevoj strani, to je njegova prirodna pozicija i Špikić se odlično snašao, doista se nametnuo. Međutim, to je pozicija koja 'pripada' Mislavu Oršiću, dok je u Dinamu, Orša je nedodirljiv. A znamo i da je rijetko ozlijeđen ili iz nekog drugog razloga izvan kadra. Hoće li ga zbog dobre forme Čačić svejedno 'gurati' u momčad pa ga vratiti na desnu stranu gdje je često igrao prošle sezone ili će Dinamov trener ostaviti Špikića kao alternativu Oršiću, to je jedno od pitanja na koje čekamo odgovor u prvim utakmicama nove sezone. U drugom dijelu utakmice s Naftom, Čačić je Špikića isprobao i na poziciji desnog beka. Može to Špikić pokriti, ali u toj se ulozi ipak gubi njegov napadački potencijal, uloga u kojoj se pokazao najkorisnijim. U svakom slučaju, krenuo kao starter ili ne, na kojoj god poziciji, Špikić će u nadolazećoj sezoni imati puno značajniji doprinos nego u većem dijelu prošle sezone. Tada je tek pred kraj postao važniji kotačić Dinamova pohoda na naslov prvaka.

Robert Ljubičić od svih je zaradio 'palac gore'. Sve što je odigrao bilo je jako dobro, brzo se uklopio u momčad i pokazao da će biti pojačanje. Ante Čačić nije tip koji će pasti u trans i razbacivati se komplimentima, međutim, kad priča o Ljubičiću ne krije da ga je osvojio.

„On me podsjeća na Brozovića“, kazao je Čačić u jednom neformalnijem razgovoru. A ako je iza nekog igrača Čačić svojedobno stao, onda je to Brozović, upravo je Čačić bi glavni zagovaratelj njegova dolaska u Dinamo. Kad u Maksimiru i nisu vjerovali da je 'maratonac iz Okuja' dovoljno dobar za modri dres, Čačić je bio taj koji ih je uvjerio da ga dovedu, jer će uskoro imati igrača vrijednog milijune eura. I zato, kad Čačić nekoga uspoređuje s Brozovićem, to ima težinu. Ljubičić je osvojio svojim fizičkim performansama, iako na prvi pogled ne djeluje kao Spartanac, austrijski je racionalan u igri, logičnih poteza i odlične ljevice. Međutim, u Čačićevoj formaciji ima mjesta za tri vezna igrača, a Ademi, Mišić i Ivanušec ipak su u prednosti. Tu je i mladi Baturina, koji bi ove sezone trebao dobiti više minuta, ne zaboravimo da je još uvijek u Dinamu i Gojak (Bulat je još daleko od povratka u kadar). Naravno da u takvoj konkurenciji Ljubičić ne može računati na zaštićeni status, ali puno je utakmica i očekuje se da ima dobru minutažu. Prije svega da rastereti Mišića, koji je prošle sezone odigrao 50 utakmica. Ipak, s obzirom da je tek početak sezone i da su svi još uvijek svježi i odmorni, moguće je da će Čačić pronaći Ljubičiću neko drugo mjesto u startnih 11. Pa tako Ljubičić konkurira za lijevi bok, mogli bismo ga već u Superkupu protiv Hajduka vidjeti na toj poziciji. 'Novi Brozović' tako bi mogao svoj put u Dinamu početi kao – Bartol Franjić. Na lijevoj strani, umjesto na sredini terena. No, i tamo je Petar Bočkaj, čiji je ofenzivni učinak bitan u utakmicama u kojima Dinamo napada.

Dakle, dvojica igrača koji su se, uz Brunu Petkovića, najviše istaknuli na pripremama, Špikić i Ljubičić, nisu sigurni za prvih 11 na početku sezonu. Ali, možda natjeraju Čačića da im promijeni pozicije i uloge, samo da bi im pronašao mjesto. Opet, otkad postoji pravilo pet zamjena i treneri imaju više prostora za rotacije i davanje prilika igračima, Čačić tako ima još vremena u potrazi za idealnom postavom. Ono što svakako stoji jest da na većini mjesta u momčadi ima barem dva odlična rješenja.


Tagovi

Robert LjubičićGNK DinamoAnte ČačićDario Špikić

Ostale Vijesti