Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Koga će Čačić prekrižiti do kraja prijelaznog roka? Šestorica igrača mogli bi biti višak...

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 03.07.22. | 08:01

Iako statistike pokazuju da je Dinamo zadnjih godina koristio tijekom sezone više od 30 igrača, Čačić je (zasad) uporan u namjeri da smanji broj igrača u momčadi. Nije otkrio na koga cilja, ali pokušali smo mi sami odgovoriti na pitanje: "Tko visi?"

„U ova dva mjeseca do kraja prijelaznog roka morat ćemo smanjiti broj igrača, na nekim pozicijama ima nas previše“, još je jednom na kraju priprema u Sloveniji rekao Ante Čačić. Uporan je Dinamov trener u namjeri da prorijedi svlačionicu, da sa sadašnjih 28 (s Brkljačom i 29) igrača bez golmana, smanji momčad na njih 22 ili 23. Razgovarali smo s Čačićem u Moravskim toplicama, predstavili mu brojke, koje sugeriraju da je Dinamo zadnjih sezona u pravilu koristio više od 30 igrača i pitanje je hoće li tih 22, 23 biti dobvoljno. No, ne da se i dalje Čačić, broji igrače koji su odigrali zanemariv broj minuta, neki od njih su ušli u lanjsku statistiku, a otišli su već nakon nekoliko ljetnih utakmica. Njegov je argument i dalje da je Dinamov roster prevelik za treninge, da će biti onih koji neće dovoljno igrati i da bi to moglo poremetiti ravnotežu u momčadi. Ali, kad ga pitate tko bi mogao napustiti svlačionicu, tu diže kočnicu i priznaje da još nije siguran.

„Sad ćemo suradnici i ja sve dobro analizirati, a onda polako odlučiti što ćemo s nekim igračima. Odigrat ćemo još jednu utakmicu prije Superkupa, ona će isto dobro doći za neke zaključke“, rekao je Čačić nakon zadnje utakmice sa Spartakom iz Trnave (3:3). Inače, jedna od ideja jest i da do konačnog rješenja igrači treniraju u dvije skupine, jer ih je za uigravanje i treninge za utakmice - previše!

No, kad već Čačić nije želio konkretno reći tko su imena o kojima razmišlja i koja ga muče, odnosno, tko su igrači koji bi mogli do kraja prijelaznog roka napustiti svlačionicu Dinama, pokušat ćemo sami, prema dojmu koji smo dobili na pripremama razabrati koji će to igrači živjeti u neizvjesnosti idućih tjedana. I koji bi mogli ispasti s popisa za novu sezonu.

SADEGH MOHARRAMI

Iako često odigra korektno, Iranac je stalno u drugom planu i pitanje je sviđa li se njemu više ta uloga. Pred njim je nastup u Kataru, dosad je bio neupitni reprezentativac, ali ne bude li igrao u Dinamu, pitanje je što ga čeka kod izbornika Dragana Skočića. Protiv Spartaka nije igrao zbog viroze. Moharramiju tek malo ide u prilog što Čačić zasad nema previše rješenja na desnoj strani, ali kad se oporavi Boško Šutalo, tada će moći kvalitetno pokriti to mjesto. Protiv Spataka je beka zaigrao i Dario Špikić. Stefan Ristovski je, kad je zdrav, prvi izbor.

EMIR DILAVER

Kad su svi zdravi i spremni, ako nitko ne ode, onda je Emir Dilaver šesta stoperska opcija. Dakle, ostane li Josip Šutalo, ispred Dilavera su i on i drugi Šutalo, Lauritsen, Perić i Kevin Theophile. Ne nužno tim redom. Dilaver je ionako u zadnjoj godini ugovora pa iako ništa posebno nije pogriješio na ovim pripremama, niti se može reći da je bio lošiji od ostalih, štoviše, ipak je najlogičnije da on bude taj kojega će biti višak. No, pričekajmo što će biti s Josipom Šutalom i hoće li se to možda odraziti na odluku oko stopera.

DANIEL ŠTEFULJ

Na lijevoj strani opet manjak rješenja. Već smo o tome lamentirali. Osim Petra Bočkaja, Čačić ima samo Daniela Štefulja, koji je ne djeluje uvjerljivo. Time što je na poluvremenu zadnje utakmice Čačić stavio na to mjesto Roberta Ljubičića jasno kazuje da Dinamov trener traži nova rješenja. To ne mora značiti da će ih i naći, ali očito je da Štefulj živi u neizvjesnosti. Možda ga na kraju spasi to što igra na deficitarnoj poziciji.

MARKO TOLIĆ

Jedan od najtalentiranijih Dinamovih igrača nije ničime iskočio. A to se očekivalo, da napokon napravi iskorak, da pokaže da je spreman za ozbiljnu rolu. Jer, svi znamo da je znalac, španer i uvijek se pitamo jesu li treneri 'slijepi' ili je veći dio krivice ipak na njemu. Pitao se to, vjerojatno, i Čačić, jer Tolić je igrač koji intrigira. Pripreme su mu bile prilika da skrene pažnju na sebe, ali nije se nametnuo. Konkurencija je jaka, sve brojnija, pitanje je što ga čeka ove sezone, kad ni prije nije previše igrao.

KOMNEN ANDRIĆ

Ne može mu se osporiti trud, ne mogu mu se obrisati niti dva gola koja je zabio u dvjema utakmicama koje je igrao, a posebno ne utjecaj i pozitiva koje donosi u svlačionicu. Ima temelja vjerovati u ostanak, recimo, prošle godine je obilježio pripreme promašajima, ove godine je druga slika. Ali je i činjenica da su ispred njega dvojica nedodirljivih, Bruno Petković i Josip Drmić. A i Mahir Emreli može igrati špicu, neki kažu da je na toj poziciji i bolji nego na krilu i Čačić, ako već smanjuje kadar, za Andrićev odlazak ima rješenja. No, ova bi odluka mogla ovisiti i o samom Andriću, ako se pomiri sa svojim statusom i ulogom, možda i ostane.

DENI JURIĆ

Dok se Andrić ima za što uhvatiti dokazujući da jest igrač za Dinamo, Jurićevi argumenti su vrlo slabi. Na pripremama je ostao potpuno u drugom planu, jedini je od napadača koji nije zabio gol, ne pamtimo niti da se biločime istaknuo. Teško da će dobiti puno prilika, uostalom, već se i ranije spominjalo da bi mogao na posudbu, čak smo čuli za opciju s odlaskom na Rujevicu. Nakon priprema mogao bi biti još bliže izlaznim vratima.

BONUS: GABRIEL RUKAVINA

On je drugačiji slučaj, ako ode to neće biti zato što nije dobar ili je višak, već zato što je mlad, perspektivan i mora igrati. Na pripremama je pokazao (buduću) klasu, ali jasno je da se u ovom trenutku ne može nadati većoj minutaži. Za njega bi idealna bila dvojna registracija, da negdje igra, a Dinamo ga može povući kad se otvori prostor. Najgore bi rješenje bilo da ostane s prvom momčadi i zadovoljava se mrvicama.

 


Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićEmir DilaverSadegh MoharramiKomnen AndrićDeni JurićDaniel ŠtefuljHNLpripreme

Ostale Vijesti