Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Čačić je dogovorio nove ugovore s igračima, Uprava je (zasad) spustila rampu! O tom dogovoru ovisi Dinamova budućnost

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 28.03.23. | 12:00

Potpišu li nove ugovore s Modrima, Livaković i Petković trebali bi postati najplaćeniji igrači u svlačionici. A to su iznosi koje nova Uprava još ne želi amenovati. Je li to najava da je vrijeme visokoh ugovora u Dinamu prošlost?

Što se događa u Dinamu iza kulisa svega onoga čemu javno svjedočimo zadnjih tjedana? Uprava se kompletirala, Dario Šimić krenuo je u rješavanje problema u omladinskoj školi i polako slaže skautsku službu, a Ante Čačić, koji je i dalje sportski direktor i trener, traži način kako da što bezbolnije dovede momčad do dvostruke krune i već crta križaljku za novu sezonu. Iako je i dalje neizvjesno hoće li baš on s klupe povesti Modre u novu sezonu. No, u sjeni svega toga klub, s Čačićem kao prvom instancom, pregovara o novim ugovorima za četvoricu 'senatora', koji bi trebali biti vođe u svlačionici nakon odlaska Arijana Ademija. Međutim, ti pregovori baš ne idu onako glatko kako se očekivalo.

Naime, Dominiku Livakoviću, Bruni Petkoviću, Stefanu Ristovskom i Josipu Mišiću aktualni ugovori istječu u ljeto 2024., Dinamo im je svima odlučio ponuditi nove i time ih vezati na dulji rok, što, naravno, ne znači da već ovog ljeta neki od njih, posebno Livaković i Petković, ne mogu napustiti Maksimir. Prema informacijama Germanijaka, Čačić je već u uvodnim razgovorima s tom četvoricom dao naznačiti da tu ne bi trebalo biti previše problema i prepreka te da će doći do dogovora. Podrazumijeva se da bi po novim ugovorima Livaković i Petković postali najplaćeniji igrači Dinama, što je sasvim logično, jer, radi se o dvojici hrvatskih reprezentativaca, kapetanu i dokapetanu i igračima koji su upisani u sve uspjehe Modrih zadnjih pet godina.

Ti bi iznosi premašivali milijun eura godišnje, toliko je donedavno imao Mislav Oršić, nije daleko bio niti Kevin Theophile, a u tom je rangu i Josip Drmić, kojemu također ugovor istječe iduće godine, ali mu klub dosad nije ponudio novi. Ristovski i Mišić također bi dobili povećanje, navodno su predmet pregovora i ugrađeni bonusi za plasman u Ligu prvaka te bi bili u nešto nižem platnom razredu, no i dalje među bolje plaćenima u Maksimiru. Pogotovo Mišić. No, generalno, svi bi ti iznosi bili u okvirima današnjih Dinamovih platnih razreda i ugovorne piramide, bez nekih većih odskakanja. Gdje je onda zapelo?

Kako doznajemo, Uprava na čelu s Vlatkom Peras zasad je spustila rampu na te iznose, koliko god oni bili očekivani, te 'pozvala time out'. U Dinamovoj Upravi, očito, žele prvo napraviti kompletnu inventuru klupske blagajne, vidjeti koliko se mogu 'ispružiti' u tim pregovorima i onda će odlučiti, amenovati ili ne, nove, više ugovore za svoje senatore. Svakako, može se dogoditi da do dogovora i ne dođe, da sva četvorica, ako na ljeto netko od njih ne ode, u novu sezonu uđu sa zadnjom godinom ugovora. No, o tom dogovoru ili razilaženju na neki način ovisi i budućnost Dinama. Zašto? Ako maksimirski klub sad odluči prekrojiti granice svojih platnih razreda, ako spusti iznose koje dobivaju najbolji i najvažniji igrači u svlačionici, time će poslati poruku i svima onima koji bi u skorije vrijeme trebali doći u Maksimir. Jer, Dinamo je igrače iz inozemstva pa i one najbolje iz HNL-a osim sportskim izazovima privlačio i, za hrvatske prilike, visokim ugovorima. Primjerice, teško da bi Modri ikad doveli Theophilea, igrača koji je igrao u Francuskoj i Engleskoj, da mu nije omogućio visoka primanja. Teško bi i zadržao Oršića godinu dana dulje, teško bi doveo Gavranovića ili Drmića, da im nije dao 'europski ugovor'.

Već dulje u Dinamu slušamo kako bi se način plaćanja igrača trebao revidirati, da bi ugovori trebali biti stimulativni, odnosno, ne toliko izdašne glavnice, ali uz bogate premije za uspješan rezultat. I, to je možda put kojim će Dinamo uskoro i krenuti, no, pitanje je treba li odmah presjeći dosadašnju praksu i krenuti upravo od ove četvorke, od igrača koji su trenutno vrlo bitni u svlačionici pod Jugom i oko kojih se planira graditi nova momčad. Riskirali bi time u Dinamu i da krenu priče kako maksimirska blagajna 'zijeva', a novi igrači više klase vjerojatno bi se teže odlučivali na transfer u Zagreb. Jer, znamo kako to ide, loše se vijesti brzo prošire, a Modri su dosad slovili kao jedan od rijetkih klubova, čak i uključujući neke iz liga Petice, u kojima se plaća dobro i redovito, bez repova.

Zbog svih tih detalja za Dinamo je važno da se dogovori s ovom četvorkom, da potpišu nove ugovore i osiguraju stabilnost momčadi. A promjena, što se tiče visine budućih ugovora, u Maksimiru će u idućem razdoblju sigurno biti, Dinamo više neće na plaće igrača trošiti kao dosad, oko 20 milijuna eura godišnje. Samo, to je proces, ne ide preko noći i ne smije ugroziti 'statiku' momčadi. Stoga će se razgovori s igračima nastaviti nakon reprezentativne stanke, vjerujemo, ipak do konačnog dogovora. Pa makar na ljeto Livaković i Petković i otišli iz Dinama, kao što se sve češće priča. No, bolje je za sve da odu sa čvrstim ugovorima nego uz neke napetosti i nedorečenosti.



Tagovi

Bruno PetkovićDominik LivakovićStefan RistovskiJosip MišićGNK DinamoAnte ČačićVlatka PerasDario ŠimićHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti