REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Budimirov trener Arrasate postao izbornik Baskije: “Jako je sretan što će voditi momčad svoje domovine”

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 08.03.24. | 13:58

Baskijski nogometni savez nije član UEFA-e i FIFA-e, premda je to prije dvije godine zatražio, pa reprezentacija smije igrati samo prijateljske utakmice

Osasunin trener Jagoba Arrasate bit će izbornik nogometne reprezentacije Baskije koja će za dva tjedna dana igrati prijateljsku utakmicu s dvostrukim svjetskim prvakom Urugvajem.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Arrasate, rođen prije 45 godina u baskijskom mjestu Berriatua, i dalje će ostati trener španjolskog prvoligaša Osasune za koju igra hrvatski napadača Ante Budimir.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

„Odabrali smo Arrasatea jer je vrhunski trener, a ujedno i baskijski trener predan duhu nogometne reprezentacije Baskije“, izjavio je Javier Landeta, predsjednik Baskijkog nogometnog saveza u obraćanju medijima.

Arrasate, koji se s Osasunom nalazi na sredini tablice španjolske prve lige, već je neko vrijeme bio u razgovorima s dužnosnicima saveza.

„Jako je sretan što će voditi momčad domovine Baskije“, rekao je Landeta.

Baskija je autonomna pokrajina na sjeveru Španjolske gdje mnogi od 2,2 milijuna stanovnika zagovaraju referendum o neovisnosti. Baskijski nogometni savez nije član UEFA-e i FIFA-e, premda je to prije dvije godine zatražio, pa reprezentacija smije igrati samo prijateljske utakmice.

Baskija i Urugvaj, prvak svijeta iz 1930. i 1950., odigrat će prijateljsku utakmicu 23. ožujka u Bilbau.

To je razdoblje kada će reprezentativci otići iz klubova na okupljanja svojih nacionalnih momčadi. Budimir, treći strijelac Primere, tada bi trebao biti s reprezentacijom Hrvatske na turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Arrasate bi uskoro trebao objaviti popis igrača Baskije.

Baskija je zadnji put igrala prijateljsku utakmicu prije četiri godine. U studenom 2020. svladala je s 2-1 Kostariku pogocima tadašnjih Athleticovih igrača Ikera Muniaína i Unaia Núñeza. Baske je tada vodio 73-godišnji Javier Clemente, nekadašnji izbornik Španjolske i trener klubova poput Betisa, Real Sociedada i Atletico Madrida. Clemente, rođen u Baskiji, trenutno je bez angažmana.

Izbornik Urugvaja je, pak, Marcelo Bielsa koji je od 2011. do 2013. bio trener Athletic Bilbaa.

Arrasate će se nakon utakmice u Bilbau vratiti u obližnju Pamplonu te nastaviti trenirati igrače Osasune.



(Hina)


Tagovi

Jagoba ArrasateOsasunaAnte BudimirBaskijabaskijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti