REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Britanski dnevni list uvrstio Joška Gvardiola među 11 wunderkida koji će obilježiti 2022.

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 07.01.22. | 10:23

Na ovih 11 igrača treba obratiti pozornost u tekućoj godini.

O kvaliteti i još većem potencijalu Joška Gvardiola napisane su već stotine rečenica teksta, pa tako i na našem portalu. Sama činjenica da je preko noći postao standardni, a onda i nezamjenjivi član viceprvaka svijeta dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

Gvardiol je nedavno bio uvršten u uži izbor od 40 mladih igrača za nagradu Golden Boy koju dodjeljuje talijanski Tuttosport, a sada ga je britanski Mirror uvrstio u najbolju jedanaestorku europskih wunderkida koji bi trebali obilježiti 2022. godinu.

Kao kriterij za odabir igrača stavili su 1. siječnja 2002. kao donju granicu igračeva rođenja, a iz postave su 'izbacili' tinejdžere koji su se već etablirali na europskoj i svjetskoj nogometnoj sceni poput Barceloninih Ansua Fatija, Pedrija, Gavija, Borussijinih Judea Bellinghama i Giovannija Reyne te Realovog Eduarda Camavingu.

Na golu je belgijski U21-reprezentativac, kojeg je dobro upoznao i zagrebački Dinamo. Maarten Vandervoordt ima 19-godina, za Genk je debitirao prije dvije sezone, postao je najmlađi golman koji je zabilježio nastup u Ligi prvaka, a u prvoj momčadi Genka etablirao se krajem prošle sezone u kojoj je branio 14 utakmica i osvojio je domaći Kup. Smatra ga se nasljednikom Thibaulta Courtoisa.

Na poziciji desnog beka nalazi se nominalni stoper, 19-godišnji Ukrajinac Ilyja Zabarnyi, član Dinamo Kijeva. Svojim talentom i kvalitetom brzo se izborio za udarnih 11 kluba, ali i ukrajinske reprezentacije za koju ima već 18 nastupa. Za Dinamo Kijev upisao je već 59 nastupa, osvojio je tri trofeja, a inozemni stručnjaci tvrde da je branič za najveće svjetske klubove. Tržišna vrijednost prema Transfermarktu mu je 13 milijuna eura.

Na prvoj stoperskoj poziciji pronašao se naš Joško Gvardiol, koji može igrati stopera, lijevog beka, defenzivnog veznjaka... U RB Leipzig je stigao prošlog ljeta iz Dinama za 15 milijuna eura, plus bonusi. S Dinamom je ostvario najveći euro-uspjeh novijeg doba, a brzo se nametnuo kao nezamjenjiv u obrani njemačkog kluba i hrvatske reprezentacije. Njegovim dolaskom RB Leipzig praktički nije niti osjetio odlaske Dayota Upamecana u Bayern i Ibrahimea Konatea u Liverpool.

Treći branič u ovoj formaciji je 19-godišnji Ekvadorac Piero Hincapie koji je standardni član Bayera iz Leverkusena. On, kao i Gvardiol, može odigrati stopera i lijevog beka, tržišna vrijednost procjenjuje mu se na 13 milijuna eura. U Njemačku je stigao ovog ljeta iz argentinskog Talleresa, a za reprezentaciju Ekvadora već ima 12 nastupa i jedan postignuti pogodak.

Poziciju lijevog beka zauzima 19-godišnji Škot Aaron Hickey koji je prošao Celticovu i Heartsovu omladinsku školu, a redove Bologne pojačao je na ljeto 2020. za samo 1.7 milijuna eura. Danas je standardni prvotimac talijanskog prvoligaša, u ovoj sezoni već je zabio četiri pogotka i tržišna vrijednost porasla mu je na 13 milijuna eura. Debi za seniorsku reprezentaciju Škotske, doduše, još uvijek čeka.

Poziciju defenzivnog veznjaka zauzima 19-godišnji Senegalac Pepe Sarr, igrač kojeg je Tottenham na ljeto 2021. kupio od Metza za 17 milijuna eura, ali ga je ostavio na posudbi u Francuskoj do kraja tekuće sezone. Sarr ima već 44 nastupa za Metz, može pokriti sve pozicije u veznom redu, po potrebi zaigrati i na krilu, a od ožujka prošle godine dio je reprezentacije Senegala.

Do njega u vezi nalazi se 19-godišnji Nizozemac porijeklom iz Surinama Ryan Gravenberch. Za prvu momčad Ajaxa debitirao je još 2018. sa 16 godina, već ima 86 nastupa te po 10 golova i asistencija za prvu momčad Kopljanika, a zabilježio je i 10 nastupa za reprezentaciju Nizozemske. Tržišna vrijednost mu je 35 milijuna eura. Prošlog ljeta bio je blizu prelaska u Tottenham.

Na poziciji 'polušpice' nalazi se uvjerljivo najvrjedniji igrač ove postave, Bayerov Florian Wirtz kojem se tržišna vrijednost procjenjuje na 70 milijuna eura. Ima tek 18 godina, prošlog ljeta osvojio je U21 Euro s Njemačkom, a već je zabilježio 68 nastupa za Bayer, upisao 17 golova i 19 asistencija. Samo ove sezone, učinak mu je osam pogodaka i 11 asistencija u 21 nastupu, a od rujna 2021. član je seniorske momčadi Njemačke. Četvrti u izboru za Golden Boya 2021.

Iako mu je primarna pozicija na lijevoj strani napada, na desnoj strani ove imaginarne postave nalazi se 19-godišnji Ganac Kamaldeen Sulemana, suigrač našeg Lovre Majera u Rennesu. U Francusku je stigao početkom 2020. iz danskog Nordsjaellanda, već je upisao 68 seniorskih nastupa, zabio 19 pogodaka, a od ljeta 2020. je reprezentativac svoje države. Tržišna vrijednost procjenjuje mu se na 20 milijuna eura.

Pozicija lijevog napadača rezervirana je 19-godišnjeg Čeha Adama Hložeka koji je debitirao za prašku Spartu prije tri godine, a od ljeta 2020. standardni je reprezentativac Češke. Tržišna vrijednost procjenjuje mu se na 19 milijuna eura, primarna mu je pozicija povućeni napadač, no može odigrati i klasičnog centarfora te na jednoj od dvije krilne pozicije.

Poziciju klasičnog centarfora zauzeo je Karim Adeyemi iz Red Bull Salzburga. Ovaj 19-gopdišnji Nijemac podrijetlom iz Nigerije ove je sezone zabio 18 pogodaka u 28 utakmica za austrijskog prvaka. Ukupno je odigrao već 112 seniorskih utakmica, a u rujnu 2021. debitirao je za A selekciju Njemačke. Za Elf je u tri utakmice zabio jedan pogodak, a tržišna vrijednost procjenjuje mu se na 35 milijuna eura.



Tagovi

Joško GvardiolAaron HickeyMaarten VandervoordtKarim AdeyemiFlorian WirtzRyan GravenberchPepe SarrKamaldeen Sulemana

Ostale Vijesti