Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

INTERVJU - Joško Gvardiol: "Messi? Nisam razmišljao da je s druge strane, a kad smo kod veličina, već dijelim svlačionicu s Modrićem"

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 09.11.21. | 09:04

Joško Gvardiol impresionira gdje god se pojavi. U Zagreb je stigao s četiri utakmice u nizu i kandidaturom za "Rookie mjeseca" u Bundesligi.

Zlatko Dalić će zbog njega razbiti stoperski par iz Rusije. Njegov trener iz Leipziga Jesse Marsch će jasno reći da ne zna niti jednog 19-godišnjaka s toliko potencijala dok će respekt Jošku Gvardiolu odati i Bundesliga koja ga je nominirala za “rookiea listopada”.

Nema nikakve sumnje kako je Njemačka ovih dana spoznala zašto je Leipzig istovario 19 milijuna eura za ovog mladića i zašto mu proriču veliku karijeru. A Gvardiol? Skroman kao i onih dana kada je zakoračio u prvu svlačionicu Dinama. Kada je prošao onim “hodnikom legendi” s čijih zidova vise portreti najvećih igrača Dinama u povijesti i koji svakom mladom igraču izaziva neviđen osjećaj respekta prema plavom dresu. Ili kada je u svom trećem nastupu za Dinamo srušio Inter iz Zaprešića pa sjeo na tramvaj i otišao na svoje Srednjake.

Dok pričamo s njime prije okupljnja reprezentacije, odaje nam dojam da bi rado zaobišao svu ovu pompu koja se događa oko njega. A koja je rezultat činjenice da je u Zagreb stigao s impresivnom statistikom. Zadnje četiri utakmice imao je punu minutažu. Protivnici? Greuther Furth, Eintracht, PSG i Borussia Dortmund. Nije uopće loše za nekoga tko ima tek 19 godina…

“Sve se događa nekom filmskom brzinom, ali nemam problem s time. Za to sam trenirao čitav život. Zadovoljan sam prije svega igrom i rezultatima cijele momčadi, a onda i svojom”, osvrnut će se Gvardiol na zadnje partije u dresu RB Leipziga. Otkriva nam kako trener Marsch forsira sustav s trojicom stopera u zadnjoj liniji, njegova je pozicija onog na lijevoj strani.

“Iskreno, moram priznati da sam sebe iznenadio načinom na koji to funkcionira. U Leipzigu sam krenuo na lijevom beku jer je takva bila situacija. Sada igramo s trojicom u zadnjoj liniji i ja sam na poziciji onog lijevog stopera. Iskreno, to smo pokušavali još u Dinamu i tada se nisam najbolje snašao pa sam bio skeptičan. Mislio da ću imati problema s adaptacijom. Međutim, sve je ipalo iznenađujuće dobro”, priča nam Joško Gvardiol koji je na okupljanje reprezentacije stigao nakon derbija s Borussijom Dortmund koju je RB Leipzig dobio 2-1 i primakao se mjestima na ljestvici koja vode u Ligu prvaka.

“Još je rana sezona da pričamo o nekoj borbi za Europu. Bitno je da smo tu, pri vrhu i da čekamo svoju šansu. Ušli smo u neko dobro razdoblje i kamo sreće da potraje što duže”, rezimira Joško.

Stanovnik njemačke pokrajine Saske je već nekoliko mjeseci. Idealno da podvuče neku crtu ispod očekivanja s kojima je došao u Leipzig i onoga što je tamo doživio. Odmah će reći da je RB Leipzig ispunio sve čemu se nadao.

“Ma i više od toga. Svi mi znamo da je Bundesliga jedna visoka razina i da ondje sve funkcionira kako bi trebalo, ali tek kada to osjetiš onda shvatiš tu dimenziju više u odnosu na sve ostalo. Vi se zaista o ničemu ne trebate brinuti. Sve vam je servirano, pazi se na svaki detalj. Potom grad… Osjećam se kao da sam u Zagrebu. Ljudi su druželjubivi, prilaze mi, daju do znanja koliko su sretni što si dio njihova kluba. Evo, nemam riječi kojima bih opisao zadovoljstvo što sam dio ove priče”, iskreno će Gvardiol koji u svakom trenutku ističe činjenicu da mu je pri ruci bio Dani Olmo. Još u Zagrebu su bili dobri. Dani je otišao nešto ranije put Leipziga pa su održavali kontakt. No, pravu dimenziju prijateljstva Joško je shvatio po dolasku.

“Što god bih sada rekao, vjerojatno ne bi bilo dovoljno da opišem koliko mi je Dani pomogao. Bio je stvarno pri ruci cijelo vrijeme. Uvijek je lakše kada imaš nekoga svog, ali kada imaš Danija za prijatelja onda si sretan jer imaš jednu veličinu uza sebe. I igračku i ljudsku. Malo tko ima takav odnos prema svojoj okolini. On zna na poluvremenu doći do mene i priča o korekcijama u igri. Umjesto da misli na sebe i priprema se za nastavak, on poklanja svoje vrijeme meni i daje mi potporu, hrabri me. Evo, ne znam kako bih mu zahvalio”.

Nakon uvodnih dana u hotelu, Joško je našao smještaj u samom gradu. Na derbi s Borussijom stigao mu je agent i prijatelj Marijan Šišić. Roditelji su također s njime u Njemačkoj i olakšavaju mu te neke uvodne mjesece u stranoj zemlji.

“Bio sam solo neko vrijeme i snalazio sam se, ali naravno da je puno lakše kada su ti roditelji pri ruci. Iako, samo mi je nogomet u fokusu tako da i nemam vremena za neke druge stvari”, smije se Gvardiol i nastavlja:

“Adaptacija nije bila laka. Prvi puta sam bio odvojen od svojih na duže vrijeme. No, na vrijeme sam shvatio kako je sve stvar glave. Psiha tu igra najvažniju ulogu. U Dinamu smo znali igrati svaka tri dana, bilo je i rotacija dosta i onda misliš da si umoran. Ovdje te nitko ne pita. Očekuje se da budeš spreman za takav ritam, da si maksimalno fokusiran i da imaš profesionalan odnos prema poslu. Onog trena kada sam to shvatio, sve je bilo lakše. Na umor ne pomišljam, imamo svoj ritam i posve sam posvećen i prilagođen tome”.

Unatoč mladim godinama, čini se kako je Joško kilometrima daleko u odnosu na vršnjake. U nekom karakternom smislu koji je izuzetno bitan za igru na najvišoj razini.

“Moraš se isključiti. Impresioniran veličinama sam bio u nekim uvodnim utakmicama za Dinamo, no to je iza mene. Da, proveo sam nedavno u Parizu nekoliko minuta na travnjaku s Messijem, ali vjerujte mi da uopće nisam razmišljao o tome već samo da odigram ono što trener traži od mene. Da budem fokusiran. Toliko sam bio pod adrenalinom da sam o činjenici da je s druge strane bio Messi počeo razmišljati nakon utakmice kada su me prijatelji preko poruka pitali za to. Uostalom, kada smo već kod veličina, ja dijelim svlačionicu s Modrićem”, priča Gvardiol dok polako prelazimo na temu onoga što nas čeka sljedećih dana. Malta pa Rusija bitno bi mogle odrediti smjer hrvatskog nogometa. U glavama navijača, šest bodova je osvojeno i rade se planovi za kockastu invaziju na Katar sljedeće godine.

“Navijači imaju pravo na takav način razmišljanja, ali nama je to strogo zabranjeno. Uostalom, od njih se očekuje takvo nešto i stvaranje te neke energije koju moramo osjetiti na travnjaku, ali mi moramo biti fokusirani isključivo na Maltu. Tek onda kada utakmica u četvrtak navečer završi na način kojem se svi nadamo, onda možemo otvoriti temu Rusije na Poljudu”.

Luka Stanzl/PIXSELLLuka Stanzl/PIXSELL

No možemo onda općenito o reprezentaciji, poput uvodne press konferencije Zlatka Dalića na kojoj je jasno rekao da je Joško Gvardiol lijevi stoper reprezentacije.

“Kada igraš za reprezentaciju, onda je najmanje bitno gdje će to biti. Stvar je privilegije da si izabran među 11 najboljih nogometaša svoje zemlje u tom trenutku. E sada, hoće li to biti na beku, stoperu ili na golu - zaista mi nije toliko bitno. Igrat ću ono što izbornik traži od mene i probati dati sve od sebe. Da, možda će moje riječi zvučati kao klišej ali to je zaista tako. I ja ne poznajem igrača koji ne misli na taj način”.

Što se Malte tiče, igrači će se idućih nekoliko dana upoznati s onime što ih čeka. Onako generalno, riječ je reprezentaciji koja je debelo ispod razine Hrvatske ali to znači ništa. Uostalom, činjenica da su zaustavili nacionalno prvenstvo na tjedan dana dovoljno govori o ambicijama koje imaju.

“Naravno da imaju ambiciju odigrati najbolje što mogu protiv viceprvaka svijeta. Pa tko ne bi imao na njihovom mjestu? I upravo zato treba ih maksimalno respektirati. Oprez je dobrodošao, ali jasno je da moramo biti fokusirani na svoju igru. Ako mi budemo na nekom našem levelu, onda će sve biti lakše. Ma najbitnije je da nas zaobiđu ozljede i ovi problemi s koronom. Već nema nekoliko bitnih igrača, bilo bi loše da se takav trend nastavi. Idemo se probati sačuvati, odigrati s Maltom najbolje što možemo pa onda put Poljuda”.

Na Poljudu se predviđa spektakl… Tridesetak tisuća navijača trebalo bi biti snažan vjetar u leđa u namjeri da se dohvati SP.

“Znam da su vam zanimljiva ta pitanja o Poljudu i Rusiji, ali idemo pričekati Maltu. Zaista mi nema smisla prije toga pričati o bilo čemu drugome. Nadam se da me shvaćate”, završio je Joško Gvardiol.


Tagovi

Joško GvardiolRB LeipzigHrvatska nogometna reprezentacijaintervjuintervju tjednaHNSLionel MessiLuka Modrić

Ostale Vijesti