Foto: Igor Šoban/Pixsell
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Dvije minute pomračenja presudile Dinamu, Šimić gledao iz lože, Rogić i Dolček šibenski junaci

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 11.03.23. | 20:08

Šibenik je na Šubićevcu nanio Dinamu drugi poraz (2:1) u HNL-u ove sezone i opet pobjegao Gorici na sedam bodova prednosti. Šibenčani su zabili u 41. i 32. minuti, Ristovski je u nastavku tek uspio smanjiti

Kad su se svi najmanje nadali, kad su Dinamove dobre igre i bodovi opet postali standard u HNL-u, pali su Modri na Šubićevcu (2:1), prvi put nakon 13 godina! Loše prvo poluvrijeme, motivirani Šibenčani i dvije minute u kojima je Livaković dvaput kapitulirao presudili su Dinamu. U nastavku je zabio Ristovski, vratio Dinamo u život, međutim, iz nekoliko prilika nije Čačićeva momčad uspjela zabiti još koji put i upisala je drugi poraz ove sezone. Šibenik opet bježi Gorici sedam bodova, a Hajduk bi se sutra mogao vratiti na minus devet iza Dinama, ako pobijedi Osječane. Bit će to i u tom slučaju veliki kapital za Modre, ali pljuska sa Šubićevca ipak bi ih trebala trgnuti.

Inače, nakon sjednice Izvršnog odbora koji joj je povjerio još jedan četverogodišnji mandat, do Šibenika je doputovala nova-stara predsjednica Uprave GNK Dinamo Vlatka Peras, a s njom je u loži sjedio i novi član Uprave Dario Šimić. Zajedno iz lože gledaju utakmicu, a Šimić je ispunio mnoge zahtjeve šibenske publike za selfiejima i autogramima. Međutim, ono što je vidio od igrača na terenu u prvih 45 minuta vjerojatno mu je zadalo glavobolju. Dan ranije spustio se do svlačionice, upoznao s igračima i odražo im pozdravni govor. A oni kao da su ušli malo preopušteno, opijeni pričama o već osiguranom naslovu prvaka, k tome bez Ademija, svog kapetana i vođe na travnjaku. Ako će tako izgledati i kad on ode, onda se Dinamu ne piše dobro. Nije, istina, bilo niti Ivanušeca i Perića, ali slabi su to alibiji za ono što je Dinamo pokazao u prvom dijelu. Tek jedna opasna situacija pred Rogićem, Baturina je bio sam, ali umjesto gola pogodio vanjski dio mreže.

Sve ostalo bilo je na strani Šibenika. Dinamova zadnja linija bila je ranjiva, neoprezna, uspavana. Prvo se Čanađija našao pred Livakovićem, lopta se nespretno odbila od Ristovskog u nogu Čanađije i išla prema kutu, Livaković je odlično obranio. Onda je Špeljak pobjegao Šutalu, išao sam na Dinamova vratara, ali umjesto suprotnog kuta, gađao je pokraj gola. Bila su to upozorenja za Modre da ovaj put na Šubićevcu, gdje inače često osvajaju bodove, neće lagano proći. Ali, nisu Dinamovi igrači to shvatili preozbiljno, malo toga su kreirali, jedini udarac u okvir bio je pokušaj Bulata s 20-ak metara, u ruke Rogića.

I onda, dvije minute slave za Šibenčane. Prvo prekid, lopta je u gužvi u šesnaestercu došla do Mislava Matića, koji je precizno pucao i pogodio taj već spomenuti donji Livakovićev kut. Prvi Matićev gol u profesionalnoj karijeri! Bila je to 41. minuta, Dinamo je krenuo s centra i ubrzo primio i drugi gol. Mišić je nevjerojatno pogriješio, vraćao loptu na svoju polovicu, točno u noge Dolčeka. On je bio neuhvatljiv za Šutala i precizno i snažno pogodio je pod gredu. Šibenik je imao 2:0, mogao je zabiti i treći. Dolček je još jednom prošao, po lijevoj strani, odigrao povratnu loptu za Araija. Bila je to matna situacija, no u zadnji tren pojavio se Ristovski i spasio vrata. Kakav Dinamov 'black out' u samoj završnici prvog dijela. Vjerojatno najlošije Dinamovo poluvrijeme ovog proljeća.

Ante Čačić na poluvremenu povukao je neočekivan potez. Zamijenio je Šutala Drmićem, pojačao napad, a u obrani ostavio Ristovskog, Theophilea i Ljubičića, koji je tako opet zaigrao na novoj poziciji. Malo se Dinamo trgnuo, odličan je bio volej Bulata, išao je udarac u rašlje, ali je Lovre Rogić vrhunski obranio. Čekali smo na prvu Dinamovu opasnu akciju više od 50 minuta! Potom je izdaleka pokušao i Mišić - pokraj gola. Ipak, došao je do Dinamo do pogotka, a strijelac je bio Ristovski. Već treći put ovog proljeća reprezentativac Sjeverne Makedonije zatresao je mrežu, to je za njega, vjerojatno, rekord karijere! Bulat je izveo korner, Ristovski pogodio glavom i vratio Modre u igru. Imali su Zagrepčani još oko pola sata vremena da izbjegnu poraz. No, iako su imali incijativu, malo su toga do kraja kreirali. Pamti se Petkovićev slobodnjak s 20-ak metara u 70. minuti, koji nije bio daleko (pokraj gola) i onda tek 15 minuta kasnije pokušaj Gurlice glavom nakon kornera. Da, uveo je Čačić u igru Jakova Gurlicu, mladog (19) stopera, kojemu je ovo bio HNL debi. No, Gurlica je igrao u veznom redu, Ljubičić ostao u obrani! Nema te sile koja će Čačića natjerati da Ljubičića prebaci u vezni red.

Pritiskao je Dinamo do samog kraja, imao je udarac glavom i Menalo, Rogić je opet bio na svom mjestu. I zaustavio Modre u želji za izjednačenjem, uz Dolčeka bio je Rogić junak šibenske pobjede. Dinamu je ovo drugi poraz sezone, a Šibenčanima, nakon jučerašnje sjajne pobjede Goričana 5:4 protiv Istre, opet bijeg od najvećeg konkurenta u borbi za ostanak. Spomenimo i da je sudac Kolarić u vrlo korektnoj utakmici podijelio čak 10 žutih kartona, po pet sa svake strane.

Šibenik - Dinamo 2:1

Šibenik. Stadion: Šubićevac. Gledatelja: 2479. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec). Pomoćnici: Vedran Đurak (Sv.Ivan Zelina) i Ivan Starčević (Bjelovar). VAR: Mario Zebec (Cestica). AVAR: Bojan Zobenica (Velika Gorica).

Šibenik (4-4-2): Rogić - Kvržić, Perić, Matić, Mina - Arai, Đira (od 68. Soldo), Đorić (od 74. Radonjić), Čanađija (od 90. Mesa) - Dolček, Špeljak (od 74. Hiroš). Trener: Damir Čanadi.

Dinamo (4-1-4-1): Livaković - Ristovski, J. Šutalo (od 46. Drmić), Theophile, Ljubičić - Mišić - Špikić, Baturina, Bulat (od 77. Gurlica), Bočkaj (od 85. Menalo) - Petković. Trener: Ante Čačić.

Strijelci: 1:0 Matić (41.), 2:0 Dolček (42.), 2:1 Ristovski (64., Bulat)

Žuti kartoni: Arai, Dolček, Rogić, Perić, Hiroš (Šibenik); J. Šutalo, Baturina, Bočkaj, Mišić, Ljubičić (Dinamo).

Crveni kartoni: -




Tagovi

NK ŠibenikGNK DinamoHNLHrvatska nogometna ligaAnte ČačićDamir Čanadi

Ostale Vijesti