Lefteris Partsalis/XINHUA
Lefteris Partsalis/XINHUA

Bjelica za Germanijak: "AEK je najjači protivnik od svih s kojima je Dinamo igrao u pretkolima, razina više!"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 31.07.23. | 13:00

Bivši trener Dinama osjetio je na svojoj koži snagu grčkog prvaka, koji je na pripremama izgubio samo jednu utakmicu. Od Čabrajinih 'lokosa'!

Pet utakmica, četiri pobjede. To je skor grčkog prvaka AEK-a na pripremama, padali su redom belgijski prvak Antwerp (3-0), ukrajinski šampion Šahtar (5-0), grčki Volos (3-0) te turski Trabzonspor, klub Nenada Bjelice u njegovu grotlu u Trabzonu (3-1). Grci su poslali poruku Dinamu, budući protivnik Modrih (ako Astana ne priredi senzaciju u srijedu) u odličnoj je formi 10-ak dana prije tog sraza u trećem pretkolu Lige prvaka. Jedini tko je skinuo 'skalp' AEK-u jest Lokomotiva, momčad Silvija Čabraje učinila je to u Nizozemskoj, bilo je 1-0, ali bila je to i prva utakmica AEK-a na pripremama. Piše se, iako ovo što su Atenjani pokazali protiv Bjelice i njegovih igrača ipak nudi relevantnije zaključke.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Uhvatili smo Bjelicu u Trabzonu, dan nakon utakmice, uživao je u slobodnom danu, ali pristao za Germanijak podijeliti dojmove iz te utakmice. I procijeniti Dinamove šanse u srazu s Grcima. Nema sumnje, AEK ga je impresionirao.

"Protiv nas je igrala njihova najjača momčad, a vidjelo se da AEK ima ne samo toliko, već gotovo 20 sjajnih igrača. Nadigrali su nas, natrčali, zasluženo pobijedili. AEK se predstavio kao odlična, ozbiljna momčad, koja bi se u Turskoj borila za naslov prvaka!", započeo je Bjelica u 'tamnim tonovima' za Modre, uzevši ipak tek jednu zadršku.

"Jedino što, eventualno, može malo zavarati, jest da je AEK na vrhuncu priprema i tempira formu za utakmice s Dinamom idućeg tjedna, a mi smo u fazi kad još uvijek jako treniramo, prvenstvo nam počinje tek za dva tjedna pa nismo fizički mogli odgovoriti AEK-ovim igračima. To možda daje jednu manje realnu sliku, možda bismo bolje parirali da smo na istoj razini pripreme, ali svjedno se radi o jako dobroj momčadi. Imaju strašnu energiju, igraju presing po cijelom terenu, stoje visoko, nisu nam dali disati. Kažem, možda je moj dojam o snazi AEK-a pojačan time što im mi nismo mogli fizički odgovoriti u ovoj fazi priprema, ali to ne umanjuje snagu grčkog prvaka."

Bez okolišanja i bez da smo postavili pitanje, Bjelica je sam ponudio odgovor:

"AEK je sigurno najjači suparnik s kojim je Dinamo igrao u pretkolima zadnjih godina! Pa i dok sam ja bio trener a i poslije mene. Young Boys, Rosenborg, Ludogorec, Bodo/Glimt... AEK je od svih njih razina više. Imaju glavu i rep, točno znaju što žele, snažni su i potentni. Ne libe se ići jedan na jedan, ganjaju te po cijelom terenu. Recimo, iznenadio sam se kad sam nakon utakmice vidio statistiku, mi smo imali veći posjed, više dodavanja, a na terenu si imao osjećaj da se ne možeš dodati, da su uvijek bili brži u duelu, na odbijenoj lopti, u presijecanju. Na krilima su igrali igrači s kontra nogama, Eliasson desno i Pineda lijevo, jako su opasni, dvije 'šestice' Jonsson i Szymanski dominantni u sredini. Tog Pinedu, meksičkog reprezentativca platili su šest milijuna eura. Generalno, momčad je ostala na okupu i još se pojačala, dakle, uistinu težak suparnik. Pogotovo u Ateni, u vrućoj atmosferi, pred punim stadionom."

Ipak, izdvojio je jednog igrača.

"Levi Garcia, napadač, taj je vrhunski! Naši su se igrači odbijali od njega, bio je nezaustavljiv. On je igrač, koji može igrati gdje hoće, u svakoj ligi Petice! Ma, općenito, nemaju neko slabo mjesto, da mogu reći da je netko slabija karika. Dobri bokovi, obrana također. Kad je izišao Vida zbog ozljede, ušao je još jedan stoper (Motoglou, nap.a.) visok 1.95, a ovaj drugi, Moukoudi također je preko 1.90. Snažni, dominantni u skoku, obojica. Ušao je s klupe i prvi vratar Georgios Athanasiadis, obranio nam kazneni udarac, istrčava, komandira momčadi."

No, unatoč svim superlativima izrečenima na račun AEK-a, Bjelica ne misli da je Dinamo bez šansi. Imao je, uostalom, i Trabzon svoje prilike.

"Mi smo igrali dobro prvih 20-ak minuta, imali i neke šanse, a onda su oni ubacili u višu brzinu i potpuno nas razbili. Opet, zabili smo za 1-2, imali kazni udarac za 2-3, nismo zabili. Ali, ukupan je dojam da je AEK trenutno ipak kvalitetniji i da se radi o jako dobroj momčadi. Međutim, Dinamo sigurno nije bez šansi, postoje neki aduti, koji su sigurno Dinamova prednost."

Koji su to?

"Prije svega, AEK je vrlo energična momčad, igra natjecateljski, protiv nas je napravio 26 prekršaja! Nije ni čudno, trener je Argentinac, to je taj temperament, a i sami su Grci po sebi vrlo energični, idu uvijek 100 posto pa i u ovoj prijateljskoj utakmici. Međutim, u tom svom načinu igre puno i riskiraju, stoje vrlo visoko i u takvoj igri uvijek postoji opasnost da te protivnik zaskoči, da ostane dovoljno velik prostor za mat. Mi to nismo koristili, jer, ponavljam, nismo na toj fizičkoj razini niti trenutno imamo igrače koji su to mogli činiti. Nemamo napadača, koji može zadržati loptu i odigrati, nismo znali brzo izaći i doći brzo do njihovog gola. A kad imaš Petkovića, Baturinu pa na krilu Špikića i Ivanušeca, koji su dovoljno hitri za takvu igru, onda su ti mogućnosti sigurno veće. Uz to, a to može biti vrlo bitno, AEK još nije u natjecateljskom ritmu, Dinamo će mu biti prva službena utakmica, dok će Dinamo do tad odigrati već pet-šest utakmica, a pripremne su utakmice ipak drugo u odnosu na natjecateljske. Ono što je također na strani Dinama jest iskustvo ovakvih dvoboja, Modri su odigrali brdo tih pretkola i europskih utakmica, dok AEK, bez obzira na kvalitetu i iskustvo pojedinih igrača, ipak nema to bogatstvo. I to bi mogla biti Dinamova prednost, no, da se radi o izuzetno teškom izazovu, o ozbiljnoj momčadi, to nije sporno", zaključio je Bjelica u razgovoru za Germanijak.

AEK je protiv Trabzospora igrao u sastavu: Stanković (od 46. Athanasiadis) - Rota (od 46. Sidibe), Vida (od 9. Mitoglou), Moukoudi, Hadjisafi (od 73. Mohammadi) - Szymanski (od 46. Galanopoulos), Jonsson - Eliasson (od 46. Amrabat), Zuber, Pineda (od 46. Gaćinović , od 80. Zini) - Garcia (od 73. Van Weert).



Tagovi

Nenad BjelicaAEK AtenaTrabzonsporGNK DinamoLiga prvakaAEK

Ostale Vijesti