Andreas Gora/dpa
Andreas Gora/dpa

Bjelica nakon tri desetljeća opet protiv Madriđana: Utakmica za povijest Uniona protiv najtežeg protivnika

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 12.12.23. | 08:03

Kontrast između klubova teško može biti veći. Madrid, španjolski behemot s tradicijom, pokorio je Europu rekordnih 14 puta, dok se Union 2019. prvi put plasirao u Bundesligu i prvi put igra u Ligi prvaka nakon spektakularne prošle sezone

Union Berlin ugostit će Real Madrid u šestoj i posljednjoj utakmici grupne faze Lige prvaka u skupini C. Prije 27 godina Nenad Bjelica igrao je utakmicu protiv Madriđana. Tada je bio mladi nogometaš Albecetea u španjolskoj ligi, a danas kao renomirani stručnjak sjedi na klupi bundesligaša i traži još jedno prezimljavanje u Europi u svojoj trenerskoj karijeri nakon što je to već okusio sa zagrebačkim Dinamom. Union Berlin nikada nije pobijedio u utakmici Lige prvaka, a upravo je ova biti ili ne biti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

KALKULACIJE

Igrači Carla Ancelottija već su se kvalificirali među posljednjih 16 s idealnom statistikom s pet pobjeda u pet utakmica, dok je njemačka momčad na dnu sa samo dva boda. Da bi imao nade produžiti sudjelovanje u europskim natjecanjima ove sezone, Union mora pobijediti ni manje ni više već 14-erostrukog europskog prvaka i uz to Napoli mora pobijediti Bragu u drugoj utakmici skupine. To bi podiglo Union iznad portugalske momčadi, na treće mjesto, i osiguralo im nokaut fazu Europske lige. Napoliju je dovoljan i bod protiv Brage za potvrdu drugog mjesta do kojeg bi mogla i portugalska momčad u slučaju slavlja u Italiji.

Union je imao zapravo dobar početak u prethodnom međusobnom susretu, tako da se ima zbog čega veseliti ovoj utakmici. Čak su i pod bivšim trenerom Ursom Fishcerom pružili odličan otpor Real Madridu u svome debiju u Ligi prvaka, sve dok Bellingham nije u 94. minuti odlučio pobjednika sureta. A s druge strane, početak mandata Nenada Bjelice također je krenuo dobro. Doduše, Bragu nisu uspjeli pobijediti, ali slavlje u Bundesligi donijelo je dosta samopouzdanja, a svjestan je toga i osječki strateg.

Kontrast između klubova teško može biti veći. Madrid, španjolski behemot s tradicijom, pokorio je Europu rekordnih 14 puta, dok se Union 2019. prvi put plasirao u Bundesligu i prvi put igra u Ligi prvaka nakon spektakularne prošle sezone.

"Ne moramo puno govoriti o Realu, znamo tko su i koliko znače u svjetskom nogometu. Igrati protiv njih, kao igrač ili trener, najviši je nivo koji možete dostići u nogometu. Imam lijepe uspomene na utakmicu protiv njih i moje vrijeme u Španjolskoj, a veselim se i ovoj utakmici. Mi smo odigrali odlično u Bundesligi i kada nakon toliko vremena opet pobjedite, onda idete samopouzdano u iduću utakmicu. To je jedino što očekujem od svojih igrača. Ako to ponovimo, onda sam siguran da ćemo biti odlični", rekao je Nenad Bjelica dobro raspoložen dan uoči ovoga susreta.

STANJE U SVLAČIONICAMA

Mlada zvijezda Kraljevskog kluba, Jude Bellingham, postigao je četiri od svojih 13 golova ove sezone u Ligi pravka. Engleski mladić ima problema s ramenom i gležnjem, ali Carlo Ancelotti kaže da će svaka moguća operacija zasad biti odgođena, no i dalje postoji opcija da će ga odmoriti u ovoj utakmici. Real si može priuštiti rotaciju, a u nekim će slučajevima i morati: Vinícius Júnior ima ozljedu bedra, Aurelien Tchouaméni probleme sa stopalom, a Eduardo Camavinga problem s koljenom. Andriy Lunin je u posljednje vrijeme bio na golu jer su Thibaut Courtois i Kepa Arrizabalaga liječili ozljede, ali potonji je bio dovoljno spreman za klupu u subotnjem remiju 1-1 protiv Real Betisa. Dani Carvajal, Arda Guler, Eder Militao također su među ozlijeđenima, tako da će gosti biti osjetno oslabljeni, ali i takvi svakoga mogu poraziti.

Bit će zanimljivo vidjeti što će Ancelotti napraviti s Modrićem. Hoće li ovo biti utakmica u kojoj će mu dati veću minutažu ili pak manju, kako bi ga odmorio u, kako je sam najavljivao, manje bitnim utakmicama...


Sheraldo Becker vodeći je strijelac Uniona u Ligi prvaka, zahvaljujući svoja dva pogotka protiv Brage 2. kola, a Bjelica je najavio da bi mogao zaigrati i u ovoj utakmici. Zanimljivo, kapetana Christophera Trimmela zamijenio je hrvatskim reprezentativcem Josipom Juranovićem i unatoč propitkivanjima nekih ljubitelja Uniona ili njemačkih novinara, Bjelica je smireno konstatirao:

"On je naš drugi kapetan, bitan igrač, respektiram ga i sve što je učinio za klub, ali u prve dvije utakmice smo stavili Juranovića u igru, mislim da je dobro odradio utakmice i Christopher će sigurno u budućnosti dobiti svoje minute, a sutra ćemo vidjeti. Računamo na njega normalno, kao kapetana i jako bitnog igrača."

Volland je postigao prvi gol na susretu protiv Gladbacha, da bi potom Benedict Hollerbach i Mikkel Kaufmann postigli svoje prve golove u Bundesligi i prekinuli Unionov niz bez pobjede. No, ni Hollerbach ni Kaufmann nisu prijavljeni za Ligu prvaka, tako da će hrvatski trener biti bez igrača koji su mu donijeli prvu pobjedu na klupi novog kluba. Danilho Doekhi će izostati zbog ozljede noge.

Bjelica je istaknuo kako mu je jedan od ciljeva nekad u budućnosti biti trener i u Španjolskoj. Možda to gospodi u Primeri ne zvuči trenutno ne što napeto, no bude li 'nepoznati dečko s osječkog Sjenjaka' srušio madridskog giganta, ime Nenada Bjelice će im se itekako urezati u pamćenje.




Tagovi

Nenad BjelicaUnion BerlinLiga prvakaCarlo AncelottiReal MadridJude BellinghamLuka Modrić

Ostale Vijesti