ANTONIO BRONIC/Action Images
ANTONIO BRONIC/Action Images

Bjelica mora još malo pričekati na milijun eura, Granata se vratila u Serie A nakon više od 20 godina

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.05.21. | 17:04

Mladi napadač iz Zadra spasio je svoju momčad od doigravanja za Serie C.

Posljednje kolo u Serie B ponudilo je mnoga iznenađenja, ali i konačne odgovore. Sigurno je da će Empoli i Salerintana dogodine će igrati u Serie A, a Enella, Pescara i Reggiana u Serie C, ali do kraja sezone mora se odigrati još popriličan broj utakmica.

Prije svega, u playoff za Serie A plasirali su se Monza, Lecce, Venezia, Cittadella, Brescia i Chievo, dok će playout igrati Cosenza i Ascoli.

Treća i četvrta momčad Serie B, a to su Monza i Lecce uključuju se u polufinalu playoffa za ulazak u Serie A, dok će dvije četvrtfinalne utakmice odigrati Venezia protiv Chieva i Cittadella protiv Brescije.

Zanimljivo, Chievo, Brescija i SPAL su na kraju sezone imali isti broj bodova, ali gol razlika i bolji međusobni ogled odredio je da je na kraju sezone Brescia sedma, Chievo osmi, dok će SPAL i sljedeće sezone biti sudionik drugog razreda talijanskog nogometa.

Chievo je u posljednjoj utakmici s uvjerljivih 3:0 svladao Ascoli, a novu dobru utakmicu na golu domaćeg sastava odradio je nekadašnji vratar Dinama, Adrijan Šemper.

U rezultatski nevažnoj utakmici, prvak Empoli na domaćem je terenu svladao Lecce te su sezonu okončali sa 73 boda. Empoli je iz Serie A ispao u sezoni 18/19., da bi onda prošlu sezonu okončali u četvrtfinalu playoffa gdje ih je svladao Chievo.

Ako je ta utakmica bila rezultatski nevažna, za onu koju su odigrali Pordenone i Cosenza to se sigurno ne može reći. Domaći sastav slavio je rezultatom 2:0, a ta ti boda, kao i poraz Ascolija, odveli su ih na 15. mjesto što znači da će dogodine sigurno biti dio drugog razreda talijanskog nogometa. Cosenza će s Ascolijem igrati playout, a ono čak mogu biti zadovoljni takvim ishodom jer da je Reggiana kojim slučajem slavila protiv Vicenze, onda bi direktno ispali u Serie C.

Spomenimo kako je prvi pogodak za goste zabio Karlo Butić u 78. minuti, a Zadranin je ušao u igru tri minute kasnije.

Jako zanimljivo bilo je u ogledu Pescare i Salernitane. Gosti su slavili rezultatom 0:3, a 73. minute odigrao je i hrvatski branič Luka Bogdan. S ta tri boda Granata (nadimak kluba, op.a.) je osigurala povratak u Serie A prvi put nakon sezone 98/99.

Na istoku Hrvatske sigurno se pratila utakmica između Monze i Brescije. U slučaju da je Monza slavila, a Salernitana kiksala kod Pescare, tad bi Monza izborila direktan plasman u Serie A.

Pitate se zašto je to važno za Nenada Bjelicu i NK Osijek? Kad je Mirko Marić prešao u redove talijanskog drugoligaša, u ugovor je stavljena klauzula prema kojoj Osijeku pripada okruglih milijun eura ukoliko se Monza plasira u Serie A. No, taj novac nije izgubljen, već to vrijedi za naredne četiri godine, čak i ako u međuvremenu Marić napusti Monzu. Hipotetski, Marić već sljedeće sezone može biti transferiran u neki drugi klub, a da Monza na kraju sezone osigura plasman u Serie A, Osijeku će zbog Mirka Marića pripasti dodatnih milijun eura. Dakle, dolazi se do zaključka kako je transfer nekad prvog napadača Osijeka i više nego dobro napravljen od strane uprave bijelo-plavih.

Iako je Serie B okončana, sad znamo dva sigurna putnika u Seria A, a iako je u elitnom rangu talijanskog nogometa ostalo još tri kola do kraja prvenstva, znamo i dva sigurna putnika u Serie B.

Crotone i Parma definitivno ispadaju na kraju sezone, a na dobrom (odnosno lošem) putu da im se pridruži u tome je i trenutno 18. momčad prvenstva Benevento. Oni u 35 odigranih kola imaju 31 osvojen bod, tri manje o 17. Spezije, a Benevento do kraja sezone očekuju još dvije gostujuće utakmice protiv Atalante i Torina, te domaća protiv Crotonea.



Tagovi

SalernitanaNenad BjelicaMonzaSerie B

Ostale Vijesti