REUTERS/Isabel Infantes
REUTERS/Isabel Infantes

Bitke za ostanak, Europu i drugo mjesto: Španjolska križaljka stigla do finala

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 04.06.23. | 08:00

Današnjih 10 utakmica 38. kola podijeljeno je u dva početna vremena, budući da se pet utakmica koje imaju implikacije za Konferencijsku ligu i gornju polovicu tablice igraju prve, od 18.30, dok se pet utakmica koje će odrediti ishod borbe za ispadanje počinju kasnije navečer, odnosno, u 21 sat

Ovo 38. i posljednje kolo sezone 2022./23. La Lige donijet će nam brojne odluke. Četiri momčadi nadaju se da će osigurati sedmo mjesto koje će biti zadnja ulaznica u europskim kvalifikacijama, ono u Konferencijskoj ligi, a ovaj kvartet dijeli samo jedan bod. Zatim, još uvijek postoji šest momčadi u opasnosti od ispadanja, a dijele ih samo dva boda, tako da se svašta može dogoditi tijekom zadnjih 90 minuta sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Današnjih 10 utakmica 38. kola podijeljeno je u dva početna vremena, budući da se pet utakmica koje imaju implikacije za Konferencijsku ligu i gornju polovicu tablice igraju prve, od 18.30, dok se pet utakmica koje će odrediti ishod borbe za ispadanje počinju kasnije navečer, odnosno, u 21 sat.

VICEPRVAK JE MADRIDSKI - REAL ILI ATLETICO?

Madridski velikani bore se za drugo mjesto na ljestvici. Real ima bod prednosti pred Atleticom, a u posljednjem kolu dočekuju Athletic Bilbaoo, koji se nada prvih sedam, na Bernabeu. Los Blancosi su trenutno drugi u, jedan bod ispred trećeplasiranog Atletico Madrida, dok je Athletic na osmom mjestu, s bodovnom izjednačenošću sa sedmoplasiranom Osasunom. Ipak, očekuje se da će baskijskoj momčadi nedostajati neki važni igrači, što bi ih moglo koštati pobjede. Baski nisu pobijedili u gostima kod Real Madrida od 2005., a i tada ih je trenirao Ernesto Valverde i, kao trenutni trener, on će voditi Los Leones u glavni grad s punim samopouzdanjem.

Momčad Diega Simeonea trenutno je treća, jedan bod iza drugoplasiranog Real Madrida, dok je klub s kojim će igrati - Villarreal - peti, gdje će i završiti bez obzira što se dogodi u nedjelju. Atleticu će, čini se, nedostaju neki važni igrači za ovu utakmicu, a Villarreal će vjerojatno pružiti jak otpor Simeoneovoj momčadi tako da će biti pitnje goće li uspjeti preskočiti Real.

BITKA ZA EUROPSKU SCENU

U susretu Osasune i Girone, dva kluba koja se bore za kvalifikacije za Konferencijsku ligu, Osasuna će započeti na sedmom mjestu na tablici La Lige, ali gosti zaostaju samo jedan bod na devetoj poziciji. Budimir i njegovi suigrači pobjedom bi izborili europsku scenu prvi puta nakon 2007. godine. Osim toga, čini se da je Gironina europska kandidatura iscrpljena nizom od četiri utakmice bez pobjede. S druge strane, Osasuna je dobila četiri od zadnjih pet utakmica domaće lige. Još ako Ante Budimir bude u početnoj postavi...

Još jedna momčad koja bi još uvijek mogla završiti među prvih sedam je Sevilla, koja će posjetiti momčad Real Sociedada koja je već osigurala Ligu prvaka. S obzirom na to da je Sevilla u srijedu osvojila svoj sedmi naslov u Europskoj ligi, zaigrat će u Ligi prvaka sljedeće godine. Rayo Vallecano, na 10. mjestu, također zaostaje samo jedan bod za Osasunom, pa će nastojati iskoristiti utakmicu protiv Mallorce.

BITKA ZA OSTANAK

U kasnijem terminu saznat ćemo tko će se pridružiti Elcheu i Espanyolu koji su već ispali iz lige.

Cadiz će nastojati osigurati opstanak u La Ligi u susretu s Elcheom. Domaćini su već ispali u drugu ligu, ali bit će odlučni završiti sezonu s pozitivnim rezultatom u nedjeljnoj utakmici. Osim toga, uzeli su sedam bodova iz zadnja tri okršaja, dok je momčad Cadiza izgubila tri uzastopna gostovanja. Celta Vigo trenutno je malo iznad zone pada i morat će se suočiti s prvakom lige - Barcelonom kod kuće. Almería, koja ima najgore rezultate lige na gostovanjima, posljednjeg će kola gostovati kod već ispalog Espanyola.

Real Valladolid trenutno zauzima 18. poziciju sa 39 bodova, a s izravnim rivalom Getafeom, koji je 14. sa 41 bodom, borit će se za ostanak. Obje momčadi imaju sudbinu u svojim rukama. Valencia ide u goste Real Betisu.



Tagovi

La LigaReal MadridReal SociedadGetafeCeltaBarcelona

Ostale Vijesti