Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Bišćan je otkrio Topića, već ima više minuta od svih ostalih klinaca. A bivši 'hajdukovac' još je daleko od prve momčadi!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 28.04.23. | 10:00

Mladi igrači i njihova minutaža vječna su tema u Maksimiru. Zasad ne igraju mnogo, iako su stalno na klupi, a najveći su upitnici nad dva najzvučnija imena

"On je za mene veliko iznenađenje. Jako sam zadovoljan s njim, a to pokazuje i njegova minutaža. On je prirodni nogometaš, jako dobro razumije i osjeća igru i u svakom njegovom potezu vidi se neka zrelost. On svoju minutažu opravdava i igrama si kupuje još veću za budućnost.", kazao je Igor Bišćan nakon pobjede (2:0) protiv Varaždina, pričajući u Franu Topiću, 19-godišnjem napadaču, koji bi, u samom finišu sezone, mogao, od svih mladih Dinamovih igrača o kojima se toliko puno priča, mogao postati najveći dobitnik sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Igor Bišćan, čim je došao na klupu Dinama, tražio je napadača, jer ostao je samo na Josipu Drmiću. Odlučio se za Frana Topića, najboljeg strijelca juniorske lige, tamo je mladić zabio 18 pogodaka. I, ušao je u zadnjoj minuti protiv Lokomotive, odigrao osam minuta protiv Slavena Belupa, zatim 25 u Puli i 23 protiv Varaždina. U ove zadnje dvije utakmice Topić je imao i prilike, mogao zabiti i prvijenac, no, još će malo pričekati. Ali, sudjelovao je u akciji kod drugog pogotka protiv Varaždina, on je oduzeo loptu i dodao Baturini, koji je potom lucidno proigrao Ivanušeca, a on zabio svoj deveti gol sezone. Privukao je, dakle, Topić pažnju na sebe, Bišćan mu je dao šansu, a on ju je, zasad, dobro iskoristio.

Minutaža mladih igrača u Dinamu je vječna tema, a ove sezone pogotovo. Jer, dosta je 'klinaca' u kadru, u zapisniku, treniraju i putuju s prvom momčadi, ali dobivaju mrvice. Najzvučnija je priča u tom društvu Gabriel Rukavina (19). Krilni igrač, koji je već imao ponude iz inozemstva, očekivalo se, dobit će više prilika i prostora odlaskom Mislava Oršića. Međutim, kod Čačića se Rukavina nije naigrao, a znamo i da je njegov otac Tomislav u javnom istupu kritizirao Gabrijelov status i najavio odlazak iz Maksimira. Međutim, niti dolaskom Igora Bišćana, nije se puno toga promijenilo, Rukavina je dobio tek zadnjih sedam minuta protiv Lokomotive, nakon toga ostao je zakopan za klupu. Još su trojica mladih igrača dobila poneku minutu, Jakov Gurlica (19) odigrao je 13 minuta utakmice u Šibeniku i to kao zadnji vezni, Moreno Živković (18) ušao je u zadnjih 17 minuta protiv Slavena Belupa, kod 4:0 za Modre, a Toni Majić (16) odigrao je jednu minutu u remiju s Goricom. Od onih koji su inače na klupi i u kadru prve momčadi, još nisu prve HNL minute upisali Luka Lukanić (19) i Luka Vrbančić (17).

Oglas

UŽIVO Hajduk - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Jesu li ti mladi igrači, od kojih neki, u okolnostima današnjeg nogometa, više i nisu klinci, jer su njihovi vršnjaci prvotimci i u najvećim svjetskim klubovima, trebali dobiti više prilika? Pogotovo sad, kad je Dinamov kadar ionako sužen, kad Bišćan traži nova imena? Zanimljivost od prošlog vikenda. Dinamovi juniori igrali su protiv Rijeke i pobijedili 2:1, a od svih ovih igrača u sastavu je bio samo Gabriel Rukavina. Bišćan je, navodno, ostalima zabranio da igraju tu utakmicu, jer trebali su mu, kao uostalom i Rukavina, za utakmicu s Varaždinom, samo četiri dana nakon gostovanja u Puli (0:0). Nisu, dakle, igrali u Puli, nisu igrali za juniore, a onda je od svih njih opet protiv Varaždina zaigrao samo Topić. Rukavina je, pak, kako saznajemo sam želio igrati za juniore i Bišćan mu je to omogućio.

E sad, kakav je uopće Bišćanov plan s mladim igračima? Činjenica da većini njih nije dopustio igrati za juniore, govori da ipak s njima računa i da bi mogli dobiti priliku i veću minutažu do kraja sezone. I, kakav će, na kraju biti status Gabriela Rukavine, hoće li se izboriti za više minuta? To je pitanje koje golica mnoge navijače, a odgovore ćemo, vjerojatno, dobiti kad Dinamo napokon i matematički osigura naslov. Možda to već učini na Poljudu, četiri kola prije kraja prvenstva pa će Bišćan imati pred sobom još 360 minuta, u kojima će moći i tim mladićima dati šansu. Zasad egzaktne brojke govore da je Fran Topić, najnovije Bišćanovo otkriće, odigrao i najviše minuta od svih 'klinaca'. A odigrao ih je samo 56. Štoviše, svi ostali zajedno u zbroju odigrali su tek minutu više! U čitavoj sezoni. A, primjerice, Rukavina je bio dio prve momčadi i najesen, konkurirao i za utakmice u Ligi prvaka. U svakom slučaju, sve što su ti dečki dosad odigrali, manje je od svih očekivanja, štogod tome bio razlog. Pa i to ako je istitna da je mali broj njih na treninzima prve momčadi pokazao da može parirati 'velikim dečkima', da su ostali još uvijek 'juniori'.

A uz Rukavinu, još jedno zvučno mlado ime, nije ove sezone doživjelo afirmaciju među Dinamovim seniorima. Marko Brkljača došao je prošlog ljeta iz Hajduka uz veliku pompu, Dinamo je uzeo najvećem rivalu jednog od najvećih dragulja, standardnog člana generacije, koja je neki dan igrala finale UEFA-ine Lige mladih. Očekivalo se da će Brkljača do kraja sezone postati kandidat za prvu Dinamovu momčad, međutim, razvojni put otišao je u drugom smjeru. Brkljača je igrao za Dinamove juniore, a od zime je i na dvojnoj registraciji u Dubravi TIM Kabel, igra seniorsku Prvu NL. I tamo skuplja minute, odigrao je ovog proljeća 843 minute, privikava se na seniorski nogomet na toj razini, ali u Dinamu još nije dobio priliku. Bio je triput u zapisniku u drugom dijelu sezone, međutim, u zadnje vrijeme ga nema na popisu, nije još debitirao u HNL-u. Niti će, gotovo sigurno možemo reći, debitirati na derbiju u Splitu u nedjelju, iako je to kad je ljetos dolazio u Maksimir vjerojatno i sam očekivao.

U priči o Dinamovim klincima, koji bi u idućoj sezoni trebali imati značajnije uloge, mnogo je još nepoznanica. Oni koji su već trebali iskočiti, još uvijek se traže, onaj na kojega se nije računalo (Topić), sad ima najviše minuta. No, sve skupa, premalo s obzirom na očekivanja, javnosti ali i njih samih, ali do kraja još ima šanse da se nešto promijeni i da Bišćan nekoga od njih pogura u prvi plan. Možda već u poljudskom derbiju, hoće li netko novi debitirati u najvećoj utakmici hrvatskog nogometa?




Tagovi

GNK DinamoFran TopićIgor BišćanMarko BrkljačaJakov GurlicaLuka VrbančićLuka LukanićMoreno ŽivkovićGabriel RukavinaHNLHajdukDerbiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti