REUTERS/Pascal Rossignol
REUTERS/Pascal Rossignol

Bio je najskuplji igrač PSG-a, a sad bi se u Španjolskoj mogao boriti za ostanak

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 05.09.21. | 09:43

Mnogi navijači i danas pamte sjajan Argentinčev gol Chelseaju u Ligi prvaka

Prije nepunih je deset godina kao razvikano pojačanje iz Palerma stigao na Park prinčeva. Danas, 119 mjeseci kasnije, potpisao je za španjolski Elche. Javier Pastore, Argentinac zanimljivog nogometnog puta, sa svoje će se 32 godine po prvi puta tako okušati u španjolskoj La Ligi.

I neće mu biti lako, jer bi se Elche u prvenstvu mogao boriti za ostanak u najvišem rangu tamošnjeg ligaškog nogometa. Prošle su sezone pod njegovim sunarodnjakom, trenerom Jorgeom Almironom. bili 17. s dva boda više od Huesce, koja je ispala kao prva ispod linije. Momčad koju danas vodi Fran Escriba sada će oslanjati na napadače – Darija Benedetta, Lucasa Pereza i Lucasa Boyea – u nadi da će ploviti mirnim vodama. I, naravno, Pastorea, koji je nekoć gledao samo prema vrhu tablice.

Napadački veznjak u kolovozu 2011. postao je najskuplji igrač u povijesti Paris Saint-Germaina. Karijeru je započeo u argentinskom Talleresu, 2007. prešao u Huracan, klub iz Buenos Airesa. Dvije godine kasnije, nakon 31 nastupa, osam pogodaka i šest asistencija u argentinskom prvenstvu, za sedam je milijuna eura otišao u talijanski Palermo. Zbog njegove su sjajne forme na Apeninima zadovoljno trljali ruke, jer je u 81 službenom nastupu zabio 16 golova i dodao isto toliko asistencija. Postao je, u međuvremenu, i reprezentativac Argentine, a sve to nije prošlo ispod radara Parižana.

U prijelaznom roku tijekog kojeg su doveli Blaisea Matudija, Kevina Gamiera, Jeremyja Meneza, Salvatorea Sirigua, Barcelonina Maxwella i druge, Pastore je s odštetom od 42 milijuna eura postao najveća kupovina Parižana u povijesti kluba. Tržišna vrijednost tada mu je iznosila 21 milijun, a samo tjedan dana kasnije skočila na 30 milijuna eura.

Argentinac je, jasno, odmah postao prvotimac momčadi koju je ubrzo preuzeo Carlo Ancelotti. Samo je u prvoj sezoni u tamno plavom dresu odigrao 43 utakmice i zabio 16 pogodaka, uz četiri asistencije. Opravdao je uloženo, jer je kroz idućih pet godina redovito igrao, zabijao, asistirao. Mnogi se sjećaju njegovoj sjajnog solo gola protiv Chelseaja u Ligi prvaka u travnju 2014., kada je na desnoj strani kaznenog prostora izvrtio trojicu igrača i loptu pored Davida Luiza plasirao u mrežu iza leđa Petra Čecha.

Pogodak Pastorea protiv Chelseaja pogledajte OVDJE.

Za Francuze je sveukupno odigrao velikih 269 utakmica i zabio 45 pogodaka, a posljednju sezonu igrao je tijekom 2017./18. Vratio se, potom, u Italiju, potpisao za Romu, koja je ga platila 25 milijuna eura, ali su ga ozljede spriječile da u prijestolnici Italije ponovi sjajne predstave iz Grada svjetlosti. U Rimu, kojeg je napustio ovog ljeta, u tri je godine zabio četiri pogotka i dodao tri asistencije.

(2.60) BRAZIL (3.30) ARGENTINA (3.25)

Sada je, u već ozbiljnim nogometnim godinama, započeo svoju avanturu u španjolskom Elcheu, u kojem će na leđima nositi dres s brojem 2. Neobično za jednog veznjaka, koji je isto toliko golova u 29 nastupa zabio za argentinsku reprezentaciju, ali politika kluba je takva da svaki igrač dobije prvi slobodan broj. Nakon jedinice Kike Casille na golu, tu je – Javier Pastore.

Piše: Dominik Smolak


Tagovi

ElcheRomaParis Saint-GermainJavier Pastore

Ostale Vijesti