Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Bijelo-plavi ratnik

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 26.01.24. | 11:30

Na veliko zadovoljstvo svih u klubu, u svlačionici Osijeka će ostati još barem godinu i pol dana, a iako će kad-tad morati reći ‘dosta’, njegova ljubav prema bijelo-plavim bojama sigurno nikada neće prestati. Gdjegod ga put na kraju bude odveo, on će uvijek znati kome pripada. A to će znati i navijači Osijeka.

Kada odrastete na ulicama Juga 2, jedna riječ koja najbolje opisuje vaš karakter najčešće je ‘ratnik’. Gradska četvrt smještena na jugoistoku Osijeka bila je smatrana problematičnim kvartom u kojem su odrastali mangupi, ali i - odlični nogometaši! Taj Jug 2 nije znan samo žiteljima Osijeka, o njemu se već godinama, odnosno desetljećima, pričaju svakojake priče, a poznat je i po tome što je nekoć predstavljao prvu obranu Grada tijekom Domovinskog rata. Kažu nam da je zrak tamo drugačiji, da foliranti ne prolaze i da su krvava koljena nakon jednog ‘običnog’ nogometa s dečkima u ulici sasvim normalna pojava. Ne čudi tako da je baš Jug 2 osječkom, ali i hrvatskom nogometu podario mnoga sjajna imena. Od brončanog iz Francuske Petra Krpana, sjajnih golgetera Roberta Špehara i Zorana Zekića pa sve do ponajboljeg veznjaka prvog dijela HNL-a Benedika Mioča te kapetana Bijelo-plavih Vedrana Jugovića.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Priča Vedrana Jugovića, danas 34-godišnjaka koji je u četvrtak produžio ugovor s Bijelo-plavima do lipnja 2025. godine i tako pristao biti svojevrsni mentor mladim igračima kojima se Osijek sve više okreće, nije jedna od onih koje često pune naslovnice. Od donjogradske Olimpije u kojoj je napravio prve nogometne korake pa sve do blještave, u dječačkim mu danima nezamislive, Opus Arene, karijera od milja zvanog Jugota mnogim mladićima u bijelo-plavoj svlačionici može poslužiti kao primjer. No, nije on jedini. Uz kapetana Jugovića i trenera Zorana Zekića, još je tu karakternih figura koji su u potpunosti predani bijelo-plavoj boji poput Ive Smoje i Damira Vuice. Bez obzira što ih je nogometni put u nekom trenutku odveo s Grada na Dravi, spomenuto društvo je uvijek znalo kome pripadaju i koje je boje krv koja teče njihovim venama.

Kao rođeni Osječanin, koji je osim na Jugu 2 na neki način odrastao i na Istoku Gradskog vrta, Jugović je 3. kolovoza 2008. protiv Cibalije (2-0) dosanjao debi u prvoj momčadi Bijelo-plavih. Nakon 119 utakmica u prvom mandatu u najdražem mu dresu, u veljači 2013., silom osječkih (ne)prilika, otišao je u Rijeku gdje je po igračkim i karakternim osobinama utjelovio igrača koji je bio točno po guštu Matjaža Keka. Čvrsti slovenski strateg mu je dao i kapetansku traku, a to ne samo da puno govori o Vedranu Jugoviću kao igraču, već i kao čovjeku. Prava je šteta što u očima javnosti nikada nije bio dovoljno atraktivan pa tako nije upisao i poneki reprezentativni nastup u nekoj od “hibridnih“ reprezentacija koje su se tada okupljale i u kojima je Rijeka nekada podarila sedam-osam tadašnjih igrača.

Bio je i u Južnoj Koreji, upoznao novu kulturu i svojim očima vidio neki drugi svijet, a kada je nakon dvije i pol godine zaključio tu azijsku priču, na stolu je imao dvije ponude - onu Rijeke i matičnog mu Osijeka. Iako je o Rijeci uvijek pričao biranim riječima te će svaki put biti sjajno dočekan od svih u Gradu koji teče i klubu u kojem je ostavio veliki trag, kod njega nekog prevelikog razmišljanja nije bilo. Što je, uostalom, i potpuno razumljivo. U Rijeci se ostvario, bio kapetan momčadi, osvojio dva trofeja (Hrvatski nogometni kup i Superkup) i sudjelovao u povijesnom plasmanu u grupnu fazu Europske lige, dok je Osijek tih godina krenuo s preslagivanjem kockica i planiranjem nekih velikih stvari.

Po povratku u klub, Vedran Jugović bio je važna figura iako je pozornica pripadala nekim drugim imenima. Igrač bogatog iskustva s europskim utakmicama i inozemstvom u nogama, ali još više od toga i osobnošću nekoga tko zna kako se dolazi do uspjeha. Jer iako su u toj momčadi bili Mile Škorić, Ante Majstorović, Mirko Marić ili Ivica Ivušić, upravo je Vedran Jugović bio tihi lider svlačionice koja je tražila proboj u vrh hrvatskog nogometa.

Nije se rasplelo do kraja kako su Jugović i navijači priželjkivali, ali kada je u jesenskoj polusezoni postigao hat-trick protiv Istre 1961 dočekao je ovacije zahtjevne osječke publike.

“Ovo je posebno. Što se tiče moje, karijere, najljepši dan u životu… Ovdje sam rođen, ovo su moj grad i moj klub. Puno sam puta kao klinac maštao o ovom danu i ovakvom skandiranju. Eto, doživio sam ga, nitko sretniji od mene“, govorio je emotivni Jugović kojem je ovo produženje ugovora na idućih 18 mjeseci ponudilo priliku da kao kapetan Bijelo-plavih podigne trofej i stavi ga u svoju sobu s memorabilijama u kojoj čuva svoje dresove, ali i one šogora Zorana Arsenića, prijatelja Marka Leškovića, ali i velikana poput Luke Modrića, Zvonimira Bobana, Kake, Andrija Ševčenka

Bio bi to scenarij za poželjeti na kraju priče o Jugoviću kao igraču i početku neke nove kao nogometnom djelatniku. U klubu ga navodno već čeka uloga po završetku igračke karijere, na njemu je da samo odabare gdje se dugoročno vidi i za koju funkciju smatra da će moći najbolje obnašati. Već pohađa trenersku akademiju, ali nije isključeno da krene putem kojim je išao i njegov prijatelj Ivan Mance koji je danas uspješan sportski direktor.

Štogod na kraju odlučio, u Osijeku ne sumnjaju u to hoće li biti uspješan. Možda će nekada, poglavito u počecima, rezultat izostati, ali ono što svi znaju, i što su mogli vidjeti kod Jugovića igrača, je to da će on uvijek dati sve od sebe te da u rezervi neće ostaviti ni kapi goriva. Jednostavno, takav je Jugo. Lider, fajter, mangup. Dečko s Juga 2, lice NK Osijeka i osoba besprijekornog karaktera. Možda je veći dio karijere puštao da u druge budu uperena svjetla reflektora, ali jednog dana kada bude odlučio posljednji put izaći iz svlačionice Osijeka, mnoge stvari više neće biti iste. Na veliko zadovoljsto svih u klubu, u njoj će ostati još barem godinu i pol dana, a iako će kad-tad morati reći ‘dosta’, njegova ljubav prema bijelo-plavim bojama sigurno nikada neće prestati. Gdjegod ga put na kraju bude odveo, on će uvijek znati kome pripada. A to će znati i navijači Osijeka. Možda njihovog velikog ratnika neće još dugo biti na bojnom polju Opus Arene, ali ne kaže se bez razloga da ‘navik on živi ki zgine pošteno’.



Tagovi

Vedran JugovićOsijekNK OsijekHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti