PIXSELL
PIXSELL

“Bez ideje i jasne slike, ali takav je Dinamo na svim klupskim razinama”

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 09.11.23. | 21:37

Mario Cvitanović je analizirao utakmicu u Češkoj i otvorio neka konkretna pitanja oko sudbine Dinama i HR nogometa

Teško je analizirati, a zapravo je teško i gledati ovakvu utakmicu koja dolazi nakon utorka i srijede kada smo gledali Ligu prvaka i puno višu razinu nogometa. Ovo je bilo upravo razina trećeg europskog razreda. Od suđenja pa do svega onoga što se događalo na samoj utakmici.

Nije slučajno da su obje ove momčadi u Konferencijskoj ligi.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je dobro otvorio utakmicu, bio je stabilan tih prvih 15-ak minuta. Igralo se fino i tečno. Baturina je vukao, Ristovski je imao dobar udarac. Međutim, nakon toga Dinamo se ugasio. Plzen je uspostavio svoju igru. Igrali su lakše i tečnije. I samo je sreća tu odigrala svoju ulogu da Dinamo nije otišao na poluvrijeme s većim rezultatskim minusom.

U nastavku je Plzen stao, više je razmišljao kako će se braniti. Na kraju je i taj sudac imao neke nejasne odluke, ali ponavljam, to je ta treća razina…

Nisam siguran da sam vidio u igri Dinama neku jasnu ideju kako zaprijetiti i doći do prilike za gol. No, takva je cijela sezona. Nema ideje kod momčadi, nema ideje kod čitavog kluba i to očito utječe na sve i uzima danak.

Izgleda mi to sve poprilično nejasno. Pa u zadnjih nekoliko utakmica do bodova se dolazi u sudačkoj nadoknadi. I tu nije riječ o nečem smislenom, nekoj akciji ili organizaciji igre već se gura na neku silu. Stihijsko i horuk nabacivanje s ciljem da se nekako ugura lopta u mrežu.


Isto tako, zabrinjavajuć je i taj enorman broj tehničkih grešaka. Nije to razina koju Dinamo traži i treba i evidentno su u problemu. Izgledaju nesigurno, bez samopouzdanja. Pa Plzen je prosječna ekipa ali su sigurni, mirni i nisu u grču. Dinamo griješi u jednostavnim pasevima. Ono što bi trebalo biti jako jednostavno, postane enigmom.

Očekivali smo kako će Dinamo igrati ovu skupinu lepršavo, rastrčano ali toga nema. Jedino što je pozitivno jest da te dvije pobjede do kraja skupine vjerojatno vode u nastavak natjecanja. Dinamo je bolji i kvalitetniji od Astane i Balkanija, ali to treba pokazati na terenu. Treba biti što jednostavnije, bez grešaka.

S nekom jasnom idejom kako doći i stvoriti priliku da se ugrozi protivnik. Protiv Plzena sam vidio da se Dinamo otvara s tri igrača. Potom se sustav preljeva iz 3-5-2 u 4-2-3-1. Ljubičić je pokrivao cijelu stranu, Špikić je bio druga špica koja se nije vidjela. Kaneko je bio daleko od gola.

Gledam njegovu igru i pada mi na pamet Liga prvaka ovih dana, odnosno igrači koji igraju kontra nogom. Svaki od njih dovodio se u situaciju da bude izoliran, da ulazi unutra i gađa kontra kut. A u Dinamu Kaneko igra s kontra nogom, probija liniju i dovodi se u situaciju da centrira slabijom nogom. Je l' pročitan ne znam, ali sumnjam da je to bio plan ili ideja kako doći do opasne situacije.

Ne bih se sada zapravo ograničavao samo na ovu utakmicu, jer cijela sezona Dinama pokazuje ovakvo stanje. Treba to jasno reći i generalno se otvoriti u nekom smislu prema javnosti pa postaviti pitanje: gdje je Dinamo sada, što je i gdje želimo biti? Jer, izvjesna je opasnost da ovo gledamo u bliskoj budućnosti. Da Liga prvaka postane predaleko. Treba se uzeti šira slika i zapitati što učiniti i koliki su ti resursi da podigneš ljestvicu.

Naravno da će se ova utakmica analizirati, ali pustite sada taj posjed. Pitanje je koliko je to zapravo bilo produktivno. Ne bih htio da ispadnem prekritičan, ali ova utakmica i generalno stanje u svlačionici i u klubu mora povući neka pitanja. Svi zajedno da sjednu i zapitaju se što nam je ideja? Gdje nas ovo vodi? Možemo li biti na većoj razini?

Kada gledam momčad, zapitam se postoji li jedan igrač Dinama koji je u formi. Ovo je zabrinjavajuće ali i pokazatelj razine hrvatskog nogometa. Svake godine ideš u rang niže, imaš samo jednog predstavnika i to u Konferencijskoj ligi.

Europa je ta koja nam daje odgovore u kakvom je stanju naš nogomet. U HNL-u su svi izjednačeni pa nam to daje zanimljivo prvenstvo i privid atrakcije, ali Europa daje odgovore… Trebali bi se svi skupa zapitati u kojem smjeru ide naš nogomet.



Tagovi

GNK DinamoMario CvitanovićViktoria PlzenKonferencijska liga

Ostale Vijesti