Barcina lista za odstrel: Ovih osam igrača visi u izlogu Nou Campa

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 25.03.20. | 14:25

Velika čistka sprema se u Kataloniji.

Današnje izdanje španjolskog sportskog lista Sport donosi popis od osam igrača Barcelone planiranih za prodaju, kako bi se pročistila svlačionica, ali još bitnije, adresirao nadolazeći predviđeni problem u blagajni Blaugrane.

Predviđeni su poprilični financijski gubici katalonskog velikana, a ovi su igrači izabrani jer se iz ovog ili onog razloga ne uklapaju u buduće njegove planove. Treba odmah raščistiti, oni su ionako bili na izlaznim vratima kluba, a trenutna situacija je planove o njihovoj prodaji samo dodatno katalizirala.

Također, čelnike kluba je financijska kriza kao posljedica pandemije zatekla usred velikog projekta – dovođenja središnjeg napadača top klase. To je samo dodatan razlog za masovnu prodaju, a još jedan problem predstavljaju općenite procjene stručnjaka za nogometno tržište da bi cijene igračima prosječno pale oko 20%.

Osim napadača, Eric Abidal i njegovi suradnici u potrazi su za jednim veznjakom, te combo obrambenim igračem na pozicijama sredine obrane i njene lijeve strane. No da krenemo s ''artiklima''. Za dvojicu vrijedi da je ovo ljeto praktički zadnji vlak za prodaju s obzirom da im ugovor istječe 2021. Jedan od njih je naš Ivan Rakitić.

Hrvatski je dokapetan zadnjih tjedana jasno počeo davati do znanja da ga jako privlači mogućnost povratka u Sevillu. Kako je ta opcija postajala sve izglednijom, tako su se stišale glasine o njegovom prelasku u redove drugih velikana s kojim ga se u zadnjih godinu dana povezivalo – prije svih PSG-a, Juventusa i Intera. Ovo bi bio skoro idealan scenarij za veznjaka Vatrenih. Vrlo bi vjerojatno imao zagarantirane minute (ili sigurno puno više nego u Barceloni), a geografski bi ostao u svojoj zoni komfora, što je više puta (prvenstveno radi obitelji) naglašavao da mu je bitno.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2500240600082226&width=500" width="500" height="552" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Drugi je Arturo Vidal. Još jedan centralni veznjak zavidnog prethodnog CV-a (Colo Colo, Bayer Leverkusen, Juventus, Bayern) u silaznoj je putanji karijere. Novac od njegove prodaje klupski čelnici vide kao dio ''projekta Lautaro'', a cijena po Transfermarktu mu je 14 milijuna eura. Inicijalna je zamisao bila da Čileanac sâm bude dijelom paketa za Interova napadača.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2468664336573186&width=500" width="500" height="512" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Pričuvni golman Neto je došao u klub prošlog ljeta u zamjeni u kojoj je suprotnim smjerom prema Valenciji otišao Jesper Cilessen, no i on će biti na raspolaganju za zainteresirane. Ove je godine odigrao svega četiri utakmice, po jednu u Primeri, Ligi prvaka, Kupu kralja i Superkupu, igranom u Saudijskoj Arabiji.

O Antoineu Griezmannu puno se pisalo. Puno je problema pratilo ovaj transfer puno prije nego je svjetski prvak uopće navukao Barcin dres. Posao se otezao tjednima, rat je buktio na relaciji s Atletico Madridom koji je prijetio tužbom za neregularnost transfera odnosno pregovora uoči njih, a nije se moglo reći ni da je Francuz imao najtopliji doček na Camp Nou. Naime, paralelno se radilo da povratku Neymara, što je bila velika želja Lea Messija. Nakon što je Griezmann došao, a Neymar ne, čarobni Argentinac nije krio svoje negodovanje tim ishodom. Jasno je bilo da bi se svi ovi problemi izbrisali samo ako bi francuski napadač naprosto rasturio u dresu Blaugrane – što nije bio slučaj. Stoga je stiglo vrijeme za rastanak sa 120 milijuna eura plaćenim napadačem.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2510398445733108&width=500" width="500" height="491" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Još jedna ''masno'' plaćena superzvijezda je na izlaznim vratima. Philippe Coutinho nikako da nađe sreću niti u jednom klubu nakon Liverpoola. Trenutno je najvjerojatniji njegov povratak u Premierligu. Nema sumnje da se radi o fantastičnom igraču, dovoljno mladom za povratak statusa superzvijezde. Stigao je za basnoslovnih 145 milijuna eura 2018., a trenutna vrijednost po Transfermarktu mu je 70 milijuna.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2502153089890977&width=500" width="500" height="550" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Samuel Umtiti bio je važan kotačić svjetskih prvaka 2018., gdje je bio autorom odlučujućeg gola u polufinalu protiv superjake Belgije. Međutim, ovaj rodom Kamerunac ove je sezone imao problema s višestrukim ozljedama noge, te je odigrao svega 16 utakmica. Stigao je 2016. u ljeto iz Lyona za 25 milijuna eura, a trenutno vrijedi 40. Igrača koji pokriva upravo njegove pozicije Barca bi ovog ljeta tražila na tržištu. Umtitijeva je plaća nakon obnavljanja ugovora postala prevelika za igrača koji igra tako malo.

I 28-godišnji napadač pristigao krajem veljače u pomalo sumnjivom transferu, Martin Braithwaite, mogao bi napustiti klub. Bez obzira što je potpisao na četiri godine, realizira li Barca dovođenje nekog od traženih napadača na tržištu (a prilika je da hoće), uz oporavak ili Suareza ili Dembéléa (ili čak obojice), za Danca nema budućnosti na Nou Campu.

Carles Alena 22-godišnji je centralni veznjak koji je ovog siječnja otišao na posudbu u Betis. Produkt je La Masije, vrijednost mu je 20 milijuna eura, a od prelaska u Andaluziju ustalio se u rotaciji s obzirom da je odigrao osam od devet utakmica, a pet je počeo. No uz posudbu u Betis nije ''prikačena'' mogućnost prvokupa te će Barca sama pokušati naći kupca za ovog mladog igrača. Ugovor mu virijedi do ljeta 2022.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

BarcelonatransferiIvan RakitićAntoine GriezmannSamuel UmtitiArturo VidalNetoCoutinhoCarles AlenaMartin Braithwaite

Ostale Vijesti