REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Barca pokorila Madrid, Xavijeve trupe pregazile Ancelottijev Real (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 20.03.22. | 22:48

Katalonska je momčad apsolutno nadigrala najvećeg rivala na njegovom terenu

 Dugo najavljivani El Clasico okončan je rezultatom kojeg su rijetki predviđali, Real Madrid je na svom Santiago Bernabeuu poražen, potučen, pregažen od strane fantastične Barcelone. Katalonci su slavili s 0:4, apsolutno su nadigrali vodeću momčad lige u gotovo svim segmentima igre. Dva je gola zabio Aubameyang, strijelci su još bili Araujo i Torres, a daleko najbolji igrač Madrižana bio je vratar Courtois. S ovom velikom pobjedom Barcelona je došla na treće mjesto La lige, sve je bliže drugoplasiranoj Sevilli od koje ima utakmicu manje. Real je i dalje siguran na vrhu, ali ovakva katastrofa sigurno nije bila planirana.

Veliki hendikep za Real Madrid  bio je izostanak Karima Benzeme zbog ozljede, trećeg najboljeg strijelca u povijesti kluba zamijenio je mladi Rodrygo. Zbog ozljede nije bilo i Francuza Mendya pa je na lijevoj strani obrane zaigrao Nacho, s kapetanskom vrpcom oko ruke.

Barcelona ima više problema s izostancima, ozljede su spriječile Desta, Fatija, Sergi Roberta, Umtitija i Baldea da nastupe u Madridu. U za Barcelonu karakterističnih 4-3-3 mjesta u napadu dobili su Dembele, Aubameyang i Ferran Torres.

Veliki rivali dvoboj su počeli na jednak način što se tiče obrambene taktike, odmah su izlazili u visoki presing na zadnju liniju. U takvoj situaciji bilo je važno pokupiti takozvane ničije lopte što je u petoj minuti odlično učinio Realov veznjak Valverde. Povukao je loptu kroz sredinu i nakon sprinta od 30 metara odigrao na desno za Rodryga koji po ulasku u kazneni prostor iskušava udarac te šalje loptu pored vrata.

Visok izlazak obrane gostiju Real je zamalo iskoristio u sedmoj minuti, odlična dijagonala iz obrane stigla je na brisan prostor za brzog Viniciusa. Pratio ga je Araujo koji mu je zatvorio koridor prema vratima pa je Brazilac pričekao dolazak Valverdea. Urugvajac je s 16 metara preciznim udarcem po travi gađao suprotnu malu mrežu, Ter Stegen je uspio loptu odbiti u korner.

Barcelona je uzvratila vrlo brzo, u 12. minuti Busquets šalje loptu u prostor za Ferrana Torresa na lijevoj strani. Španjolac je brži od Carvajala pa vraća loptu na nekih 10 metara po sredini vrata gdje je sam bio Aubameyang. Udarac lijevom nogom ide točno u Courtoisa koji odbija loptu na stranu, prihvaćaju je gosti pa nakon nekoliko sekundi Dembele iskosa a 13 metara gađa suprotni kut, ali belgijski vratar još jednom spašava Real.

Gosti su potom preuzeli posjed lopte, igrali bolje od Reala pa je obrana domaćih bila pod pritiskom. U 18. minuti opasan je pokušaj uputio Torres s 18 metara malo iskosa, gađao je plasiranim udarcem kut, a lopta je prošla tik uz vratnicu.

Mladi i supertalentirani Pedri je u 24. minuti pokazao kakav je majstor, okrenuo je Militaoa i efektno prebacio loptu preko obrane za Torresa čiji udarac u zadnji čas blokira Casemiro. Sve je ukazivalo na to da će Barcelona prva doći do gola što se uskoro i dogodilo. U 29. minuti raspoloženi Dembele je na desnoj strani bio prebrz za Nacha, odlično ubacio pred vrata gdje je Pierre-Emerick Aubameyang bio za korak brži od Militaoa i loptu glavom proslijedio u desni kut pored nemoćnog Courtoisa.

Nema dvojbe da je Barca zaslužila vodstvo, nametnuli su se posjedom lopte, a odlično su izlazili iz presinga Reala. Pokazali su to u 35. minuti kada je Garcia poslao dugu loptu iz obrane do De Jonga koji je bio između linija domaćih. Otvorila se situacija dva na dva, Nizozemac je dodao loptu Aubameyangu čiji udarac dobro brani Courtois. Lopta potom završava u korneru iz kojeg je Barcelona htjela odigrati nekakvu kombinaciju, ali to je pročitao Luka Modrić. Naš reprezentativac povukao je kontranapad, zadržao ga je rukama Pedri, ali puštena je prednost jer je Kroos poslao Viniciusa u prigodu jedan na jedan s Ter Stegenom. Brazilac je pokazao brzinu, ali kada je došao pred vratar spetljao se i pao, djelovalo je kao simuliranje, a sudac je pokazao da neće nasjesti na varku Realovog napadača.

Odmah su gosti pojurili u napad preko desne strane gdje je Dembele stvarao velike probleme kapetanu Reala Nachu. Izborila je Barcelona korner, izveo ga je Dembele na peterac, a tamo je Ronald Araujo bio viši u skoku od Alabe i Militaoa te svladao vratara domaćih za 0:2.

Do poluvremena se stanje na semaforu nije promijenilo, ali jest već u drugoj minuti nastavka. Iz lošeg u još gore za Real Madrid. Pritisak gostiju na sredini terena se isplatio, uzeli su loptu u trenucima kada su domaći otvarali napad. S viškom igrača De Jong je proslijedio loptu Aubameyangu kojeg je pratio Militao pa je Gabonac fantastično petom ostavio loptu za Torresa koji s 12 metara zakucava loptu u mrežu. Pokušao ga je klizećim startom omesti Modrić, ali predobra je bila asistencija Aubameyanga.

Katastrofa kraljevskog kluba nastavila se već u 52. minuti, potpuno razmontiranje domaćih u režiji Barcelone počelo je dugom loptom Piquea prema Torresu. Krilni napadač je ušao iza leđa Nacha, smirio lopti i odigrao za Aubameyanga koji mu se priključio u napadu. Gabonac je izašao sam na Courtoisa i lijepo ga prebacio, mreža se zatresla, ali već do tada je pomoćni sudac digao zastavicu i pokazao zaleđe. Pokazao je da je u nedozvoljenoj poziciji bio Torres kod primanja duge lopte, ali trebalo je sve to provjeriti u VAR sobi. Pokazalo se da je pomoćnik pogriješio, zaleđa nije bilo jer je sasvim na drugoj strani u izlasku zakasnio Alaba. Gol je na kraju priznat, na semaforu je osvanulo 0:4, a kod glavnog suca dosta su protestirali Cesemiro i društvo. I bili su donekle u pravu jer je sudac dignuo zastavicu dok je Torres još imao loptu kod sebe, obrana domaćih je na trenutak usporila, ali upitno je bi li svakako uhvatili hitrog Aubameyanga. Kako god bilo, gol je važio, ako je netko pogriješio onda je to bio pomoćni sudac koji je požurio s mahanjem zaleđa.

Trener Reala Carlo Ancelotti je već na poluvremenu napravio dvije promjene i nekoliko rošada, ali dok mu se momčad posložila primila je još dva gola. Moglo je biti i gore za Real, u 58. minuti Jordi Alba je dobro prošao po lijevoj strani i još bolje ubacio na drugu vratnicu za Aubameyanga koji je promašio nemoguće. S šest metara poslao je loptu pored vrata, lako je mogao doći do hat-tricka.

Htio je Real pred 60 tisuća svoji navijača popraviti dojam u velikom derbiju, ali nije bilo reda u igri domaćih. Sve što su pokušali je bilo jalovo, očito bez Benzeme Madrižani nisu ista momčad. Barcelona je i dalje bila opasna, u 64. minuti Busquets je poslao loptu na širok prostor za Torresa čiji udarac iskosa mora odbiti Courtois. Potom u 73. minuti Depay kroz sredinu traži Dembelea koji se nekako izborio za loptu pored Militaoa i uspio šutirati s 12 metara, ali nije pogodio.

Potom je u 78. minuti Depay pokušao sam postići pogodak nakon što mu nije prošlo dodavanje za Torresa. Volej Nizozemca s 16 metara još jednom je odbio belgijski vratar.

Minutu kasnije nešto je konkretno konačno napravio Real, Vinicius je na lijevoj strani kaznenog prostora ostavio loptu za Alabu čiju bombu brani dobro postavljeni Ter Stegen.

Do kraja je i Vazquez imao jedan promašaj iz gužve u kaznenom prostoru, nisu zapravo ni zaslužili utješni pogodak.

Barcelona je došla do velike pobjede, jedne od najvećih i najdominantnijih u novijoj povijesti najvećeg nogometnog derbija na svijetu.           

 

 REZULTATI LA LIGA, 29. KOLO:

Petak, 18. ožujka

A.Bilbao – Getafe 1:1

Subota, 19. ožujka

Alaves – Granada 2:3

Elche – Valencia 0:1

Osasuna – Levante 3:1

Rayo Vallecano – Atletico Madrid

Nedjelja, 20. ožujka

Espanyol – Mallorca 1:0

Cadiz – Villarreal 1:0

Celta Vigo – Betis 0:0

Sevilla – Real Sociedad 0:0

Real Madrid – Barcelona 0:4



Tagovi

Real MadridBarcelonaEl ClasicoPierre-Emerick AubameyangXavi HernandezSantiago Bernabeu

Ostale Vijesti