Pool via REUTERS/Carl Recine
Pool via REUTERS/Carl Recine

Austrija, mi dispiace: Azzurri do četvrtfinala tek u produžetku

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 26.06.21. | 21:57

Mancini se kockao i pogodio...

Utakmica dana #2. Nakon nogometne lekcije u Amsterdamu, gdje su Danci očitali lekciju Walesu i pobijedili s visokih 4:0, s nestrpljenjem smo iščekivali sraz Italije i Austrije, uz jasne uloge favorita i austsajdera. Mancinijeve trupe su do sad na prvenstvu pokazale možda i najviše, dok je Austrija svoj put do osmine finala "iskrčila" uz dvije pobjede i očekivani poraz od Nizozemske.

Očekivali smo relativno sigurnu pobjedu Azzurra, no Austrija se pokazala kao tvrd orah, natjeravši Italiju da tek u prdoužetku s dva pogotka riješi pitanje pobjednika i ode dalje.

Koliku širinu klupe imaju Talijani najbolje je pokazala početna postava u kojoj se nije našao sjajni Locatelli. Mancini, osim što s ovom Italijom forsira visoku obrambenu liniju, rotira gotovo sve igrače. Danas je primjerice startao Verratti uz Jorginha, a igrači poput Chiese, Bernardeschija i Belottija su ostali na klupi.

Austrija je ostala vjerna svojoj jedanaestorici koja je pobijedila Ukrajinu, sve se naravno vrtijelo oko Arnautovića u špici, uz Alabu, polivalentnog čarobnjaka koji na ovom natjecanju igra lijevog beka.

Inače, pravi je kuriozitet činjenica da Italija uživa dugi niz utakmica bez poraza. Prije početka ovog ogleda s Austrijom, stajali su na nevjerojatnoj brojci od čak trideset susreta bez izgubljene utakmice, što je trenutno izjednačen rekord s onim iz davne 1939. godine.

Susret na Wembleyju je krenuo pomalo nebično, mini pritiskom Austrije. Probao je Baumgartner ubaciti loptu u šesnaesterac nakon dobrog prodora, no njegova lopta je zaustavljena od strane obrambenog bloka. Odmah je u petoj minuti zaprijetila i Italija. Probao je Veratti pronaći Immobilea u praznom prostoru, no lopta je prebrza, a Ciro, osim što je promašio loptu, radi i prekršaj na vrataru.

Moramo priznati da je Austrija otvorila utakmicu bez respekta prema protivniku. Italija je u prvih petnaest minuta često boravila u svojoj polovici, jer su “gosti” bez većih poteškoća izlazili u pravi, smisleni napad. To se pokazalo opasnim po njihova vrata jer su primjerice u 13. minuti malo zaboravili na brzog Insignea, no njegov udarac ide ravno u ruke Bachmanna. Izrađena akcija u dva poteza i svakako “foršpan” za ono što nas čeka u nastavku.

Prva velika prilika na utakmici stigla je tri minute kasnije. Opet tri do četiri poteza i eto problema pred austrijskim vratima. Ovog puta je probao Barella, no lijepa akcija završava obranom raspoloženog Bachmanna. Brzo su pokušali kontrirati Austrijanci preko Arnautovića, no njegov udarac uz igrača “na leđima” je neprecizan.

Što je više odmicalo prvo poluvrijeme, to je Italija više stezala obruč oko austrijske obrane, preciznim dodavanjima tražeći “pukotinu” i šansu za pogodak. Srećom po Azzurre, napadačke pogreške bi uglavnom završavale kao pokušaj kontre, Arnautović nije imao puno šanse kraj Bonuccija i Acerbija.

U prvih pola sata igre najviše izdvajamo Barellu koji se sjajno oslobađao svojih čuvara, te uvijek prisutnog Insignea, čija brzina je sasvim dovoljna da sam iznese napad i pokuša opaliti po golu. No, najveću šansu u prvom dijelu ne pišemo gore spomenutoj dvojici već Ciri Immobileu. Rimski golgeter je u 33.minuti primio loptu i s velike udaljenosti zapucao, no njegov dalekometni torpedo odsjeda na vratnici. Prava šteta, bio bi to pravi eurogol.

 Do poluvremena je još pokušao i Spinazolla, no prvo ime austrijske reprezentacije u prvom dijelu je devinitvno vratar Bachmann. Sjajno je obranio prizemni udarac Spinazolli i tako osigrao 0:0 svojoj reprezentaciji do poluvremena. U sudačkoj nadoknadi je prekršaj napravio Arnautović, koji je već “žut” od druge minute, i definitivno je bio pod pritiskom za drugo poluvrijeme.

Koliko su Talijani bili dominantni, dovoljno govori statistički podatak od čak 11 pokušaja Azzurra uz samo jedan udarac Austrijanaca. Zanimljivo je pratiti i kreativce. Marco Verratti je do poluvremena upisao tek 135 minuta igre na ovom prvenstvu, no svejedno je pri samom vrhu na ljestvici igrača po broju stvorenih šansi. Jedino je Daniel James iz redova reprezentacije Walesa stvorio više prilika za svoje igrače, sveukupno deset.

Oba izbornika su očito bila zadovoljna prikazanim u prvom poluvremenu pa zamjena prije početka nastavka utakmice nije bilo. Drugi dio utakmice je krenuo uz dvije velike šanse. Koliko je Arnautović opasan, pokazalo se odmah na početku drugog dijela, u 48. minuti kada je izbacio čak trojicu obrambenih igrača Italije, no nije pronašao Sabitzera koji mu se nudio na povratnoj lopti. Ubrzo je sviran i faul u opasnoj zoni za Talijane, odlično je iz slobodnog udarca pokušao Alaba, no lopta ide malo preko vrata.

Nakon boljeg ulaska Austrije u drugo poluvrijeme, Mancini je počeo vikati na svoje igrače, što je odmah probudilo Azzurre, točnije Verrattija koji je sjajno uposlio Insignea, no njegova povratna lopta u peterac je oćišćena. Probao je Bonucci iz kornera, no lopta ide preko gola. Do 60. minute je igra malo "stala" što je svakako više na ruklu išlo strpljivim Austrijancima. Primjerice, iz jedne polu-šanse je Sabitzer zapucao prema golu, i prava je sreća da je lopta obijena od obrambenog bloka završila u korenu, a ne u mrežu Donnarumme.

A onda - šok. Čovjek koji je igrao pod pritiskom žutog kartona, jedini pravi napadač Austrije, Marko Arnautović zabija pogodak nakon malog glavometa s Alabom, no, srećom po Azzurre, VAR je provjerio situaciju i ispravno poništio gol jer je Arnautović bio u nedozvoljenoj poziciji. I ovog puta su odlučili milimetri, no tehnologija je neumoljiva.

Ispravno je Mancini primijetio kako nešto u igri Italije ne valja, pa je tako ušao Locatelli umjesto Varrattija, iako smo očekivali ulazak Chiese. Uskoro je igru napustio i Barrella, zamijenio ga je Pessina. I tek je tada Italija zaigrala ozbiljnije., točnije, tek smo tada, u 70. minuti utakmice, osjetili da pobjednika nema, i da je kraj blizu. Obje ekipe su krenule agresivnije i odlučnije po pogodak. Italija je preuzela svoju dominantnu ulogu i pas igru, no Austrija se danas savršeno branila. Bila je tu i jedna sporna situacija gdje su Austrijanci tražili jedanaesterac, no VAR tehnologija je odlučila da od udarca s bijele točke neće biti ništa.

U posljednjih deset minuta dvoboja smo ušli uz propali pokušaj škarica Berrardija. Sjajno ga je uposlio Spinazolla, no po tko zna koji put, udarac je neprecizan. To je bila i posljednja šansa Berrardiju da se upiše u strijelce. Mancini ga je zamijenio Chiesom, usput izvadivši i Immobilea. Umjesto njega je ušao Belotti. Ključan potez utakmice.

Dok je Mancini mijenjao, njegov kolega Franco Foda je odlučio čekati kraj, uvjeren kako utakmica ide u produžetke. Posljednjih pet minuta utakmice Italija je krenula u potpunu ofenzivu, no junak Austrijanaca u drgom dijelu je svakako stoper Eintrachta Martin Hinteregger. Austrija je večeras odlučila zaključati svoja vrata.

Uz opasni slobodan udarac koji je izborio Jorginho sudac je odsvirao kraj i odveo utakmicu u produžetke,

Produžeci su, kao i uvijek, igra živaca. Pogotovo u ovakvoj utakmici gdje je jasno da će jedna pogreška odlučiti pobjednika. Mancini i Foda su odlučili ući u nastavak utakmice bez promjena u sastavu.

Ipak, Italija dolazi do pogotka! Opet Spinazolla sjajnom loptom traži Chiesu koji pak pokazuje da ima strašan prvi dodir. Njegovo primanje glavom i varka prema Leineru, potom precizan udarac i gol. Talijani u deliriju. Možda je Chiesa trebao ući ranije, no eto, Mancini se kockao i u ovom slučaju pogodio. 25 godina od pogotka negovog oca Enrica, gađa i Federico na Europskom prvenstvu. Dvije generacije, jedno natjecanje.

Nastavila se utakmica uz pokušaje Austrije, no do kraja prvog produžetka, nismo vidjeli njihov konkretan napad. Zato smo opet vidjeli Insignea koji je sjajno opalio iz slobodnog udarca, no Bachmann je danas maksimalno skoncentriran.

Sjećate li se se zamjena o kojima smo govorili? U samom isteku prvog produžetka, Pessina je odlučio na najbolji mogući način opravdati povjerenje koje je dobio zabivši pgodak za 2:0. Prvo je Acerbi ostao u napadu, iskobeljao nekako loptu i ostavio čist udarac Pessini koji precizno gađa s pet metara.

Da nam u drugom dijelu produžetka ne bude dosadno pobrinuo se Schaub krasnim udarcem, no Donnarumma ne dopušta "paniku", lako brani težak udarac u desni kut, i tako uvodi svoju ekipu u posljednjih 15 minuta utakmice. Pokušavali su i jedni i drugi udarcima po golu odvesti ovu utakmicu u neizvjesnost ili pak u potpunosti dokrajčiti protivnika, no noge su u drugom produžetku posebno "teške". Nismo više vidjeli kompaktnu obranu Austrije, niti rastrčanu igru Italije po bokovima. Sve se svelo na indiviudalne pokušaje koji su redom završavali pokraj gola.

I baš kad smo pomislili da nas čeka uspavanka do samog kraja, eto panike. Korner za Austriju, niska lopta "na noge", no glavom kroz "ušicu igle" gađa Kalajdžić i odvodi utakmicu u neizvjesnost. 2:1 u 114. minuti. Ubacio je Schaub.

Do kraja utakmice je lopta uglavnom preskakala igru, nije tu više bilo snage za potpuni povratak u utakmicu. Pokušao je jedanput Gregoristch, no udarac nema preciznosti. Minutu kasnije Chiesa loba Bauchmanna no loptu ispred vrata čisti Grillistch.

To je bila i posljednja šansa na utakmici. Sudac je odsvirao kraj, a Talijani su, zagrljeni kao pravi "fratelli", otišli u noć i propisno proslavili ovu teško izborenu pobjedu. Zasluženo.


Tagovi

Euro 2020ItalijaAustrijaCiro ImmobileLeonardo SpinazzolaNicolo Barella

Ostale Vijesti