Pool via REUTERS/Leon Kuegeler
Pool via REUTERS/Leon Kuegeler

Parken miriše na Lužnjiki: Slavni Turčin će nam dijeliti pravdu u ponedjeljak

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 26.06.21. | 15:01

Znamo tko nam sudi osminu finala!

O sucima sve najbolje. Često čitamo kako izbornici i treneri prije važnih utakmica odbijaju komentirati arbitra uz znanu floskulu “na utakmici će suditi sudac”. Mi smo upravo saznali tko je taj čovjek koji će dijeliti pravdu na stadionu Parken u Kopenhagenu. Radi se o svima znanom stručnjaku iz Turske Cuneytu Cakiru.

Hrvatska je upoznala ovog profesionalnog osiguravatelja još tamo 2013. godine kada je na Maksimir stigla Mihajlovićeva Srbija. Na utakmici nije bilo spornih situacija, mi ćemo upamtiti Turčina po dobrome jer smo na toj utakmici posve zasluženo slavili s 2:0. Na utakmici je podijeljeno svega tri žuta kartona, što je dobar znak. Ovaj prekaljeni iskusni profesionalac kontrolira situaciju i u najzahtjevnijim situacijama.

Na novo druženje s Cakirom smo čekali malo više od pet godina. Mundijal nam je redom donio suca Riccija, Irmatova, Mateu, Pitanu pa opet Riccija i onda junaka naše današnje priče koji je zbilja sjajno odradio izuzetno zahtjevni sraz Hrvatske i Engleske na stadionu Lužnjiki u sklopu poluzavršnice Svjetskog prvenstva.

Španjolci su se također susreli sa Cakirom, i to čak tri puta. Sve utakmice bile su povezane s Europskim prvenstvima. Prvo im je sreću donio pri izvođenju jedanaesteraca u polufinalu 2012. godine, a četiri godine kasnije odsudio je i dvoboj kvalifikacija s Ukrajinom. Završilo je 1:0 za Furiju. Zadnji susret s turskim stručnjakom stigao je na završnici istog turnira, no Talijani su se tada osvetili za poraz u finalu iz 2012. godine. Ono najbitnije, Cakir je staložen i miran sudac s autoritetom. Uostalom, 2018. godine proglašen je UEFA-inim sucem godine.

Statistika nam pokazuje da voli dijeliti žute kartone, čak pet po utakmici, dok je s crvenima nešto konzervativniji. FIFA-inu oznaku nosi od 2006. godine, a etiketu elitnog suca od 2010.

U ponedjeljak sudi sudac. I to odličan sudac. Nadamo se da će ovo biti jedini tekst o njemu i njegovom radu.


Tagovi

Cuneyt CakirHrvatskaŠpanjolskaEuro 2020

Ostale Vijesti