REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Au revoir: Kraj priče, Dembele napušta Barcelonu - krajnji rok je 31. siječnja!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 20.01.22. | 12:26

U kojem klubu biste htjeli vidjeti ovog nepredvidivog Francuza koje je Barcu koštao 140 milijuna eura?

Gotovo je, Ousmane Dembele definitivno napušta Barcelonu! 24-godišnjem Francuzu na kraju sezone ističe ugovor, on novi ne želi potpisati i čelni ljudi ponajvećeg kluba na svijetu donijeli su odluku koja se neće mijenjati – do 31. siječnja Dembele mora napustiti klub!

On je na Camp Nou stigao u ljeto 2017. godine iz Borussije Dortmund za ogromnih 140 milijuna eura. Godinu dana ranije Nijemci su ga Rennaisu platili tek 35 milijuna eura, a sve ono što je pokazao u dresu Barcelone bilo je nedostatno novca koji je uložen u njega. Štoviše, da ga je Barcelona kupila od francuskog kluba po istoj 'tarifi' kao i BVB, upitno je bi li se moglo reći da je opravdao i taj novac.

Dembeleov transfer iz BVB-a u Barcelonu je treći najveći u povijesti nogometa. Jedina dvojica za koju je isplaćen veći iznos su Neymar i Mbappe, a za spomenuti dvojac je PSG kombinirano izdvojio 367 milijuna eura. Iako je riječ o ogromnom novcu, ta dva potpisa pokazala su se dobrim odlukama. S druge strane, nakon PSG-a uslijedila su dva transfera Barcelone – Dembelea i Coutinha – dok je na petom mjestu Atletico koji je Felixa doveo za 127.2 milijuna eura, što je za 7.2 milijuna eura više od onoga što su dobili za Griezmanna kad je Francuz u ljeto 2019. godine stigao na Camp Nou.

Da sumiramo, Barcelona je za Dembelea (3. najveći transfer svih vremena), Coutinha (4. najveći transfer svih vremena) i Griezmanna (6. najveći transfer svih vremena) izdvojila kombinirano 395 milijuna eura, a sva trojica ofenzivaca pokazala su se kao veliki promašaji!

City, klub koji je godinama bio sinonim za velikog potrošača, svoj jedini transfer veći od 100 milijuna eura je zaključio u ljeto 2021. kad je na Etihad stigao Jack Grealish iz Aston Ville za 117.5 milijuna eura. Prije njega, najskuplji Građanin bio je Kevin De Bruyne (29. najveći transfer svih vremena) za kojeg je plaćeno 76 milijuna eura, dok su iza predvodnika Pepove momčadi ostali Ruben Dias (68 milijuna eura, 36. najveći transfer svih vremena) i Riyad Mahrez (67.8 milijuna eura, 37. najveći transfer svih vremena).

Što se tiče Hrvata, na vrhu je Mateo Kovačić, a on je vlasnik dva najveća transfera hrvatskih nogometaša. Naime, prvo ga je Real doveo iz Intera za 38 milijuna eura u ljeto 2015. godine, da bi ga četiri godine kasnije Chelsea platio 45 milijuna eura. Na trećem mjestu je Luka Modrić kojeg je Real doveo za 35 milijuna eura, a u top 5 našli su se Nikola Vlašić (West Ham, 30 milijuna eura, 21/22.) te Marko Pjaca (Juventus, 29.4 milijuna eura, 16/17.).

No, vratimo se mi protagonistu, a zlobnici će reći i potrganistu (radi učestalih ozljeda, op.a.) ovog teksta, Ousmaneu Dembeleu.

24-godišnjak, koji će za sebe reći da ne zna s kojom nogom igra, je imao sve preduvjete da postane megazvijezda. Brz, agilan, okomit, dobrog udarca… Djelovao je kao sigurna oklada. Ipak, za svo ovo vrijeme provedeno u Barceloni, on je skupio 129 nastupa, 31 pogodak i 23 asistencije u svim natjecanjima. Usporedbe radi, u jednoj sezoni u BVB-u imao je 50 utakmica 10 golova i 22 asistencije…

Kad je pak riječ o ozljedama, teško ih je sve prebrojati, ali prema informacijama TM-a, on je zbog kojekakvih problema propustio čak 102 utakmice. Ako pak želite dane, reći ćemo vam ovako – zbog ozljeda se na Dembele nije moglo računati 705 dana, dakle nešto manje od dvije godine!

Što se tiče potencijalnih destinacija, mogućnosti je nebrojno mnogo. Naravno, najviše se piše o Newcastleu, oni bi ga učinili svojom središnjom figurom, ali isto tako se navodi interes Juventusa, čak i BVB-a, pa onda Bayerna, Uniteda…

Vidjet ćemo što će se događati, ali 31. siječnja za njega je finalni rok. Uostalom to je potvrdio direktor Alemany:

„Rekli smo Dembeleu da mora otići odmah! Očekujemo da ćemo ga prodati do 31. siječnja.“

Dakle, sve je jasno. Dembele odlazi, a u narednih 11 dana spremite se na lavinu informacija, glasina i nagađanja. Bit će svega, ništa nije sigurno. Odnosno, je, sigurno je samo to da odlazi, a gdje točno… To zasad nitko ne zna, čak ni francuski veznjak.


Tagovi

Ousmane DembeleBarcelona

Ostale Vijesti