REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Arijan Ademi, 350. put!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.08.22. | 10:27

Bit će utakmica u norveškom Bodu i 97. Ademijeva za Dinamo u Europi. Sad je jasno, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, uskoro će odigrati jubilarnu stotu!

Prošlo je pet godina i osam dana. Arijan Ademi pojavio se na Hitrec-Kacianu na svojem prvom treningu nakon dvogodišnje suspenzije zbog dopinga. Nekoliko stotina ljudi, hrpa djece, došlo je vidjeti igrača, koji je u Dinamu trebao ostaviti dubok trag, ali mu je jedna greška, pokazalo se, ne njegova, usmjerila karijeru. Na prvu, bila je to četverogodišnja zabrana, drugim riječima, konačna presuda, jer, tko se uspio vratiti nakon tolike pauze? Ali, tada je još jednom demonstrirao kakav je borac, nije odustajao, tražio je rješenje i način da se što prije vrati nogometu.

Da, kazna mu je smanjena na pola, rijetko se događa da UEFA-ine odluke netko poništi ili smanji, bilo je ovo salomonsko rješenje. U stilu, nećemo priznati da nije kriv, preuzeti odgovornost za drastičnu kaznu, jer bismo morali i platiti odštetu , ali, sad kad je već 'odslužio' dvije godine, smanjit ćemo mu kaznu i može odmah početi igrati. I, kao, nikome ništa.

"Trenirao sam ja i u suspenziji, radio na sebi, vjerujući da će ovaj dan doći, da ću se vratiti nogometu. Ipak, nogometni trening je nešto drugo od teretane ili tenisa, bilo mi je malo teško na početku, ali brzo ću ja doći na svoju fizičku razinu. I vratit ću se još jači nego prije", rekao je zadihani Ademi, 8.kolovoza 2017. nakon prvog treninga na svojem drugom početku.

Ne treba pogađati, većina prisutnih koji su čuli tu rečenicu kako će se vratiti jači nego prije, nisu pretjerano u nju vjerovali. Tko se ikad, nakon dvije godine, vratio jači nego prije. Dobro je da se vratio, da će još nešto odigrati, da karijera nije gotova, a sad, kako će odigrati...

I, pet godina i osam dana kasnije, Dinamovi oružari u dalekoj Norveškoj, blizu Sjevernog pola, peglaju dres s brojem pet, poseban dres u kojemu će Arijan Ademi odigrati večeras svoju 350. utakmicu za Dinamo. Naravno, ako se do utakmice nešto nepredviđeno ne dogodi. Ne, nemojmo si lagati, nitko od onih nekoliko stotina gledatelja na Hitrecu, koji su gledali Ademijev prvi trening u 'novoj karijeri', niti onih koji su čuli kako će se 'vratiti bolji nego ikad', nisu tada znali da pred sobom gledaju jednog od najvećih, najuspješnijih Dinamovih kapetana, vođu generacije koja je skinula neke davne uroke i pomaknula granice.

Ispred njih je stajala buduća legenda Dinama, najtrofejniji igrač u povijesti, koji se, ipak, vratio jači nego ikada. A da će upisati 350. utakmicu za Dinamo, to vjerojatno nije mislio ni on sam. Ispred njega već je dugo još samo Dražen Ladić, napisali bismo, nedodirljiv Ladić. Ali, sad i tih njegovih 468, ili 118 nastupa više, ne izgleda nedostižno.

Bit će utakmica u norveškom Bodu i 97. Ademijeva za Dinamo u Europi. Sad je jasno, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, uskoro će odigrati jubilarnu stotu. A jednu od najboljih u prethodnih 96 odigrao je baš u Norveškoj. Nekoliko mjeseci prije suspenzije, dok je igrao nogomet u životnoj formi i bio na korak do transfera, sjajnu je predstavu priredio u Moldeu. Dinamo je poveo, na semaforu je svijetlilo 0:3, Ademi je bio strijelac jednog gola i pokretač puno toga, u utakmici koja se pretvorila u dramu, dva promašena i jedan pogođeni kazneni udarac domaćina za konačnih 3:3. I Dinamov prolaz zbog golova u gostima.

Pa što poželjeti Ademiju nego da večeras u Norveškoj bude 'bolji i jači' nego tada, kao što je 'bolji i jači neko ikad' stigao do ovih 350 kapica za Dinamo!

Liga prvaka, doigravanje

Utorak, 16. kolovoza

Bodø/Glimt – Dinamo      21.00

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven     21.00

Kopenhagen – Trabzonspor      21.00

* uzvrati su u srijedu 24. kolovoza

Srijeda, 17. kolovoza:

Qarabaq - Viktoria Plzen 18.45

Dinamo Kijev – Benfica   21.00

Maccabi Haifa - Crvena zvezda 21.00

* uzvrati su u utorak 23. kolovoza

**Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Arijan AdemiGNK DinamoDinamo Zagrebizdvajamo

Ostale Vijesti