Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Antun Bačić za Germanijak: "Puno je upitnika, svih osam momčadi nadaju se trofeju, a poljski futsal se maksimalno približio našemu"

Vrijeme Čitanja: 9min | čet. 29.02.24. | 15:04

Pred završnicu Hrvatskog malonogometnog kupa koji se u domaćinstvu Squarea igra u Dubrovniku, te mjesec i pol prije odlučujućih utakmica hrvatske futsalske reprezentacije protiv Poljske u playoffu za Svjetsko prvenstvo, porazgovarali smo s mladim (33), ali istovremeno prilično iskusnim bivšim trenerom Squarea, a trenutno šefom stručnog stožera 'hita' prvenstva Poljske, Antunom Bačićem.

Antun Bačić svojevremeno je bio najmlađi trener jednog HMNL kluba, kada je sa samo 26 godina preuzeo vođenje dubrovačkog Squarea, kluba u kojem je proveo gotovo cijelu igračku karijeru. Danas je riječ o 33-godišnjaku s već sedmogodišnjim iskustvom vođenja klubova u seniorskom futsalu i članom stručnog stožera hrvatske U19 reprezentacije. Nakon što je u Hrvatskoj vodio matični Square u dva navrata, lokalnu Omblu i trofejni Split, Bačić se prošlog ljeta odlučio na svoj prvi inozemni iskorak u karijeri i preuzeo poljski klub Powiat Bochniju.

I za sada mu ide odlično! Osim što je s Powiatom osigurao četvrtfinale domaćeg kupa, od sredine listopada 2023. do kraja veljače 2024. Bačić je nanizao 13 utakmica u kojima je upisao 12 pobjeda i remi, zbog čega je zaradio nagradu za najboljeg trenera poljskog prvenstva u siječnju.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bačića smo uhvatili na putovanju prema Lodzu u kojem se igrao 'derbi za četvrto' mjesto. Domaći Leszno slavio je sa 6-3 i prekinuo višemjesečnu Bačićevu seriju bez poraza....

„Kada novi trener preuzme klub normalno je da je potrebno određeno vrijeme prilagodbe. Mi smo početkom sezone doveli pet novih igrača i trebalo je proći vrijeme da se sve posloži. Iako u prvom dijelu sezone nismo bili u formi kakvoj smo sada, rezultati su bili u okvirima naših očekivanja. Cilj kluba je ulazak u doigravanje, a mi smo cijelo vrijeme bili oko te pozicije. U posljednja četiri kola prvog dijela sezone imali smo možda nešto lakši raspored, pobijedili smo u sve četiri utakmice i učvrstili se među osam najboljih momčadi prvenstva“, rekao nam je Bačić i nastavio:

„U drugi dio sezone ušli smo puni optimizma i nekako 'bezbrižni' po pitanju borbe za doigravanje. Naravno, sve ono što smo radili na treninzima i utakmicama urodilo je plodom. Igrali smo sve bolje i bolje. Atmosfera u momčadi je puno bolja kada pobjeđuješ, a sve se to odrazilo na rezultate u drugom dijelu sezone. Pobjede su nam donijele samopouzdanje. Imali smo teških utakmica, ali sve ovo što sam ranije naveo omogućilo nam je da izjednačene utakmice odvedemo u našu korist. Naravno, sada su nam ambicije porasle. Više nam nije cilj osigurati doigravanje, sada u njega želimo ući sa što bolje pozicije“.

U toj pobjedničkoj seriji, Powiat je, između ostalih, svladao jednog člana poljske 'velike trojke' Piast Gliwice, a jedini remi u spomenutom periodu ostvario je protiv aktualnog prvaka Lubawe koja je ove sezone u Ligi prvaka svladala hrvatskog prvaka Futsal Dinamo i viceprvaka Olmissum.

Nakon što ste shvatili da možete igrati i protiv najboljih klubova lige, jesu li porasle ambicije unutar kluba?

„Tri kluba poljske 'Velike trojke', Lubawa, Bielsko-Biala i Piast Gliwice, su profesionalni klubovi, s ogromnim budžetima, odličnim igračima i vrhunskim trenerima. Naš predsjednik je nedavno rekao kako je pitanje vremena kada ćemo dobiti jedan od tih klubova. Evo, pobijedili smo Piast možda i ranije od očekivanog. Ja sam uvijek optimist. Koliko je to realno, ne znam. Mi smo sportaši, a sportski se nadati pobjedi protiv koga god igraš. Pokazali smo da im možemo parirati. Svakako, nakon posljednjih rezultata, probudila se vjera da bismo mogli napraviti neki dodatni iskorak, više od samog plasmana u doigravanje. Posebno ako ćemo biti zdravi i ako ćemo nastaviti kvalitetno trenirati i raditi. Polufinale vjerujem da možemo dohvatiti, a dalje se nikad ne zna...“

"POLJSKI FUTSAL OGROMNIM KORACIMA GRABI PREMA NAPRIJED"

Za hrvatske pratitelje futsala, prvenstvo Poljske je ove sezone i više nego interesantno. Naime, poljski prvak Lubawa u Glavnoj rundi Lige prvaka pobijedila je Futsal Dinamo u Zagrebu, a u Elitnoj Olmissum u Palmi de Mallorci. Uz to hrvatska futsalska reprezentacija 12. i 16. travnja lovi plasman na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu (prvo nakon 24 godine) protiv reprezentacije Poljske, sastavljene od igrača iz poljskog prvenstva, pretežito iz dva najbolja kluba Lubawe i Bielsko-Biale.

„Poljski futsal je u uzlaznoj putanji i ogromnim koracima grabi prema naprijed, čak i većim nego hrvatski. Naš futsal je do prije nekoliko godina bio jednu ili dvije stepenice iznad, a sada su nam se Poljaci maksimalno približili. Lubawa je ove sezone pobijedila dva hrvatska kluba, prošle sezone Piast Gliwice pobijedile su Novo Vrijeme. Ne mislim da je poljski futsal bolji od hrvatskog, ali prilično nam se približio. Dosta se novaca ulaže u poljski futsal, liga je marketinški jako dobro popraćena i postaje sve više profesionalizirana. To se sve odrazilo na poljsku reprezentaciju koja je izborila zadnji Euro, a sada dohvatila i baraž za Svjetsko prvenstvo".

Kakav nas protivnik očekuje u travnju?

„Prilično nezgodan. Svi smo se nadali Nizozemskoj ili Finskoj. No, vjerujem da su Poljaci još nezadovoljniji ždrijebom. Očekujem dvije izuzetno teške utakmice. Mi imamo malu prednost jer uzvrat igramo u Zagrebu, a imamo i veće iskustvo igranja ovakvih utakmica. Nadam se da će te 'nijanse' presuditi. Najviše reprezentativaca stiže iz Lubawe i Bielsko-Biale. Iz Piasta ne, jer riječ je o jednoj internacionalnoj momčadi u kojoj Poljaci imaju sporedne uloge. U reprezentaciji igra i naš kapetan Sebastian Leszczak, a imamo i još jednog povremenog reprezentativca".

Kakav je stil igre Poljaka?

„Njihov stil igre se prilično razlikuje od hrvatskog. Mi smo tehnički možda potkovaniji, kreativniji, volimo igrati u sistemu s loptom u nogama. Poljaci su jedna fizički moćna, trkačka momčad koja voli ići okomito prema golu. Taj stil igre nam možda ne odgovara, ali, ponavljam, kada dođeš do playoffa više te se ne pita paše li ti protivnik ili ne. Moramo biti što bolji i vjerujem da će Hrvatska izboriti Svjetsko prvenstvo. To bi našem futsalu značilo jako puno“.

"HRVATSKI FUTSAL JE NAJNEZAHVALNIJI SPORT ZA NEKE SIGURNE PROGNOZE"

Od petka do ponedjeljka (1. - 4. ožujka) u Dubrovniku se igra završnica Kupa u organizaciji HNS-a i domaćinstvu Bačićevog bivšeg kluba Squarea. Kakva su očekivanja pred početak turnira osam najboljih?

„Zadnjih 20-ak dana u domaćem prvenstvu vidjeli smo dosta iznenađujućih rezultata. Momčad iz donjeg doma tablice uzele su jako puno bodova petorki koja se nekako odvojila u gornjem domu. Pred završnicu Kupa imamo jako puno upitnika, posebno oko stanja, recimo, Futsal Pule koja je igrala jako dobro, mjesecima vodila na ljestvici, ali je serijom loših rezultata kompromitirala svoj status. No, ovo je posebno natjecanje, a tko ga osvoji bit će mu veliki poticaj, donijet će mu rast samopouzdanja pred doigravanje. Vjerujem da svih osam klubova stiže u Dubrovnik s nadom da bi mogli osvojiti trofej".

Ipak, neki klubovi dočekuju turnir sa statusom (blagog) favorita...

"Square svakako spada u najuži krug favorita, što je i normalno. Vodeći su na tablici HMNL-a i domaćini turnira. Nadam se da će se moći nositi s tim pritiskom. Nije ih doduše pomazio ždrijeb, u četvrtfinalu su dobili najtežeg i najizjednačenijeg protivnika od konkurenata za naslov, Novo Vrijeme. Ne bi me iznenadilo kada bi Makarani prošli dalje, no malu prednost ipak dajem Squareu", tvrdi Bačić i nastavlja:.

"Što se tiče preostala tri četvrtfinalna para, prednost dajem prvoligašima, s time da su Futsal Pula i Futsal Dinamo izraziti favoriti protiv Broda 035, odnosno Novog Marofa, što se ne može baš reći za dvoboj između Olmissuma i Šibenika. No, vidjeli smo u prvenstvu da favoriti često gube bodove, stoga očekujem i poneko iznenađenje u četvrtfinalu Kupa. Na jednu utakmicu je sve moguće, posebno ako bolje ekipe podcijene autsajdere".

"Šibenik je majstor nokaut utakmica, što su potvrdili plasiravši se u finale Kupa prošle sezone i ovosezonskog Superkupa. Iako je na papiru Olmissum favorit, očekujem neizvjesnu utakmicu, u rangu one između Squarea i Novog Vremena. Prognozirati nekog konačnog favorita je teško. Pitanje je koliko će energije momčadima uzeti utakmica četvrtfinala, koga će dobiti u polufinalu. Puno je upitnika. Mislim da je domaći futsal najnezahvalniji sport za neke sigurne prognoze".

"PRVENSTVO JE NIKAD ZANIMLJIVIJE"

Naravno, nismo mogli izostaviti pitanje HMNL-a u kojoj se pet najboljih momčadi lige nalaze u svega nekoliko bodova razmaka dva kola prije kraja redovnog dijela sezone, a superzanimljiva je i borba za ostanak, odnosno doigravanje.

„Mislim da će iduća utakmica između Uspinjače Gimke i Squarea jako puno toga odrediti u borbi za ostanak, ali i nositeljsku poziciju u doigravanju. Uspinjači igra samo pobjeda, s porazom bi praktički ispao u drugu ligu. Square bi trijumfom stigao na korak do prvog mjesta, a poraz bi im mogao ugroziti ne samo prvu, nego i prve dvije pozicije pred doigravanje. Square će u toj utakmici biti papirnati favorit, ali favoriti nisu dobro prolazili u posljednje vrijeme. Square bi uz to mogao biti umoran od Kupa, posebno ako u ponedjeljak igra finale. Pred Vrgorcem su također dvije krucijalne utakmice, koje će odrediti tijek njihove sezone. Praktički svaka utakmica o nečemu odlučuje“.

"Nezahvalno mi je prognozirati tko bi ove sezone mogao osvojiti naslov. Recimo, prije dva kola mislio sam da će Uspinjača sigurno ispasti jer su igrali protiv Futsal Pule i Futsal Dinama. Na kraju su u te dvije utakmice osvojili četiri boda, a mogli su i svih šest. Ipak, mislim da će Square i Futsal Dinamo osigurati dvije najbolje pozicije pred doigravanje. No, posljednje dvije sezone pokazalo se da redoslijed redovnog dijela sezone nije presudan za ishod prvenstva".

Bačić smatra kako je pred završnicu domaćeg prvenstva jako uno upitnika...

"Iako svaka momčad može pobijediti svaku, za naslov prvaka ipak će se, mislim, boriti pet najboljih momčadi – Square, Futsal Dinamo, Futsal Pula, Olmissum i Novo Vrijeme, a od tih ekipa mislim da su Square, Futsal Dinamo i Futsal Pula u blagoj prednosti. No, ponavljam, puno je upitnika.Pitanje je kako će se razviti Kup, kako će proći reprezentacija koja igra ključan utakmice između četvrtfinala i polufinala prvenstva, koliko će to utjecati na reprezentativce koji igraju u domaćem prvenstvu. Ovo je jedna od najizjednačenijih sezona i jednostavno se ne usudim dati neku konkretniju prognozu".

"SQUARE JE NAPRAVIO ODLIČAN POSAO NA LJETO, PRVA MOMČAD JE DOSTA DOBRO POSLOŽENA, ALI..."

Njegov bivši klub, u kojem je proveo značajni dio igračke i trenerske karijere, trenutno vodi u prvenstvu i prvi je favorit za osvajanje kupa....

"Mislim da je Square napravio jako dobar posao vraćanjem Marka Kuraje i dovođenjem Guilhermea iz Vrgorca. Prošle sezone Square je imao najvećih problema upravo s ljevacima, na desnoj strani. Sada Square ima, usudio bih se reći, i najbolji par lijevaka u ligi. Ipak, za rezultate Squarea u ovoj sezoni mislim da je najzaslužniji dvojac Zoran Primić – Maro ĐUraš. Njih dvojica ove sezone igra u fantastičnoj formi. Čini mi se i da je pogođeno s novim Brazilcem, Djaelsonom. Klub sada ima više od 10 profesionalnih igrača i spremna je za velike stvar. Ima dosta veliku širinu i različiti profil igrača. Ove sezone Sqare promjenjivo, kao i svi klubovi u prvenstvu. No, u najbolje vrijeme Square igra sve bolje".

No, nije sve u dubrovačkom prvoligašu idealno...

"Mislim da je prva momčad dosta dobro posložena, no, već godinama osobno nisam zadovoljan kako klub radi s mladim igračima, jer im se nije dalo povjerenje kakvo zaslužuju. Da ne bi ispalo da kritiziram druge, to ide i na moju dušu jer sam bio dio kluba. Nismo uspjeli stvoriti novu bazu domaćih igrača što je neophodno za rad poluprofesionalnih klubova u hrvatskom futsalu. No, sada je fokus na seniorskom prvenstvu, a o školi futsala razmišljat će se u budućnosti".

HRVATSKA DRUGA LIGA JE ODLIČNA LIGA ZA RAZVOJ MLADIH IGRAČA

Bačić je ujedno i trener hrvatske U19 reprezentacije koju očekuju kvalifikacije za idući Euro.

"Krenuo je novi ciklus, imamo novu generaciju igrača. Kvalifikacije za Euro igraju se tek u ožujku 2025., do tada ćemo imati četiri do pet okupljanja i svakako ću imati bolji uvid u kvalitetu mladih igrača. No, u razgovoru s kolegama, zaključili smo kako je perspektiva jako dobra. Dosta kvalitete stiže nam iz Zagreba, iz Futsal Dinama i Uspinjače Gimke. U kadru je i mladi Šimun Barišić koji igra aktivno HMNL. Za mladu reprezentaciju iznomno je bitna 1.HMNL (druga liga, op.a.), jer zbog težine najvišeg ranga mladi dobivaju sve manje prilika. Od talentiranih mladih igrača koje smo imali u posljednje četiri godine, praktički jedino Josip Govorko iz Vrgorca igra u kontinuitetu. Druga liga, čija je kvaliteta jako dobra, je po meni jako dobra prijelazna stepenica između igranja juniorskog i seniorskog futsala. Također, puno toga će nam pokazati jedinstvena juniorska liga koja je nedavno započela", zaključio nam je ovaj sadržajni razgovor Bačić.



Tagovi

Antun BačićFutsalfutsalHrvatski malonogometni KupHrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti