REUTERS/Kacper Pempel
REUTERS/Kacper Pempel

ALBANIJA: Puno poznatih lica, tvrd orah ali ipak autsajder

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 02.12.23. | 20:34

Albanci su drugi put na Euru, prvi su put bili prije osam godina. Zabili su tek jedan pogodak, ali nisu se osramotili

Kako opisati Albaniju? Pa, možda je baš njezin prvi i zadnji nastup na Euru i, generalno, velikom natjecanju najbolji opis. U skupini s Francuskom, Švicarskom i Rumunjskom prije osam godina upisala je dva poraza i pobjedu. Minimalni trijumf u zadnjem kolu (1-0) protiv Rumunjske i porazi protiv dva favorita. Francuzi su ih pobijedili 2-0 i to golovima u 90. i 96.minuti, Švicarci su ih svladali 1-0. Tvrd orah, zahtjevan suparnik, ali koji ipak protiv onih najjačih reprezentacija teško i rijetko pobjeđuje. U ovoj skupini Albanija je sigurno autsajder, međutim, nikome protiv nje neće biti lako, morat će se i Španjolska i Hrvatska i Italija namučiti za pobjedu. Pogotovo, ako su bodove već unaprijed upisali.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Slavko Kovačić, Otto Barić i Josip Kuže bili su izbornici Albanije, Dinamo iz Tirane vodio je i Zlatko Dalić, nedavno u Partizaniju bio Zoran Zekić, a godinama u razvoju albanskog nogometa, s mlađim kategorijama, radio Džemal Mustedanagić. Zanimljivo, Albanija je jedan od rijetkih europskih reprezentacija s kojima još nikad u povijesti nismo igrali. Čak ni prijateljsku utakmicu! A imamo toliko poveznica. Primjerice, albanski su reprezentativci neka nama dobro poznata lica. Ismajli je nekad bio stoper Hajduka, Selahi je u Rijeci, Mersinaj u Lokomotivi, kao i Tuci, koji je u prošlosti igrao za Albaniju, ali u zadnje vrijeme nije dobio poziv. U prvih 11 mjesto ima i Myrto Uzuni, bivši Lokomotivin igrač, a tu je i Sokol Cikallesni, nekadašnji napadač Splita. Imaju i igrače u jakim ligama i klubovima, vratar Strakosha brani u Brentfordu, veznjak Asllani igra u Interu.

Do drugog Eura u povijesti doveo ih je Brazilac, Sylvinho, bivši igrač Barcelone. Stigli su do Njemačke s prvog mjesta u skupini, ostavili iza sebe Češku, Poljsku, Moldaviju i Ovčje Otoke. Baš skupina po mjeri, to su reprezentacije s kojima oni ravnopravno igraju i često pobjeđuju. Zanimljivo, kući su pobijedili sve osim Ovčjih Otoka, izgubili su jedino od Poljske. Baš im je to i zadnji poraz, još u ožujku ove godine, nakon toga su nanizali osam utakmica bez poraza. Jasir Asani i Nedim Bajrami s tri pogotka bili su i najefikasniji u kvalifikacijama.

MOGUĆI SASTAV ALBANIJE (4-2-3-1)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaAlbanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti