REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Ako želiš svrgnuti Kralja, ne smiješ promašiti

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 09.04.24. | 08:04

Ako je Pepu i njegovim pulenima cilj izgraditi dinastiju po uzoru na Real, a ne nekakvu niskobudžetnu repliku, onda večeras pa zatim i tjedan dana kasnije, nema izlike

Protekle dvije sezone put do (ne)uspjeha Manchester Cityja u Ligi prvaka vodio je preko madridskog Reala. U polufinalu kampanje 2021./2022. Guardioline trupe su imale pobjedu u džepu. Na semaforu je istjecala 88. minuta, a raspoloženje na Santiago Bernabeuu je bilo defetističko. Domaće miljenike je gotovo sasvim dotukla Pepova 'građanska revolucija' i s dva gola ukupne prednosti, u mančesterskim pubovima je već krenulo okretanje rundi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A onda je Real, po recepturi iz 1999. godine, izveo preokret 'a la United', te s dva kasna gola osigurao produžetke, ukupnu pobjedu i na koncu se ovjenčao novom titulom u najprestižnijem klupskom nogometnom natjecanju.

REUTERS/Isabel InfantesREUTERS/Isabel Infantes

City nije trebao dugo čekati na revanš – protekle sezone u polufinalu je ovog puta Real izvukao deblji kraj, a Građani u finalu slomili Inter. Za tripletu. Za uspinjanje na nogometni Olimp. U once in a lifetime prilici – kako je to opisao Guardiola, njegove trupe su osvojile FA Cup, Premier ligu i Ligu prvaka. I bilo je neke poetske pravde u činjenici da su do trona morali preko Madriđana.

Nakon tog poraza, neki su glasnije, drugi sramežljivije, ispisivali epitafe Kraljevima, valjda i pomalo zasićeni njihovom dominacijom u Ligi prvaka ili, možda, zaslijepljeni sindromom nedavne pristranosti. Kralja se svrgnulo, upucalo, arhiviralo i pronašlo mu nasljednika.

A trijumfom u Ligi prvaka prošle sezone City je pečatirao svoj status najnepoželjnijeg suparnika u Europi. Priznanje je stiglo i iz redova Madriđana, nakon što je ždrijeb u Nyonu i treću godinu zaedom spojio Građane i Kraljeve.

Reuters/Jason CairnduffReuters/Jason Cairnduff

„City je bio protivnik s kojim se, da budem sasvim iskren, nismo htjeli susresti već u četvrtfinalu. Ali mislim da nije ni njima drugačije. Ovo je utakmica koju bi mnogi voljeli gledati u finalu. Man. City je jako dobar, ali i naša momčad je dobra“, govori Rodrygo.

No iako se Cityju gurnula štafeta na europskom tlu, je li mudro sahranjivati Real? Zar 14 naslova prvaka, od čega pet u proteklih 11 godina, ne nosi sa sobom malo veću težinu? Riječ je o momčadi u čije je dresove utkan uspjeh u Ligi prvaka. Pa je li ju se onda prerano otpisalo, gledajući iz perspektive europske dominacije? Zasigurno. Možda Real više nije momčad od koje protivniku klecaju koljena, ali to je i dalje momčad koja izaziva respekt, bez obzira na formu, roster ili zdravstveni karton. Premda, ako Građani i ovu sezonu slome Madriđane, pa se dokopaju novog naslova prvaka, tu počinje druga priča. To je već ozbiljna ostavština za Pepove izabranike.

Reuters/Jason CairnduffReuters/Jason Cairnduff

Nije zanemariva količina frustracija koja se nakupila u srcima igrača Cityja tijekom godina, a usporedno s tim je rasla i glad za uspjehom. Kada ti je nešto toliko blizu, kada osjetiš u nosnicama šampionski miris, a onda te blagi povjetarac probudi iz šampionskog sna – onog za koji City nije bio spreman sve do prošle godine kada je naplatio silne suze, neuspjehe, Pepovo overthinkanje, nedorečene i ustrašene partije - postaneš opsjednut. Kada je konačno sazrela prilika, igrači Cityja su bili nemilosrdni, uzeli su sve što im se nudilo.

Večeras imaju šansu i 'službeno' svrgnuti Kralja. Ako je Pepu i njegovim pulenima cilj izgraditi dinastiju po uzoru na Real, a ne nekakvu niskobudžetnu repliku, onda večeras pa onda i tjedan dana kasnije, nema izlike. Znamo da na ljeto u Madrid pristiže skupocjeni paket-aranžman iz francuske prijestolnice i da će se karte ponovno promiješati. Žele li svrgnuti Kralja, ne smiju promašiti.



Tagovi

Liga prvakaManchester CityReal MadridPep Guardiola

Ostale Vijesti