Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Ako je Livaja majstor, Vuković je marljivi šegrt

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 10.08.21. | 12:53

Vrijedni veznjak od početka sezone je važan čimbenik u igri Hajduka

Dan i pol odmora imali su hajdukovci nakon pobjede u Velikoj Gorici, fokus se sada prebacuje na Slaven Belupo koji u subotu u 21 sat gostuje na Poljudu. Pripremati novu utakmicu znatno je lakše u pozitivnoj atmosferi, u Dalmaciji kažu da „svaka mala gura naprid“ odnosno svaki mali uspjeh nešto znači. Za Hajduk je važno bilo skinuti prokletstvo zvano Gorica u gostima, sad je tom stavljeno „ad acta“, idući cilj je pobjeda nad Slavenom. Ako smijemo, bacit ćemo pogled i nešto dalje, do kraja kolovoza i reprezentativne stanke ostale su Bijelima tri utakmice. Devet bodova značilo bi borbu za vrh ljestvice, tamo gdje Splićani žele biti sve do kraja sezone. Međutim, korak po korak, mala pobjeda po mala pobjeda. Najprije Slaven Belupo pa će se onda razmišljati o Hrvatskom dragovoljcu, kasnije i Rijeci.

Imaju se navijači Hajduka potpuno pravo nadati pobjedi u subotu dok je Marko Livaja živ i zdrav. Najbolji igrač Bijelih je bio prevaga u gotovo svakoj utakmici otkad je došao na Poljud prošle zime. Analitičari i stručnjaci koji redovito prate domaći nogomet smatraju da mu je mjesto u hrvatskoj reprezentaciji, i to je prilično ispravan stav. Nacionalna liga je vrlo dobra, a u njoj Livaja dominira, to nitko ne može osporiti.

Međutim, nije Livaja sam pobijedio Goricu niti će sam pobijediti Slaven Belupo, za uspjeh je potrebno više raspoloženih igrača. Jedan od njih u redovima Hajduka je Josip Vuković, vrijedni radnik u sredini terena koji igra dobro od početka sezone. Čak i utakmicama koje su završile loše po Splićane Vuković je zaslužio prolaznu ocjenu, njegova igra će rijetko kada biti za „osmicu“, ali još će rjeđe odigrati za manje od solidne „šestice“. Poslužimo li se ocjenama koje su standard u tiskanim medijima.

Nije 29-godišnji veznjak igrač atraktivnog poteza, nećete ga vidjeti da dribla ili se poigrava s loptom, ali će znati gdje treba s loptom kada mu dođe u posjed. Prošao je Hajdukovu školu, a to znači da je tehnički i taktički potkovan, navijačima posebno drag zbog apsolutne privrženosti bijelom dresu.

Protiv Gorice je odigrao standardno dobro, a ukupnu ocjenu popravio je fantastičnim pogotkom za 2:0. Zvuči nevjerojatno, ali to mu je bio prvi pogodak na seniorskoj razini, taj podatak iznenadio je mnoge. Kad ga je već toliko dugo čekao barem ga je dočekao u dresu svog kluba, pred publikom s kojom je odrastao na ulicama Splita.

Prvijenac karijere u 186. nastupu će dugo pamtiti, zašto mu se nije dogodio ranije moguće je objasniti činjenicom da je prije Hajduka uglavnom igrao u momčadima koje se brane i postižu malo golova. Početak seniorske karijere bio mu je traumatičan, stradali su križni ligamenti pa kasnije meniskus, pubična kost, brojne ozljede su ga lomile, ali ne i slomile. Igrao je u Hajduku 2015. godine, nije to bila sezona za pamćenje Bijelih, a kasnije ga je put vodio u Istru 1961, RNK Split i Vitez u BiH, klubove nižeg ranga od Hajduka. Razmišljao je o kraju karijere, slamku spasa našao je u Olimpiku iz Donetska, a onda je proigrao u portugalskom Maritimu.

Dvije dobre sezone u Portugalu puno su mu značile, stigao je poziv Nenada Bjelice da dođe u Osijek gdje je odigrao 22 utakmice. Nije bio standardan ni prvi Bjeličin izbor pa se javio Hajduk i vratio ga kući. Da bude stožerni igrač momčadi koja želi mnogo više od prošlogodišnjeg četvrtog mjesta. Vuković će svoj doprinos sigurno dati, neće podbaciti niti oduševiti, a treneri vole igrače u koje se mogu pouzdati.

U subotu protiv Slaven Belupa će opet biti vjerni pomoćnik Livaji, kao marljivi šegrt iskusnom majstoru. Takvi igrači potrebni su svakoj momčadi, da pristupom i odnosom prema poslu budu primjer svima. Pa će s vremenom doći i pobjede, male i velike.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Prva HNLHajdukJosip VukovićMarko Livaja

Ostale Vijesti