Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Ako je Jakir jedini problem Dinama - onda Dinamo problema nema!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 25.01.24. | 08:30

Problemi su puno dublji i talože se godinama kao što se godinama zabijala glava u pijesak! I puštalo se da se riješe samo od sebe. Sada je takav amaterski pristup, neznanje i borba za moći i sinekurama stigla na naplatu. Dinamo tone kao Titanic, a orkestar svira glazbu. Jer njih se to ne tiče…

Cijela srijeda u Maksimiru prošla je “povuci - potegni”. Prošli smo pored stadiona navečer, svjetlilo je u upravi kao u Betlehemu. Nabijali su se prekovremeni! Vagalo se, zbrajalo i oduzimalo da bi na koncu mudre glave zaključile kako se ide dalje sa Sergejom Jakirovićem. Mada, ne treba se zavaravati. Nije to povjerenje u punom smislu značenja te riječi. A Jakir je dovoljno iskusan da to zna i sam.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Njega su na klupi Dinama ostavile činjenice da se nema novaca za isplatu treće otpremnine u godinu dana, odnosno da na tržištu nema adekvatnog trenera solidne reputacije a koji bi podmetnuo leđa u ovoj situaciji. A nije da ga u Maksimiru nisu tražili tijekom srijede… Čujemo da su krakovi potrage ili barem načelnog ispitivanja situacije išli i prema drugim kontinentima!

U cijelom tom kaosu, odustalo se i od Josipa Brekala. Pod navodnim objašnjenjem “možda idemo u smjenu trenera, pa ne znamo je l' bi Brekalo bi izbor novog…”.

Samo da nam je vidjeti tog “trenera” koji bi rekao:

“Brekalo? Ne zanima me taj reprezentativac i igrač Fiorentine koji svim silama želi vratiti se u svoj klub”. OK, možda bi to bio Ante Čačić - ali to je sasvim druga priča.

Zapravo, cijela priča oko Brekala je eklatantni primjer amaterskog upravljanja Dinamom u kojem se ne zna "tko je majstor, a tko vodu nosi"!


U utorak je sve bilo definirano. Josip Brekalo ponovno je dokazao koliko se želi vratiti jer je navodno odustao od bonusa od 100 tisuća eura ako Dinamo bude prvak. Prije toga pristao je na 40 posto manju plaću. Kako je Fiorentina inzistirala na simboličnoj cifri odštete jer im je Brekalo jasno dao do znanja da ga ne zanima ništa osim povratka u Maksimir - spustili su cijenu posudbe na 100 tisuća eura. I poslali službeni pristanak koji su u Dinamu trebali samo potvrditi. Dva klika mišem po ekranu i gotova priča!

U međuvremenu je Brekalo spakirao stvari, naručio si privatni avion da što prije dođe u Zagreb i sav sretan javio Jakiroviću da je spreman zaigrati već u Puli.

Međutim, iz Dinama potvrda nije stigla! Valjda nisu imali vremena. Malo su vijećali prijepodne oko Jakira pa ga odlučili ostaviti. Potom je slijedio ručak na kojem su se predomislili pa opet naručili trenera na razgovor koji je trajao do navečer. I tražili druge opcije.

OK, mogli su delegirati nekome drugome jednostavan zadatak potvrde Fiorentini ali ljudi su zaokupljeni kreiranjem i sastavljanjem liste podobnih za novi sastav Skupštine. Zašto bi se netko bavio nogometom u Maksimiru i Josipom Brekalom kada je prioritet - lista za izbore? I guranje Mirka Barišića u novi mandat… Vječni predsjednik koji je zadnjih godinu dana ozbiljno kompromitirao neformalnu titulu “najvećeg predsjednika Dinama u povijesti” želi novi mandat.

No, nije Mirko Barišić računao da tu ambiciju ima i Drago Kamenski, odnedavno novi član Izvršnog odbora Dinama koji ima sve; novac, potporu političkih struktura i ambiciju da sjedne u vruću stolicu. I neokaljano ime!

Svjestan je Barišić da nije baš za vjerovati ljudima oko sebe. Iskreno, nije mu za zamjeriti kada pogleda galeriju likova kojima je okružen.

A to što se ruše temelji institucije - njih uopće nije briga. To što se raspada nogometna škola, što Hajduk bježi sedam, a Rijeka četiri boda, što vrijedni i sposobni kadrovi odlaze iz Maksimira na svakodnevnoj bazi - manje je bitno! Nije njima niti bitno što je Dinamo jedinstven u nogometnom svijetu što godinama ima funkciju “asistenta sportskog direktora” a nema sportskog direktora!

Zapravo, to je potpuno razumljivo. Ako se nema vremena poslati Fiorentini e-mail s potvrdom za Josipa Brekala, kako će se onda pronaći vrijeme za opsežniju operaciju izbora krucijalnog čovjeka za sportsku politiku kluba? Možda da u Dinamu pitaju kolege iz Osijeka koji su ovih dana upecali ozbiljno ime za tu poziciju…

Ovako se cirkus nastavlja pa asistent sportskog direktora Dinama nastavlja asistirati - nikome! Jer Dinamo nema sportskog direktora. Iako je to bio zadatak Uprave od prije godinu dana. Barem ako je vjerovati transkriptima koji su nedavno procurili u javnost a kojima je zapravo bio cilj peglati imidž bivšeg člana Uprave, zbog čije smjene, nota bene, je i krenuo ovaj kaos u Maksimiru i zbog kojeg je Dinamo zaglibio u blatu i ne može se izvući van!


I zašto onda nekoga čudi što je Dinamo tu gdje jest? Kada je ovdje sve bitnije od - nogometa! I kada bi Sergej Jakirović bio najveći problem Dinama - tada Dinamo ne bi imao problema. Stoga nije… Problemi su puno dublji i talože se godinama kao što se godinama zabijala glava u pijesak! I puštalo se da se riješe samo od sebe. Sada je takav amaterski pristup, neznanje i borba za moći i sinekurama stigla na naplatu. Dinamo tone kao Titanic, a orkestar svira glazbu. Jer njih se to ne tiče…

No, treba se naoružati strpljenjem jer uskoro dolaze na štih “vjesnici demokracije” sa svojom listom. Doduše, odustali su od načela “jedan član - jedan glas” pa pristali na neki hibridni model koji im ne daje ništa drugo osim prava da “jamraju” na Skupštini i Izvršnom odboru. No, I tu su limitirani… Recimo, na onoj zadnjoj Skupštini nismo čuli da su se predstavnici navijača uključili u raspravu oko financijske situacije kluba kada je Mladen Vedriš potegao to pitanje. A trebali su. To se od njih očekuje. Da budu korektivni faktor… Ovako slutimo kako će biti “sjaši Kurta da uzjaši Murta”. Besmisleno, nesvrhovito, uzaludno…

Zapravo, kada netko ovako sa strane promatra, lišen neke emocije prema Dinamu ali dovoljno mudar da zbroji dva i dva - sve više je uvjerenja da niti najveći neprijatelji Dinama ne bi uspjeli u tako kratko vremena srušiti sve u Maksimiru kao što je uspjela vladajuća elita.

Upravo ona koja ide po novi mandat za manje od dva mjeseca! Bilo bi poštnije da se kaže: "mi smo probali, ali nismo uspjeli - možda je vrijeme za neke druge"! Jer, više nije u pitanju titula, u pitanju je opstojnost Dinama na ovim razinama!




Tagovi

GNK DinamoHNLSergej JakirovićMirko Barišić

Ostale Vijesti