Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Pljesak Maksimira kao najveća zadovoljština!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 24.01.24. | 08:00

Za Dinamo je odigrao 124 utakmice i zabio 61 gol. Četiri ih je zabio Modrima, svi su odzvonili

Kad je izlazio s terena stali su zvižduci s maksimirskih tribina usmjereni Dinamovim igračima i prolomio se pljesak. Duje Čop zabio je tri komada, bilo je to pravi golgeterski hat-trick, koji je podsjetio kako je danas u HNL-u malo pravih strijelaca, istinskih 'killera'. Odigrao je Duje Čop 124 utakmice u Dinamovom dresu, zabio 61 gol, što je fantastična statistika. Primjerice, Bruno Petković zabio je 74 gola u 231 utakmicu, doduše, imao je Bruno puno više oni velikih 'skalpova', europskih utakmica i pogodaka.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Zapravo, teško se i sjetiti kad je Čop dobio aplauze maksimirskih tribina i Dinamovih navijača, nećemo pogriješiti ako kažemo da među razmaženom i čudljivom zagrebačkom publikom nije nikad bio cijenjen u skladu s učinkom. Ni kad je bio najbolji strijelac lige, ni kad je u onom epskom preokretu na Poljudu od 0-2 do 3-2 bio junak, kreator pobjede s dva pogotka, Čop nikad nije bio zvijezda. Iako je redovito trpao, iako je iz Dinama otišao u Serie A, kasnije i u La Ligu, kao da su mu uvijek tražili mane i njegove golove u jeku Dinamove HNL dominacije tumačili kao 'laganima', 'očekivanima'. Bilo je to takvo doba, taj neki animozitet između tribina, klupskih ureda i terena, kad je nogomet bio u drugom planu, a Dinamove pobjede same po sebi razumljive. Zabio je, recimo, Čop u sezoni 2013./14. za Dinamo čak 32 gola u svim natjecanjima, no niti to nije bilo dovoljno da dobije neki poklič s tribine, neku zadovoljštinu, priznanje. Iako je malo igrača i prije i poslije njega koji su u jednoj sezoni prelazili preko 30. U Maksimir je stigao na mala vrata, iz RNK Splita, s pedigreom Hajdukova talenta, koji nije uspio na Poljudu. U Splitu su mu štošta zamjerili, u Zagrebu su prema njemu bili ravnodušni, kao i prema mnogima u to vrijeme. I znao je nekad, u 'offu' priznati da ga to muči. Iako je odnos uloženog i dobivenog u njegovu slučaju bio nemjerljiv. Još ni danas nije mu uručena 'Žuta majica', koja mu je pripala u izboru igrača sezone jednog dnevnog (sportskog) lista.

Na mala je vrata i otišao iz Dinama, kaže Transfermarkt za 2,5 milijuna eura u Cagliari, a gotovo devet godina nakon odlaska vratio se u Maksimir. Na zalazu karijere, tako je barem izgledalo donedavno, kad je pristao doći u Lokomotivu i pokušati još malo oživjeti u profesionalnom nogometu. I onda je, kad se najmanje nadao, kad nitko nije očekivao, dobio pljesak s tribina. Na suprotnoj strani, u 'krivom' dresu, Lokomotivinom. Hat-trick, drugi u povijesti HNL-a koji je netko zabio Dinamu u Maksimiru, prvi je još davno, početkom 90-ih bio Siniša Odorjan u dresu Dubrave. Ali, tada su Modri slavili 5-3. Još samo jednom jedan je igrač Dinamu zabio tri komada, bio je to Ante Budimir u Kranjčevićevoj, ali i tada je Dinamo pobijedio, preokrenuo 1-3 u 4-3 protiv Lokomotive. Čop je sad zavio Dinamo u crno, nanio 'bolnu ranu' i potresao Maksimir. Zanimljivo, protiv Dinama je igrao za Hajduk, Split, Šibenik i sad Lokomotivu, ukupno je svojem bivšem klubu zabio četiri gola. Jedan za Šibenik, lani u polufinalu Kupa, u nadoknadi za pobjedu 2-1 i finale. Gol, koji je s klupe 'otpuhao' Antu Čačića i od kojega se, ispada, Dinamo još nije oporavio. Ova tri u dresu Lokomotive tek bi mogla izazvati daljnje tektonske poremećaje.

Iako je to bila večer za pamćenje, iako je hat-trick u pobjedi 0-3 u Maksimiru nešto što se pamti možda i čitav život, Čop nije slavio pogotke. Uvijek je osjećao respekt, svojevrsnu zahvalnost prema Dinamu, klubu koji ga je prihvatio kad mu je istekao ugovor u Splitu i kad je, na mala vrata, došao u Maksimir. I u njemu ostavio trag, iako nikad za to nije dobio lovorike, kakve su dobili neki drugi. Ni prije godinu dana, kad je otpisan u Dinamu, u koji se vratio iz Belgije, nije Čop pričao protiv Dinama, niti se žalio na nepravdu. Ali, isto tako znamo da je ovog utorka u Maksimiru, kad je čuo taj pljesak, osjetio određenu zadovoljštinu. I zbog onog 61 gola u modrom dresu, za koja nikad nije dobio takav aplauz. Naravno, i za ova tri, u Lokomotivinu dresu, sigurno slatka, jer ih je zabio kad su ga već svi otpisali i poslali u mirovinu. Ali, kad vratimo film, takav je uvijek bio, najbolji kad to nitko nije očekivao, kad su pomislili da je gotov. A zabijati je znao uvijek, to nikad i nije bilo upitno! Samo je ovaj put za svoje golove, na krivoj strani, nagrađen pljeskom Maksimira!

I, ako ne presudio, onda sigurno usmjerio prvenstvo na Hajdukov mlin! Što ti je život...



Tagovi

GNK DinamoDuje ČopNK LokomotivaSergej JakirovićHNL

Ostale Vijesti