Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Agić za Germanijak: “Dinamo je u prednosti, ali može li netko biti favorit protiv Rijeke na Rujevici?“

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 04.05.24. | 08:00

Bivši reprezentativac u Rijeci se afirmirao a u Dinamu osvajao trofeje. Sada je trener u Lokomotivi i idealan sugovornik na temu velikog derbija koji se u nedjelju igra na Rujevici

Bliži se točka raspleta HNL-a. Kulminacija cijele te borbe u troje pa u dvoje bit će u nedjelju na Rujevici koju naš sugovornik za karijere nije doživio u onom igračkom smislu. I sasvim je izvjesno kako će Jasmin Agić s podijeljenom emocijom gledati derbi Rijeke i Dinama.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pod stijenama Kantride se afirmirao, ima više od 150 puta HNL nastupa u dresu Rijeke, dio je čuvene generacije koja se borila za naslov a u dresu Rijeke stigao je i do reprezentacije. Potom je otišao u Maksimir pa s Dinamom osvojio čak osam trofeja…

Neko logično pitanje s kojim smo mu prišli bilo je za koga će Agić navijati u nedjelju navečer.

No, iskustvo je odigralo svoje pa je imao spreman odgovor:

“Za Lokomotivu”, ispalio je kao iz topa i nasmijao se.

Malo kasnije je to isto ponovio kada nas je na trenutak prekinuo Mate Dragičević, još jedan iz plejade bivših topnika HNL-a a koji je svratio da pozdravi s istim pitanjem za Agića. Uglavnom, nismo inzistirali…


“A vidi, Rijeka je klub u kojem sam proveo sedam godina. Doduše, nešto na posudbama ali tri sam igrao u kontinuitetu. Krenulo je s Brankom Ivankovićem, nastavilo se s Nenadom Gračanom. Vežu me jako lijepa sjećanja na Rijeku i Kantridu kao što imamo lijepu emociju kada je Dinamo u pitanju jer sam u Maksimiru postao trofejni igrač. I teško je sada vagati između to dvoje a i profesionalac sam koji zarađuje za kruh u Lokomotivi. Iskreno, neka u nedjelju sve prođe u najboljem redu i neka pobjedi onaj koji to zasluži na travnjaku”, jasna je poruka Jasmina Agića koji biranim riječima govori o današnjoj Rijeci.

“Sada je to posložena priča. Mišković je sa svojim ljudima spasio klub, izgradio stadion, uzeo naslov i napravio od Rijeke stabilan europski klub. Isto tako, igrao sam tamo, punac mi je bio sportski direktor a sada je savjetnik a sin mi je pod ugovorom s Rijekom a igra u Cibaliji. Puno je poveznica od kojih ne mogu pobjeći niti to želim”, priča Agić koji je pozdravio Miškovićevu eru. Naglašava da je za zdrav projekt važna financijska stabilnost, infrastruktura i kontinuitet vođenja kluba s jasnom vizijom.

“Dogode se lošije sezone, kao što je to bila ona lanjska ali na njima se uči. Pogodili su u ovoj s dovođenjem mladih i gladnih te onih koji se vraćaju poput Pjace i Marića. Zasluge Jakira su velike jer je napravio bazu, tu je došao Sopić i nadogradio projekt i izvukao maksimum”.

Kada smo kod Jakira, on prolazi u Rijeci put koji je svojevremeno prolazio Jasmin Agić. Nisu mu navijači Rijeke oprostili odlazak u Zagreb.

“Apsolutno je bilo za očekivati da će mu zamjeriti. Meni i dan danas to rade jer sam otišao u Dinamo i mogu ih razumjeti jer bih možda i ja zamjerio da sam na njihovom mjestu. Međutim, to je profesionalizam”.

Agić je otišao u Dinamo zbog želje za trofejima.

“Isticao mi je ugovor, htio sam tu borbu za titule. Imao sam poziv Dinama i Hajduka. Iako bi mi po nekom igračkom temperamentu više odgovarao Split i Hajduk, odluka je pala na Dinamo. I zbog Zagreba, stila života. Nisam pogriješio. Puno lijepog mi se dogodilo ovdje, dan danas živim u Zagrebu i gradim neki svoj put u nogometu”.

Često se Jasmin Agić sjeti utakmice u kojoj je Rijeka igrala za titulu. I utakmice koja je mogla okrenuti tijek povijesti…

“Ne znam kako bih je zaboravio. Mješavina tuge i ponosa javlja mi se redovito. Ponosa jer smo se tukli s nikad jačim Dinamom i bili milimetar do naslova, a tuge jer nismo uzeli trofej. Danas, s nekom vremenskom distancom jasno je da smo negdje svi skupa pogriješili. Pa mi smo dva dana prije utakmice slavili naslov i to nam se obilo o glavu. Možda je trebala drugačija priprema na nekom psihološkom planu, možda je presudio izostanak iskustva. Ne znam… Nije se poklopilo i jako mi je žao što u karijeri nemam trofej s Rijekom. To mi nedostaje”, iskren je naš sugovornik koji će uoči derbija reći kako je Dinamo bliži uspjehu.

“Pa nakon Lokomotive u nedjelju, Dinamo je u boljoj poziciji. Dovoljan mu je bod, ima bolji raspored do kraja. Posloženi su, dobro izgledaju u zadnje vrijeme i to je neka prednost za Dinamo. No, tko može biti favorit protiv Rijeke na Rujevici? Apsolutno nitko”.

Agić redovito prati zbivanja u oba tabora. To mu je i posao uglavnom. Pitamo ga tko je Agić u današnjem Dinamu.

“Ako moram nekog izabrati, onda neka to bude Josip Mišić. U njemu vidim najviše sličnosti sa svojom igrom, ali nezahvalno je uspoređivati. Pa ja sam u Dinamo došao prije dva desetljeća. Nogomet je evoluirao, drugačije je sve”.

Sve je možda drugačije osim konstante zvane Lokomotiva a koja je unatoč rasprodaji ponovno u borbi za Europu. Otišli su Stojković, Kačavenda, Miličević, Tuci a opet su tu negdje…

“Nije lako, ali uspijevamo. Imamo posložen sustav i to nam daje veliku prednost. Imamo i neki kontinuitet struke. Svi u stožeru dolazimo iz škole, pratimo našu djecu, upućeni smo u sve i onda to posložimo. Rezultat je jedino mjerilo uspjeha, a činjenica je da ga imamo”.

Jasmin Agić je pomoćnik Silvija Čabraje uz Damira Ferenčinu. Primarno je zadužen za defenzivu i analizu suparnika.

“Našao sam se u ovoj atmosferi. Nema pritiska i možemo se maksimalno koncentrirati na posao koji radimo. Uživamo u svakom treningu, više smo na Kajzerici nego u vlastitim kućama ali takav je posao. Što se igre tiče, lijepo izgledamo, okomiti smo, brzi… I ljudi su to počeli cijeniti svojim dolascima na naše utakmice. A rezultati pokazuju da smo na dobrom putu”.

Naš sugovornik ima za cilj samostalnu karijeru, ali ne žuri. Ide korak po korak, sazrijeva i čeka priliku.

“To je neki cilj, ali sve u svoje vrijeme. Učimo svi skupa na svakoj utakmici, svakom treningu i druženju. Kliknuli smo svi skupa, znamo viziju Lokomotive koja živi od odgoja i prodaje mladih igrača i podređeni smo tom cilju. Lakše je kada imate potporu kluba”.

A cilj je i Europa. Predaleko su Lokosi došli da bi se predali. U subotu se igra protiv Osijeka što je svojevrsna majstorica za Lokomotivu.

“Ima i nakon Osijeka još tri utakmice koje nose devet bodova. Ništa neće biti riješeno, ali jasno je da bi se htjeli vratiti u Zagreb s bodovima ili barem bez poraza. Osijek je ozbiljan klub, puno ulažu i imaju prekrasan stadion. Izazov je igrati i voditi momčad u takvim uvjetima. Njima je Europa “pod mus” pa je i pritisak veći, ali voljeli bi završiti i mi ovu sezonu kao putnici u Europu. Bila bi to nagrada za sve nas. Nitko nas nije vidio tako visoko, ali kada smo već tu - idemo napraviti taj korak više”, zaključio je Jasmin Agić.



Tagovi

Jasmin AgićHNLLokomotiva ZagrebGNK DinamoHNK Rijeka

Ostale Vijesti