Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL

Pozadina Acine akcije za spas Cibone: Prikupiti do tri milijuna eura, platiti blokade, zaostatke iz ove te roster za iduću sezonu

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 20.06.22. | 15:34

Petrović si je dao rok od deset dana nakon kojih će procijeniti ima li smisla nastavljati s prikupljanjem novaca

Ako treba sažeti press konferenciju Ace Petrovića, ona bi se mogla podvući pod egidu „deset dana nade za Cibonu”. Toliko si je, naime, dao vremena da uspije prikupljanje novaca kojim bi se spasio div na aparatima.

Za ovu priču je bitno rasvijetliti kontekst koji je doveo do ovog da je Cibona na rubu stečaja. Osim „nemarnog poslovanja u zadnjih 20 godina”, danas je 60. dan blokade klupskog računa, plaće nisu isplaćene igračima i zaposlenicima od tri do pet mjeseci, a aktualna ili uprava na odlasku u sastavu direktor Mauro Lukić, predsjednik Mario Petrović i financijski direktor Ivan Matasić nije uspjela dovesti sponzora jer, kako oni tvrde, nisu dobili koncesiju na dvoranu pa se zbog toga investitor povukao iz posla. Doduše, Matasić je još uvijek u inozemstvu gdje pokušava dogovoriti spasonosne novce, ali to je na dugom štapu.

I sada je u priču u finišu uskočio Petrović, najavio kako će u idućih deset dana skupljati iznose od pet i više pet tisuća eura. Ukoliko shvati da nije zadovoljan cifrom, novci će biti vraćeni na račun ljudima koji su se odlučili uplatiti.

Aco je javno izjavio kako bi volio za početak prikupiti sedam milijuna eura, ali to, jasno je svima, nije realno prikupiti u toliko kratkom roku.

Pozadine priče, kako smo doznali, je takva da se Petrović i Pavličić Bekić nadaju kako bi sakupili dovoljno novaca da se plati BAT (vrhovni europski košarkaški sud), te da se isplate oni bivši igrači koji nemaju nikakvog sentimenta prema klubu (poput Kovača i Sabeckisa), dok bi s drugima kojima je Cibona dužna dogovorili odgodu te naplate.

Drugi dio novaca trebao bi poslužiti za plaćanje ove sezone, dakle igrača i zaposlenika, dok bi preostali iznos trebao poslužiti za krpanje nekakvog rostera za drugu sezonu. To je cifra, po nekoj slobodnoj procjeni, između dva i pol do tri milijuna eura, a to je već realniji iznos koji bi se mogao prikupiti u ovom roku. I dalje zvuči kao nemoguća misija, ali puno realnije od sedam. Aco to javno nije rekao, ali plan je takav.

Kao i pretvorba iz Udruge građana u sportsko dioničarsko društvo. Pa bi tako, kako je to naveo Petrović, i aktualni (ili bivši) sportski direktor Marin Rozić, kojemu je klub dužan tri i pol milijuna kuna, postao najveći dioničar kluba, ako i kada do toga dođe.

„Svježi kapital treba služiti za tekuće stvari i kupiti godinu dana vremena da se pretvori klub u sportsko dioničarsko društvo i da se napravi petogodišnji poslovni plan. Nemam blage veze koliki je dug, ali taj dug ćemo rješavati kasnije, a ako budemo s našom akcijom išli dalje od prvog kruga taj novac će služiti za svježe funkcioniranje kluba”, istaknuo je Petrović.

Aco je ponovio i kako su ukupni dugovi kluba i puno veći od navedenih pet milijuna eura.

„Prema reviziji, dug je 35-36 milijuna. 8. siječnja 2021. rečeno je da je dug 70 mil. kuna, što je komunicirao direktor Lukić u jednom neformalnom razgovoru, ali je prema vam zbog investitora rečeno manje. Ne mogu odgovoriti na pitanje o stvarnom dugu. Klub je funkcionirao preko pozajmica, to je akumulirani dug Cibone. Neću reći cifru, imam je u glavi, ali znam što je potrebno da se klub pokrene”, otkrio je Petrović.

Osim bivših igrača i trenera, Petrović je pozvao i HKS te premijera Andreja Plenkovića i Grad da uskoče u pomoć. Iako je rekao kako osobno neće zvati igrače, jedan broj će ipak okrenuti.

„Chucky Atkins. A ta uplata će sigurno biti kapitalna uplata. Želim mu objasniti u kojem je stanju klub koji mu je pomogao u karijeri i ugovoru od 24 milijuna dolara koji je kasnije dobio”.

Petrović je istaknuo kako je u klubu od igrača ostao tek kapetan Roko Prkačin, koji čeka rasplet situacije. Ostatak je predao papire za odlazak, a među njima i trener Gašper Okorn koji će najvjerojatnije preuzeti Krku ovih dana. Koliko je Cibona dobila na ime njihovih odšteta? Nula kuna. I to je jedna od stvari koje je Aco podvukao na presici, kao i to da će, ako akcija uspije, podnijeti kaznenu prijavu za sve za koje se utvrdi da su muljali s lovom. A bilo ih je.

S vedrije strane, Acinu inicijativu su u startu podržali Dinamo i Franck.

"Od našeg najdugovječnijeg sponzora Franck stigla je uplata 11 puta po pet tisuća eura, dok su nam iz Dinama izašli u susret i rekli ako akcija zaživi da će se naš dug prema njima, a koji iznosi tri milijuna kuna, obrisati. I ovim putem im zahvaljujem. Nemamo vremena, moramo reagirati. Prvi krug neka traje deset dana, a uplate su 5+ tisuća eura. Onda ćemo vidjeti kakva je dinamika, hoćemo li odustati ili ići dalje. Ne mogu, ako akcija ne uspije, opteretiti udrugu nalozima. Ako procijenimo da cifra nije zadovoljavajuća, ljudima ćemo vratiti uložen novac. Drugi krug će biti od tisuću do pet tisuća, a treći će biti za one koji žele dati 200-300 kuna. Sav taj novac bit će za funkcioniranje kluba, ali ne za dugove jer ćemo razgovarati s vjerovnicima. Činjenica je da su igrači i treneri sada slobodni. Puno pozitivnih vibracija ima oko ovoga. Emocije moraju biti po strani”, dodao je Petrović.

I to je dakle, plan o kojemu ovisi Cibona. Kako smo čuli Grad ima dobru komunikaciju s Petrovićem i tu, ako uplate stignu, bi stvar trebala dobro funkcionirati.

Zanos je tu, entuzijazam je tu, dobra priča se zavrtjela. Sada je na onima koji mogu da pokažu koliko im Cibona znači, a za deset dana ćemo znati više. Uzlet ili konačni krah Cibone, stvar je jasna.


Tagovi

CibonaAco Petrović

Ostale Vijesti