Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

MVP Nakić odveo Cibonu do titule pred ispunjenim Draženovim domom

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.06.22. | 20:46

Ciboni je ovo prva dupla kruna od 2013. godine

Devet godina – toliko je Cibona čekala na dvostruku krunu. U devet godina se skupilo svega, ponajviše lošeg, ali večeras smo, u majstorici hrvatskog prvenstva svjedočili simbiozi Zagreba, zagrebačke publike i Cibone. Pet tisuća ljudi je u Draženovom domu ispratilo 56:51 pobjedu Vukova protiv Zadra u novoj dramatičnoj završnici.

„Šampioni, šampioni”, odzvanjalo je tribinama dok su se igrači domaćeg sastava pobacali po MVP-ju Toniju Nakiću (15 poena). Na koncu, zaslužena pobjeda.

Scenarij je podsjećao na prvu finalnu utakmicu – Zadrani su u utakmicu ušli agresivnije i čvršće, dok je košarkašima Cibone trebalo nekoliko minuta da shvate gdje su i za što igraju. A možda ih je iznenadila i atmosfera punog Draženovog doma – kulisa na kakvu gotovo niti jedan košarkaš ovog sastava još nije osjetio.

I na valu toga je Zadar zaskočio Vukove serijom 8:0, sjajno su igrali igrači Srđana Helbicha, zabijali su Marčinković i Carter, a onda je tribine razgalio tricom Toni Nakić i tu je krenuo preobražaj Okornovih izabranika.

A Slovenac, treba i to reći, je brzo priznao svoju pogrešku kada je u utakmicu krenuo s Novačićem i Brankovićem na visokim pozicijom, pa ih uskoro i izvadio iz igre.

Dizala se Cibona i to na krilima nevjerojatnog Nakića. Šibenčanin je pogađao iz svih pozicija, kada su ga udvajali i išli mu preko bloka, nije smetalo. Povezao je dvije trice kada je Cibona bila u bunaru i upumpao kisik u pluća suigrača. I dao im toliko potrebno samopouzdanje. Uz pomoć Prkačina je vodio Cibonu u prvoj četvrtini, pa onda i na početku druge kada je Cibona odradili seriju 15:0 za gotovo sedam minuta. Vjerojatno i najbolji period igre Okornovog sastava u ovom finalu. Od 11:16 do 26:16.

Post Zadrana prekinuo je Buljan, da bi onda Zadar vezao još tri poena nakon bolje obrane i pogrešaka Cibone na suparničkoj polovici.

„Dalmacijo, moja ruža procvala", krenula je pjesma zelenog sektora, entuzijazam je porastao kod Zadrana, ali je Prkačin poenima ubrzo pokrenuo odgovor domaćih „Heja, heja Cibosi”.

Na semaforu je u tom trenutku stajalo 30:21 za Cibose.

Zatim je Reuvers zabio iz niskog posta preko Cartera, airball Cartera na drugoj strani, pa onda Gegić desnim ulazom otišao do kraja pored Cartera za 34:21 na dvije i pol minute do kraja druge dionice.

Na poluvremenu je rastrčanija i razigranija Cibona vodila 38:25, Prkačin nakon 20 minuta imao 12 poena, Nakić 11, dok su kod Zadra Mavra i Thompson zabilježili svaki po sedam.

Zadrani su se razbudili na početku treće, a Cibona upala u svoju sada već tradicionalnu crnu rupu bezidejnosti i serijom 5:0 gosti su stigli na 38:30. Okorn je, međutim, minutom odmora razbudio svoje igrače pa su Prkačin, Reuvers i Mateo Drežnjak odradili seriju 6:0 za 44:33 domaćih.

U trećoj dionici nismo vidjeli previše koševa, ali smo svjedočili bespoštednoj obrani na obje strane. Gegić je sa zvukom sirene stavio poene za 46:37 za kraj četvrtine.

A onda je posljednji dio ponudio novu dramu, jer kako drugačije u ovoj seriji Cibone i Zadra.

Nakon Novačićevih poena za 49:37 uslijedila je serija Zadrana 11:0 tijekom koje je Mavra stavio tricu, Junaković položio, a Carter zabio jedno bacanje.

A onda je ponovno Nakić udahnuo života u izgubljeni Okornov sastav poenima iz penala za 51:48 na dvije i pol minute do kraja.

Mavra se u idućem napadu odlučio napasti Radovčića, ispalio je tricu i promašio, da bi na drugom kraju Reuvers zaradio dva penala i ubacio jedno što je označilo da se u zadnjih minutu i 18 krenulo s prednošću Cibone 52:48.

Thomspon tricom vratio nadu za 52:51, pa mu je morao odgovoriti Gegić s dva poena.

Na minuti odmora je s tribina puknuo hit Novih Fosila „Za dobra stara vremena”, što je posebno inspiriralo Gnjidića koji je ukrao loptu Jordanu, pa onda i zabio jedno bacanje nakon faula.

Zadar nije uspio zagraditi njegov drugi promašaj, pa je Nakić uhvatio skok i bacanjima zaključio priču na 18 sekundi do kraja.

„MVP, MVP” krenuli su povici s tribina dok je Toni Nakić osiguravao prvu dvostruku krunu za Cibonu nakon dugih devet godina.

Trofej za publiku koja je konačno prepoznala trenutak, za klub pred kojim su neizvjesna vremena i za ovu Okornovu bandu. Nježne godine im nisu smetale na putu do naslova. A ovaj trofej i ovo sjećanje im nitko više neće moći oduzeti.

Jer, jasno je to svima, u ovom sastavu ih više nikada nećemo gledati. A pitanje je i hoćemo li gledati Cibonu. Možda će ovo biti motiv tom spasonosnom sponzoru da istrese vreću novaca pod Toranj...

Finale doigravanja za prvaka Hrvatske

Cibona - Zadar 56:51 (3:2 u seriji za Zagrepčane)




Tagovi

Premijer liga košarkašaCibonaKK ZadarToni Nakić

Ostale Vijesti