Cary Edmondson-USA TODAY Sports
Cary Edmondson-USA TODAY Sports

Lakersi u misiji spašavanja svoje sezone

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 09.02.23. | 16:00

Momčad iz LA-a se konačno riješila nekompatibilnog Westbrooka, dala ponešto pickova prve i druge runde, a zauzvrat dobila mladost, bolji napad i obranu.

Kada je Jerry Buss koncem 70-ih krenuo u realizaciju ideje Showtime Lakersa, želio je da ljubičasto-žuti budu ne samo najuspješnija NBA franšiza nego da ulaskom u tadašnji The Forum, gosti stignu u najbolju zabavu u gradu. Da budu opčinjeni ne samo inspiriranom i šampionskom igrom, nego i blještavilom, konfetima, cheerleadersicama i glazbenicima. Da u prvim redovima sjede najpoznatija lica šoubiznisa, holivudske face s A liste i oni dubokih džepova.

Ukratko, da Forum bude mjesto na kojem žele biti svi koji nešto znače u LA-u.

Djelić tog šušura vratio se jučer u LA kada su ponovno svi željeli biti u Crypto.com Areni, ali ne kako bi uživali u atraktivnoj košarci ili svjedočili borbi za vodeća mjesta Zapadne konferencije, nego kako bi prisustvovali povijesnom rušenju Kareema Abdula-Jabbara u režiji Lebrona Jamesa. Kralj je, sasvim očekivano, uspio skinuti legendarnog Kapetana, a Jabbar mu je simbolično predao loptu u ruke nakon što ga je James skinuo s vječne ljestvice najboljih strijelaca u povijesti NBA lige.

Tih desetak minuta, koliko je trajao pomalo nelagodni prekid usred utakmice protiv Oklahome, bilo je najviše uzbuđenja što su navijači Lakersa doživjeli u zadnje dvije sezone. Sve između je bilo ono od čega je pokojni Buss grozničavo strahovao – beznadna prosječnost.

Nije to, jasno, niti blizu kao u nekim prijašnjim sezonama kada je primjerice Kobe Bryant bio okružen s premalo talenta ili kada u LA-u nije stanovao niti jedan superstar. Ali baš zbog činjenice da su na losanđeleskoj adresi sve do danas bile prijavljene tri punokrvne zvijezde, a da Lakersi drugu godinu nisu u playoff pozicijama, Lakersi su s pravom izvrgnuti ruglu.

A LeBron James, Anthony Davis i Russell Westbrook nisu ono što je doktor preporučio.

Za navedenu trojicu ne vrijedi ona „vrhunski igrači će pronaći način kako igrati zajedno“. Krivicu jednako snosi i vlasnica Jeanie Buss, generalni menadžer Rob Pelinka, kao i LeBron, bez čijeg se amenovanja trejd Westbrooka ne bi vrlo vjerojatno dogodio. A razmjenom za Westbrooka Lakersi su od šampionskog sastava skliznuli do rubne playoff momčadi.

Brad Penner-USA TODAY SportsBrad Penner-USA TODAY Sports

Nije to uspio posložiti ni Darvin Ham koji je naslijedio Franka Vogela. Iako je bacio Westbrooka na klupu Ham nije napravio neki pomak u odnosu na svog prethodnika. Bilo je to jasno odmah nakon starta sezone. Doduše, imali su Lakersi jedan pozitivan period u kojem je Davis pružao MVP partije, ali to je bila tek iznimka jer centar Lakersa nikako ne uspijeva ostati zdrav, a bez svog najboljeg igrača James ne može sam na svojim leđima nositi LA.

Pa je ubrzo krenulo Jamesovo javno moljakanje za pojačanjima. Najčešće se u kombinacijama za razmjenu spominjao Bojan Bogdanović, želio je i Kyrie Irving kod bivšeg suigrača u LA, ali ništa se od toga nije dogodilo.

Kako se približavao trejd deadline, ljutitom LeBronu je para izlazila na uši, a onda je Pelinka konačno krenuo zarađivati svoju plaću.

Lakersi su se konačno riješili nekompatibilnog Westbrooka, dali ponešto pickova prve i druge runde, a zauzvrat dobili mladost, bolji napad i obranu. Prvo je u LA doveden Rui Hachimura, a u suprotnom smjeru su zajedno s Kendrickom Nunnom poslana i tri picka druge runde (2023., 2028. i 2029.). To je bilo tek zagrijavanje za ono što se odvilo rano jutros po našem vremenu – playmaker D'Angelo Russell, šuter Malik Beasley i krilni centar Jarred Vanderbilt su pojačali Hamov roster, a klub su, osim Westbrooka, napustili Toscano-Anderson i Damian Jones, a morali su se u LA-u odreći i picka prve runde 2027. godine.

Osim toga, u rezervi imaju još trejd chipova, poput picka prve runde 2029. godine, nekoliko pickova druge runde Lonnijea Walkera Četvrtog i Patricka Beverleya kao trejdabilne opcije.

Lakersi, dakle, konačno imaju petorku i još malo prostora za ojačavanje redova i sada im slijedi velika borba za hvatanje doigravanja.

Da se razumijemo, nije ovo nikakav spektakularan potez koji Lakerse ekspresno gura prema vrhu Zapada. Kada se podvuče crta – u momčad im je stigao jedan starter, dva rotacijska igrača i jedan za ulaske s klupe. Nije nešto što će oduševiti LeBrona, no ipak je dovoljno da ga se udobrovolji i da ga se okruži s nečim s čime bi mogao raditi ove sezone.

Ali Lakersi su ipak s obzirom na ugovore, dobili dodatnu fleksibilnost, zadržali pick prve runde i budućnost odjednom nije toliko crna. Iako, stari dr. Buss bi kćeri vjerojatno imao svašta za reći…



Tagovi

NBALos Angeles LakersLeBron JamesAnthony Davis

Ostale Vijesti