Zion stiže u Pelicanse, što to znači za Anthonyja Davisa?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 15.05.19. | 19:24

Hoće li superstar zamišljen dignuti svoju jedinu obrvu?

Sinoć je održana veoma popraćena lutrija NBA drafta, s obzirom da je kompletna javnost već u glavama pohranila sliku koledž senzacija Ziona Williamsona u dresu New York Knicksa. Zašto je tome tako, s obzirom da su šanse Knicksa za prvim pickom samo 14%, ne bi znali reći. Možda je Adam Silver opet skovao neku spletku kojom bi se prvi pick osigurao Knicksima, sličnu onoj za koju se sumnja da je provedena 1984. kad su kao prvi birali Patricka Ewinga.

Prvi pick drafta 2019. su kraju dobili New Orleans Pelicansi, a ono što je zanimljivo jest da se radi o franšizi čiji se glavni i najbolji igrač, Anthony Davis, našao uslijed siječanjske trakavice o pridruživanju Lebronu Jamesu u Los Angeles Lakersima, te je generalno njegova igračka budućnost bila tema koja se potezala kroz cijelu sezonu.

Davis je jasno dao do znanja da želi promijeniti sredinu, ne bi li čim prije postao dijelom ekipe koja je u stanju boriti se za najveće dosege, pa i sam naslov. Želju za odlaskom se nije ustručavao iskazati na sve moguće načine.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Anthony Davis is wearing a shirt reading &quot;That&#39;s All Folks!&quot; to the arena in what is likely his last game with the Pelicans <a href="https://t.co/dN5a0OTwsi">pic.twitter.com/dN5a0OTwsi</a></p>&mdash; Sports Illustrated (@SInow) <a href="https://twitter.com/SInow/status/1115711509785653249?ref_src=twsrc%5Etfw">April 9, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ali mnogi se pitaju mijenja li se situacija s obzirom da su Pelicansi ti koji su, ili će najvjerojatnije, ugrabiti kapitalca u liku Ziona Williamsona. Knicksi na kraju biraju treći, a danas su najavili sastanak sa R.J.-om Barrettom, igračem kojeg bi mogli imati priliku izabrati ako sve prođe kao što je predviđeno. Što znači da, barem kako sada stvari stoje, u Madison Square Gardenu ne planiraju pregovarati oko potencijalne zamjene na noć drafta, ne bi li naposljetku ipak u svom dresu vidjeli čudo od djeteta sa sveučilišta Duke.

Hoće li to malo zaljuljati Davisovu odluku, natjerati ga da barem razmisli o ostanku i vidjeti kakve mogućnosti mu nude iz menadžmenta? Mnogi se slažu da je najkraći i najizgledniji jednostavan odgovor – ne.

Davis je navršio 26 godina i ne želi čekati zadnji trenutak da krene u lov na naslove. Trenutni roster Pelicansa protkan je prosječnim NBA talentom, a praktički jedini igrač koji bi se uklapao u neki blueprint šampionske ekipe je Jrue Holiday. No on, iako je u pitanju više nego dobar igrač u oba smjera, je preplaćen i predstavlja uteg na eventualne ambicije ove franšize za upotpunjavanjem rostera kvalitetnim kadrom. Štoviše, Holiday ima jači ugovor čak i od samog Davisa, što zvuči dosta neprimjereno. Bez obzira što je bek svoj ugovor potpisao nakon povećanja NBA salary capa koji se dogodio u ljeto 2016.

Uostalom, u zadnje vrijeme se spominje kako Davisa najviše škaklja Oklahoma City Thunder i ideja da igra sa Paulom Georgeom. Česte priče o pridruživanju Celticsima s druge strane, pale su u zaborav uzevši u obzir neslavno ispadanje Bostona iz playoffa i izvjesnog pucanja ljubavi kluba i Kyriea Irvinga, s kojim di se Davis upario u potencijalnom razvoju te priče.

Na kraju, ako sagledamo stvari iz perspektive Pelicansa, dovedu li Ziona, njegov rookie ugovor će osiguravati nešto prostora za zamjetnija pojačanja, čak i uz spomenuti Jrueov ugovor od skoro 132 milijuna dolara. No treba uzeti u obzir i treću perspektivu, onu samog Ziona Williamsona, oko kojeg se stvorio toliki hype da je pitanje koliko je on voljan i željan prizemljiti u jednu small-market franšizu s neizvjesnom budućnosšću poput Pelicansa.

To be continued…

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Are you staying in NOLA if you’re Anthony Davis? <a href="https://t.co/93wxCWUOPR">pic.twitter.com/93wxCWUOPR</a></p>&mdash; SLAM (@SLAMonline) <a href="https://twitter.com/SLAMonline/status/1128466501822865408?ref_src=twsrc%5Etfw">May 15, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(foto: Reuters)

 


Tagovi

NBANBA draftZion WilliamsonAnthony DavisNew Orleans Pelicans

Ostale Vijesti