Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Jaleen Smith: "Nitko nije vjerovao u nas ni kada smo pobijedili Tursku, tako da imamo šanse otići preko Dončića i Giannisa u Pariz"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.01.24. | 08:08

Hrvatski reprezentativac u redovima Partizana osvrnuo se na prelazak u beogradski sastav, ali i najavio velike stvari s reprezentacijom ovog ljeta

Očito kako se Jaleenu Smithu sviđaju ovi krajevi. Amerikanac rođen u teksaškom Freeportu je proteklog ljeta dobio hrvatske papire i priliku da preko glave navlači hrvatski dres te se ubrzo široj publici predstavio na onom nesretnom Eurobasketu. No Smith je u Milanu i Berlinu ostavio korektan dojam, unatoč ispadanju Hrvatske u osmini finala protiv Finske. Zatim je koncem prosinca odlučio preseliti u redove Partizana. U Virtusu je izgubio ulogu i minutažu pa je bio željan promijeniti sredinu, a zov Željka Obradovića se teško odbija. Upavo je najtrofejniji europski trener bio jedan od glavnh razloga zbog čega je Smith pretrčao u redove Crno-bijelih.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sinoć se hrvatski reprezentativac imao priliku predsatviti i hrvatskoj publici – Partizan je u do vrha ispunjenom Draženovom domu upisao pobjedu 87-74, a 29-godišnji američki bek je na parketu proveo gotov 21 minutu tijekom koje je stavio sedam poena, ugrabio četiri skoka i podijelio tri asistencije. Amerikanca se dojmila atmosfera u ispunjenom Draženovom domu, za koji se, kada je riječ o košarci, već dugo nije tražila karta više.

„Nisam očekivao da će biti ovakva atmosfera ovdje u Zagrebu. Znam da Cibona nije u najboljem stanju, ali danas je publika stigka u dvoranu i napunila ju do vrha i to je bilo jako lijepo za vidjeti. Bilo je jako zabavno igrati ovdje, igrali su brzo i pokazali se“, govori Smith koji još nije pohvatao kompleksan Obradovićev sistem obrane i napada. Pričao je Obradović o tome, u najavi utakmice 63-godišnji stručnjak je otkrio kako Smithu „treba vremena za adaptaciju, ali da se radi o vrijednom i poštenom momku“. Amerikanac, pak, ističe kako mu je drago što se nalazi u ovom okruženju.

 „Igram za hrvatsku reprezentaciju, sada igram u momčadi koja igra u regionalnoj ligi, pa se natječem protiv igrača s Balkana. I nekako mi je ludo što ću igrati protiv svojih suigrača u nastavku sezone“, dodaje 29-godišnjak.

Nije, međutim, sve bilo jednostavno oko njegovog dolaska u Beograd. Naime, problem s njegovim angažmanom bila je činjenica da mu je tadašnji agent bio Miško Ražnatović. Najmoćniji europski košarkaški agent i sprski klub su prekinuli odnose nakon što je Yam Madar proteklog ljeta otišao iz Partizana u Fenerbahçe. Crno-bijeli su nakon toga odlučili da neće potpisivati igrače kojima je Ražnatović menadžer pa je Smith prije dolaska u Beograd raskinuo ugovor s njim i dogovorio novog agenta.

„Sretan sam jer igram u Virtusu sam bio u jednoj situaciji, sada mi trener obradović daje prilike i nemam problema s tim da ne igram ako generalno ne igram dobro. Ali ako igram dobro onda znam da ću igrati. Sada sam nekako opušteniji oko toga“.

REUTERS/Annegret HilseREUTERS/Annegret Hilse

Smitha u veljači očekuju kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine. Izabranici Josipa Sesara igraju 23. veljače protiv Francuske u gostima, a 26. veljače protiv Cipra na domaćem parketu.

„Igrat ću za hrvatsku reprezentaciju u veljači, odazvat ću se i mislim da imamo dobre šanse“.

Na ljeto pak slijede kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, a i tamo ćemo gledati Smitha.

„Naravno da ću doći. Znam da se želimo plasirati na Olimpijske igre i da imamo šansu otići tamo. I prošlog ljeta sam bio u reprezentaciji, a tako će biti i ovog puta“.

Kuglice su tako hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji namijenile skupinu A u Pireju (od 2. do 7. srpnja) u kojoj će igrati protiv Slovenije i Novog Zelanda. U drugoj grčkoj skupini s kojom se križa i Hrvatska našle su se domaćin Grčka, Egipat i Dominikanska Republika, a samo će pobjednik turnira ovjeriti vizu za Pariz. Put do francuske prijestolnice, dakle, vodi preko Luke Dončića i Giannisa Antetokounmpa.

„Uh, bit će zaista teško za nas. Mislim da smo konačno kompletni i to je velika stvar. Igrali smo turnir u Turskoj i uspjeli ih pobijediti, stoga je sve moguće. Nitko nam prošlog ljeta nije davao šansu da pobijedimo…“

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJaleen SmithKK PartizanCibonaŽeljko Obradović

Ostale Vijesti