foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

HKS potvrdio: Nekadašnji šampion Europe pred vratima FIBA-ine Lige prvaka

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 17.06.21. | 16:10

Hrvatski doprvak čeka odluku FIBA-e..

Zna se koji je Splićanin, s tzv. “wildcardom” u ruci osvojio Wimbledon kao 125. tenisač svijeta. Bio je to Goran Ivanišević davne 2001. godine. Dvedeset godina kasnije, prema pisanju službenog portal HKS-a, nekadašnji velikan europske košarke, KK Split, mogao bi krenuti Goranovim stopama i uz eventualni wildcard ući u FIBA-inu Ligu prvaka.

Kako smo pisali neki dan, HKS planira krenuti u zaštitu nacionalnog identiteta domaće lige, i gurati najbolje prema europskim natjecanjima.

Split, nakon frapantne završnice domaćeg prvenstva, gdje su izgubili trofej tek u sedmoj, posljednjoj utakmici serije na Višnjiku, čeka konačnu odluku FIBA-e o predanoj aplikaciji za sudjelovanje u njihovom prestižnom natjecanju. Službena prijava poslana je kasno sinoć, odgovor se očekuje u najkraćem mogućem roku.

Što se našeg saveza tiče, oni će u idućoj sezoni izdvojiti dva milijuna kuna iz vlastitih sredstava. Pri tome bi milijun kuna bilo rezervirano za Split, s time da moramo naglasiti kako HKS lobira za direktan ulazak u BCL natjecanje, bez kvalifikacija. Drugi milijun bi se raspodijelio kao potpora među klubovima koji ne igraju natjecanja koja HKS službeno ne priznaje. Ovdje se naravno radi o ABA Ligi.

Split kao višestruki prvaka Europe (1989., 1990., i 1991.) tako bi se uskoro mogao vratiti u natjecanje koje navijači pamte po dobrome. Ukoliko se ova aplikacija odobri, bit će to i prvi korak prema konkurentnijoj košarkaškoj reprezentaciji. Za razliku od NBA lige, koja nam i sada radi probleme oko igračkog kadra zbog izostanaka, FIBA-ina natjecanja i domaće prvenstvo su kompatibilni s domaćim natjecanjima. To bi značilo spremniji i snažniji roster za velika natjecanja, a s dobrim igračkim kadrom stiže i ono najbitnije; a to su rezultati.


Tagovi

HKSKK SplitFIBAFIBA Liga prvaka

Ostale Vijesti