Gregg, trejdaj dok možeš: DeRozan mora ići, ovo su ponude pet zainteresiranih klubova

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 05.12.19. | 16:11

Jedan od ključnih igrača Spursa na izlaznim je vratima kluba iz Teksasa.

Popovicheva mašina, San Antonio Spursi, trenutno igraju ispod svih očekivanja. Trenutno su na, za njih katastrofalnom, učinku od 8 pobjeda i 14 poraza, a iako su u posljednjoj utakmici nakon dva produžetka svladali Houston Rocketse potpuno je jasno kako im je potrebna neka „svježa krv“ ukoliko i ove godine misle dohvatiti doigravanje.

Kada je riječ o krilnim igračima, DaMar DeRozan je jedan od najboljih strijelaca u NBA ligi. Nije tip koji će puknut 10-ak trica po utakmici, ali će svojim pametnim ulascima u reket i polaganjima ili šutevima s poludistance izluditi suparničke igrače koje nerijetko lovi u „sivoj zoni“ te se ne zna tko ga i kada treba preuzeti.

DeRozan je u NBA ligu stigao 2009. kao deveti izbor drafta. Izabran je od strane Toronta, a svojim dobrim igrama stigao je do All-Star statusa. Na ljeto 2018. godine DeRozan je zajedno sa Jakobom Poeltlom (plus prvi pick drafta 2019. godine – Keldon Johnson) otišao u San Antonio, dok su put Kanade otišli Kawhi Leonard i Danny Green. Ne treba podsjećati kako se taj pokazao pravim bingom za Raptorse…

S druge strane, DeRozan je u Spursima imao nešto drugačiju rolu nego u Raptorsima pa je zabilježio primjetan pad u svim statističkim podacima na kraju sezone. Spursi su ušli u Playoff, ali su već u prvoj rundi ispali od drugog nositelja Denver Nuggetsa nakon sedam jako neizvjesnih utakmica.

Uoči sezone Pop je imao velika očekivanja od svoje momčadi budući da je na draftu dobio mlado i iznimno talentiranog šutera Keldona Johnsona o kojem ste već imali prilike čitati na Germanijaku, a od ozljede se oporavio i prvi playmaker Spursa Dejounte Murray.

Ipak, nije sve išlo prema očekivanjima iako je sezona krenula i više nego solidno te su u prvih pet utakmica bili na omjeru 4-1, ono što je uslijedilo bilo je jako loše te je svima u Teksasu postalo jasno da su promjene i više nego neophodne.

DeRozan bi mogao biti najbolji asset kojeg Spursi imaju za trejd, a za njegovim uslugama zainteresirano je čak pet NBA momčadi koje su sprvemne ponuditi adekvatnu ponudu kako bi u svojim redovima vidjeli ovog odličnog bek šutera i četverostrukog All-Stara.

Pa, krenimo redom.

Prvi u nizu koji bi voljeli imati DeRozana u svojim redovima su Detroit Pistonsi. Prema nekim analizama Zločesti dečki iz Detroita spremni su se odreći Reggiea Jacksona, Lukea Kennarda, Thona Makera i budućeg prvog i drugog picka NBA drafta. Na taj način Pistonsi bi formirali opasan tri u vidu DeRozana, Griffina i Drummonda koji bi svakako bio jedan od kandidata za playoff, ali manjak kvalitete na šutu iza linije 7,25 sigurno bi im bio veliki problem. Bila bi ovo jedna dobra defenzivna trojka koja bi uz eventualno pomoć nekog od igrača koji se do sada nisu previše isticali (Sekou Doumbouya) mogla napraviti „dar-mar“ u Istočnoj konferenciji.

Spursi bi dobili defenzivno orijentiranog playa, zanimljivog centra koji bi (možda?) pod Popovom trenerskom palicom napokon shvatio koja je njegova rola i veoma dobrog bek šutera koji je ove sezone na izvrsnom prosjeku od 16.5 poena po utakmici.

Sljedeća momčad koja stoji u redu je Orlando Magic. Potencijalni trejd bi izgledao ovako: Aaron Gordon i Mo Bamba u Spurse, DeMar DeRozan i Bryn Forbes u Magic. Na taj način bi Nikola Vučević  napokon dobio toliko iščekivanog All-Star suigrača koji bi ga jako puno rasteretio u napadu, dok bi Pop s druge strane dobio dva nebrušena dijamanta koji imaju ogroman potencijal ukoliko porade na nekim segmentima svoje igre.

Jako zanimljiv trejd, a iako vjerujemo da bi navijači obaju momčadi bili spremni na ovakvu razmjenu, nameće se pitanje što će Spusima još jedan krilni centar koji očekuje veliku minutažu (Gordon) kada u svojim redovima imaju fantastičnog LeMarcusa Aldridgea.

Nakon Magica tu je i Charlotte Hornets.

Jordanova momčad prepuna je potencijala koji nikako da naprave iskorak, a ono što je njima potrebno je iskusni vođa momčadi kojeg bi voljeli dobiti upravu u liku i djelu DaMara DeRozana. Za njega su Hornetsi spremni dati Marvina Williamsa, Malika Monka, PJ Washingtona i projecirani 1. pick drafta (1.-15. mjesto).

Williams je igrač kojem ističe ugovor te je tu samo da se u budućnosti otvori prostor na ljetnoj tržnici 2020. godine, dok je Monk jedan od onih mladih i eksplozivnih igrača koji bi vođeni iskusnom rukom kao što je Popova sigurno dodatno oplemenili svoju igru. S druge strane, DeRozan i Rozier bila bi jedan zanimljiva kombinacija, ali je upitno je li Pop spreman prihvatiti ovo ili misli da može još više izvući za svojeg prvog strijelca ove sezone.

Za kraj ostavili smo ono što je po mnogima najmanje vjerojatno da se ostvari, ali ukoliko uzmemo u obzir kakve smo sve trejdove imali prilike gledati onda nas ne bi nešto pretjerano iznenadilo da se ovo dogodi, a to je povratak DeRozana u Toronto Rapotorse.

Aktualni prvaci NBA lige ovog su ljeta izgubili Leonarda, ali usprkos tome i dalje veoma dobro napreduju te su trenutno na omjeru od 15 pobjeda i 5 poraza.

Raptorsi su spremni Spursima ponuditi Sergea Ibaku, izvrsnog čuvara reketa koji je svoju slavu stekao radi brojnih vrhunskih blokada, a njemu bi pridodali još i Normana Powela te 1.pick drafta.

Spursi bi svakako htjeli ispasti korektni prema DeRozanu budući da je on oličenje profesionalnosti, a nema nikakve sumnje da on ne bi imao ništa protiv povratka u Kanadu. Ipak, ono što su u ovom trenutku Raptorsi spremni ponuditi teško će zadovoljiti Popa, eventualno ukoliko se u priču uključe još pokoji pick ili se mjesta nađe za nekoga poput VanVleeta priča bi se možda i mogla zakotrljati, ovako… Nažalost, sumnjamo.

Bilo kako bilo, DeRozan bi veoma brzo mogao napustiti San Antonio, a hoće li svoju karijeru nastaviti na istoku ili zapadu, pokazat će vrijeme.

Mi moramo priznati da nam neke od ovih kombinacija djelu i više nego primamljivo…

(foto: Reuters, NBA.com)

 


Tagovi

Gregg PopovichDeMar DeRozan

Ostale Vijesti