Thaier Al-Sudani/REUTERS
Thaier Al-Sudani/REUTERS

Vaha za Germanijak: "Razočaran sam, htio sam u Kataru završiti karijeru. Ali, neću vam otkrivati tajne Maroka, uništio bih nešto što sam stvarao"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 19.08.22. | 14:15

"Vjerojatno sam i ja kriv za to što mi se već triput dogodilo. Ali, nisam tip koji će biti poslušnik, radim kako najbolje znam i ne mogu se sad mijenjati. Imam ponuda više nego prije, čak i jednu od reprezentacije koja ide na Mundijal, a planira promijeniti izbornika"

Zvali smo ga više puta otkad je dobio otkaz na klupi Maroka, slali poruke, ali uglavnom se javljala zvučna poruka. No, u petak je linija opet bila slobodna, zvonilo je, već smo htjeli odustati. Baš tad javio se umoran, pomalo tužan glas.

"Dobar dan, recite", kazao je Vahid Halilhodžić.

Još i prije dolaska u Dinamo, onda i u vrijeme maksimirskog mandata, pogotovo poslije, nikad nije odbio razgovor, uvijek se javio, odgovorio na svako pitanje. A automatska sekretarica javljala se samo u izuzetnim prilikama. Kao znak da ga nešto muči, da je u nekom teškom razdoblju. Očito, otkaz na klupi Maroka uoči samog Mundijala jako ga je pogodio, razočarao, nije ga očekivao. Iako se o tome dugo pričalo. No, još bi nekako to i podnio, da mu ovo nije već treći put u karijeri da mu se dogodila ista stvar, prvi put s Obalom Bjelokosti, drugi put s Japanom.

"Ma, ne znam još niti što bih Vam rekao. Razočaran sam, naravno, ali treba mi još vremena da u miru analiziram što se sve dogodilo i zašto se dogodilo. Pa ćemo jednom pričati o svemu."

Ipak, nismo odustali, pokušali smo shvatiti kako mu se već treći put dogodilo isto, to je baš neobična situacija.

"Nije neobično, to je raritet! Nikad se nikome u povijesti nije dogodilo ništa slično. Četiri puta sam izborio, svaki put kroz kvalifikacije, nastup na Mundijalu, samo jednom sam vodio reprezentaciju na najvećem natjecanju. I stigao s Alžirom do produžetaka s Njemačkom, budućim prvakom, u osmini finala u Brazilu. Planirao sam u Kataru, na SP-u, završiti karijeru na najbolji način, međutim, sad doista ne znam što ću, moram dobro razmisliti o svemu".

Onda je sam dodao:

"Znam, svjestan sam, očito sam i ja tu kriv, snosim dio odgovornosti, jer kad ti se to dogodi tri puta, onda se moraš preispitati. No, što ću, takav sam čitav život, nisam poslušnik, nisam tip kojemu će drugi govoriti što treba činiti, već radim onako kako ja mislim da je najbolje. I ne mogu se mijenjati. A iza mene stoje rezultati, napravio sam s Marokom velike stvari, igrali smo dobar nogomet, nikad efikasniji, nikad bolji, plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo. No, očito ni to nije bilo dovoljno".

Znamo priču. Sve je počelo kad je Vaha lani s popisa za kvalifikacijske utakmice izbacio nekoliko velikih zvijezda na čelu sa Ziyechom i Mazraouijem. Javnost se podijelila, mnogi su stali iza igrača i prozvali Vahu da ne smije raditi takve stvari, nagovarali su ga da ih vrati, ali ostao je dosljedan. I bez njih je izborio Katar, No, pritisak je bio sve jači, Savez igrao dvostruku igru, pružao podršku Vahi i istovremeno ga stiskao da popusti. Priče o otkazu provlačile su se već mjesecima, a baš kad su utihnule i kad se činilo da će se naći neko rješenje i Vaha voditi Maroko na Mundijalu, došao je otkaz.

"Sve je počelo nakon što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Tada se više, očito, nije imalo o čemu pričati i pisati pa je taj slučaj bio u dominantna tema u javnosti. Treba igrati ovaj, treba igrati onaj i tako je krenulo. A ja, kažem, nisam čovjek kojemu netko može narediti tko će igrati, ostao sam čvrst u svojim stavovima, jer je sve što sam napravio pokazalo se dobrim, svi potezi koje sam povukao donijeli su rezultat."

Slično je bilo i u Japanu, tada isto nije želio zvati neke najveće zvijezde i Savez se ubrzo okrenuo protiv njega?

"U Japanu je ipak bilo drukčije. Tamo je problem nastao zbog sponzora, tamo ne daje država novac u Savez i reprezentaciju. I kad nisam zvao neke igrače, jer sam procijenio da su ozlijeđeni i nisu u adekvatnoj formi, počele su napetosti. Ali, to još i mogu shvatiti, razlozi su bili ekonomski, financijski... Ali, ovo u Maroku je nešto sasvim drugo, tu je bio pritsak sa svih strana. Mediji, javnost, Savez, menadžeri, prijatelji...Ma, da ne pričam sad sve, dok sam još vruć. U svakom slučaju razočaravajuće".

Što će sad? Razmišlja li i sad o kraju karijere ili će pokušati napraviti još jedan rezultatski uspjeh, možda ga ovo s Marokom motiviralo da pokuša još jednom?

"Ne znam, u ovom trenutku mi je stvarno teško reći. Moram dobro razmisliti, odmoriti se malo od svega. Vjerujte, u ovom trenutku imam na stolu ponuda kao nikad u karijeri, mogao bih već danas imati posao. Ali, nisam siguran što želim, bio je ovo šok. Reći ću vam i da je jedna od ponuda od reprezentacije koja igra na Svjetskom prvenstvu, a koja planira promijeniti izbornika".

Znači, možda ćemo Vahu ipak gledati u Kataru?

"Nisam siguran, ne znam mogu li prihvatiti takvu ponudu i jesam li spreman napraviti takvu stvar. Vidjet ćemo, još neko vrijeme želim se odmoriti."

Ali, sad možda može pomoći Hrvatskoj, dati Daliću neki savjet za utakmicu s Marokom, otkriti tajne te reprezentacije? Jer, podsjetimo, Maroko je u skupini s Hrvatskom, Belgijom i Kanadom?

"A ne, to ni slučajno. Nisam takav čovjek i ne bih to mogao napraviti Marokancima, bez obzira na sve, ne bi bilo fair, kosilo bi se s mojim pogledima da ja sad suparnicima otkrivam vrline i mane momčadi s kojom sam donedavno živio i radio. Uložio sam tri lijepe godine u taj posao, napravio rezultat, nešto stvorio i ne bih mogao to na taj način prebrisati. Nemojte me zvati da Vam otkrivam išta o Maroku", poručio je Vahid Halilhodžić.


Tagovi

Vahid HalilhodžićKatar 2022MarokoHrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti