Backpagepix
Backpagepix

Vaha potjerao zvijezde, preživio gnjev javnosti pa odveo Maroko na SP (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 01.04.22. | 20:17

Halilhodžić je najplaćeniji izbornik afričkog kontinenta sa 89 tisuća dolara mjesečne plaće. Hrvatska s Marokom igra 23. studenoga u 13 sati po lokalnom (11.00 po srednjoeuropskom vremenu) u Al Khoru, na stadionu Al Bayt

Hrvatska otvara s Marokom i svojim starim znancem Vahidom Halilhodžićem. Čuveni trener koji je u relativno kratko vrijeme postao ikona navijačima Dinama. Gospodin “kažem ja” bio je pravo osvježenje u galeriji likova koji su vodili klub iz Maksimira. Odisao je karizmom s kojom je držao uzde svlačionice. Sve dok se jednog dana Zdravku Mamiću nije omililo ući u svlačionicu. Tu su kola krenula nizbrdo i razlaz je bio neminovan.

Maroko je do SP-a stigao nakon dvostrukog sraza s DR Kongom. U gostima su odigrali 1-1, u uzvratu izdominirali i otišli u Katar sa sigurnih 4-1. Halilhodžić je izbornik od 2019. godine a prati ga status najplaćenijeg izbornika u Africi s 89 tisuća dolara mjesečne plaće. Autoritet je gradio nizom poteza a najzvučniji je bio u listopadu prošle godine kada je s popisa igrača za kvalifikacijske utakmice protiv Gvineje Bisao i Gvineje izostavio nekoliko zvučnih imena poput Hakima Ziyecha (Chelsea), Noussair Mazraouija (Ajax), Adel Taarabta (Benfica) te Amine Harita (Marseille).

“Žao mi je što ovu odluku nisam donio ranije. Ima neka granica koja se ne može prijeći”, objasnio je Vaha svoj potez, preživio gnjev javnosti i odveo Maroko na SP dok navedeni kvartet više nije zaigrao za reprezentaciju.

Prethodno je vodio Maroko na Afričkom kupu nacija. Skupinu je apsolvirao s pobjedama nad Ganom (1-0) i Komorima (2-0) te remijem s Gabonom (2-2). U osmini finala je Maroko bio bolji od Malavija (2-1) da bi s turnira ispao od Egipta nakon produžetaka (2-1).

Na tom turniru Maroko je igrao u formaciji 4-1-4-1, da bi protiv Konga zaigrao s 3-5-2 u prvoj utakmici odnosno s 5-3-2 u uzvratu.

Apsolutna zvijezda reprezentacije Maroka je Achraf Hakimi, desni bek Chelseaja. Napadač Seville Youssef En-Nesyri ima 45 nastupa za reprezentaciju kojoj je na vratima njegov klupski suigrač Bono. Kapetan reprezentacije je Romain Saiss, branič engleskog Wolverhamptona.

Maroko i Hrvatska jednom su se sučelili u svojoj povijesti. Bilo je to 1996. na Kupu kralja Hassana II u Casablanci. Pred 80 tisuća gledatelja u regularnom djelu završilo je 2-2 (dva gola Vlaovića) da bi Hrvatska otišla u finale turnira nakon udaraca s bijele točke 7-6.

U posljednjoj utakmici Vahid Halilhodžić poslao je na travnjak sljedeći sastav:



Tagovi

Katar 2022MarokoVahid HalilhodžićHrvatska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti