REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Tko bi rekao da će PSG i Barcelona biti 'dark horsevi' Lige prvaka? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.04.24. | 08:05

Za obje momčadi osvajanje Lige prvaka bio bi kruna na kraju turbulentnih 'prijelaznih' sezona...

Dvoboj PSG-a i Barcelone prije nekoliko sezona bio bi možda i najjači par četvrtfinale Lige pravaka, a sada je na trećem mjestu po hijerarhiji, iza jučerašnjih parova Real Madrid - Manchester City, odnosno Arsenal - Bayern. Dva bivša kluba Lionela Messija i dva aktualna prvaka svojih država igraju 'prijelaznu sezonu' u kojoj im se daje malo šanse za osvajanje naslova europskog prvaka. Doduše, umjetna inteligencija je upravo Barcelonu predvidjela kao novog prvaka, no, tek na kraju sezone vidjet ćemo je li stroj pametniji od zdravog razuma...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Doduše, ova prijelazna sezona za oba velikana može i dalje biti vrlo uspješna. PSG će sigurno osvojiti novi naslov prvaka Francuske, a vjerojatno i Kup. S druge strane, Barcelona se polagano diže u formi, igra sve bolje te i dalje ima (teško)dohvatljivih osam bodova zaostatka za Real Madridom u domaćem prvenstvu. A tu je i ta Liga prvaka... Momčad koja prođe četvrtfinale u polufinalu će igrati protiv boljega iz susreta Atletico Madrid - Borussia Dortmund. Riječ je o velikim europskim klubovima, no ljudi i umjetna intelgencija složit će se kako će pobjednik ovog dvoboja ipak biti favorit u polufinalu...

Oba kluba lagano su se obračunala sa svojim suparnicima u osmini finala, PSG je s ukupnih 4-1 izbacio Real Sociedad, a Barcelona s 4-2 prvaka Italije Napoli.

Parižane vodi Luis Enrique, trener koji je posljednji donio trofej Lige prvaka u Barcelonu, a ovaj dvoboj sigurno će biti i veliki motiv za PSG-ovog superstara Kyliana Mbappea koji na kraju sezone (vjerojatno) prelazi u Real Madrid. Mbappe igra u fantastičnoj formi, od Pariza se želi oprostiti s najvećim trofejem, a želi se dodatno 'umiliti' budućem poslodavcu i navijačima izbacivanjem iz natjecanja najvećeg Realovog rivala.

PSG, iako se posljednjih pola godine nalazi u dobroj formi (posljednji poraz zabilježio je početkom studenog od Milana), nije briljirao u zadnjem prvenstvenom dvoboju. Na Parku prinčeva jedva se spasio od poraza (1-1) od fenjeraša Ligue 1, Clermonta, no u toj utakmici Mbappe je ušao tek u 67. minuti. Je li ga Enrique čuvao za Barcu ili je bila riječ o disciplinskoj mjeri, francuski mediji su nedorečeni, no Mbappe će večeras sigurno krenuti u prvih 11.

L'Enrique na raspolaganju ima više manje cijelu momčad izuzev Kimpembea, Kurzawe i Sergija Rica, a pod upitnikom su i dva desna beka Achraf Hakimi i Nordi Mukiele te bi tu ulogu mogao preuzeti Zaire Emery. U prvih 11 Parižana očekuje se i bivši prvotimac Barcelone, Ousmane Dembele.

"Nadam se da će naša ambicija biti veća od pritiska kojeg nosi ovakva utakmica. Radujemo se igrati na ovoj razini, a cilj je jasan, plasman u polufinale. Timski duh je na visokoj razini, osjećamo se dobro. Susrest će se dvije momčadi sa sličnim stilom igre. Ne opterećujem se s ulogom favorita", rekao je Enrique.

Nakon teškog 1-4 poraza od Real Madrida u finalu Superkupa, zatim i ispadanja od Athletic Bilbaa u Kupu, nakon kojeg je uslijedio domaći 3-5 poraz od Villarreala u prvenstvu, čime se Blaugrana oprostila od naslova, momčad Xavija, trenera na odlasku, ne zna za poraz 11 utakmica, a ovaj dvoboj dočekuju nakon četiri pobjede u nizu u kojima su primili tek jedan pogodak, u 3-1 pobjedi nad Napolijem u uzvratnoj utakmici osmine finala.

Barcelona i dalje ima šanse za osvojiti naslov u Španjolskoj, ali, objektivno, vrlo male. Stoga će Xavi sve karte baciti na Ligu prvaka kako bi se dostojno oprostio od klube voljenog kluba. Danas sigurno neće moći računati na Gavija i Alesandra Baldea, a vjerojatno niti na rekonvalescente Pedrija, Andreasa Christensena i Frenkieja de Jonga koji treniraju s prvom momčadi, ali još nisu spremni za najveće napore.

Ove dvije momčadi u Ligi prvaka posljednji put susrele su se u osmini finala 2020./21., kada je PSG i stigao do finala. Kylian Mbappe je briljirao u toj utakmici, zabio je hattrick, a na kraju te sezone Messi je prešao u PSG. No, u Barceloni i dalje pamte jednu od najvećih pobjeda u novijoj povijesti nogometa, i onih 6-1 na proljeće 2017., čime je Barca nadoknadila 0-4 zaostatak iz prve utakmice. (N.R.)

Moguće postave

PSG (4-3-3)


Barcelona (4-3-3)



Tagovi

BarcelonaPSGLuis EnriqueXavi Hernandez

Ostale Vijesti