Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Težak zadatak za Dambrauskasa nakon oproštaja od Europe

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 26.08.22. | 11:03

Već u nedjelju na rasporedu je gostovanje kod Osijeka koji traži izlaz iz krize

'Taoci smo vlastitog uspjeha', rečenica je koju je ponavljao trener Valdas Dambrauskas nekoliko puta nakon prošle sezone. Osvojio je litavski trener s Hajdukom Kup, u prvenstvu se borio za naslov i završio drugi, a sezonu je zaključio sa samo dva poraza. Veliki je to bio uspjeh za Bijele nakon niza sezona neuspjeha i razočarenja. Euforija i nada bi splasnuli bi i prije početka kolovoza, a najduže bi trajali do pred kraj ljeta. Prošle godine je bilo drugačije iako se rano ispalo u Europi.

S obzirom na rezultate iz prošle sezone narasli su apetiti, a time želje i ambicije kluba na svim poljima. Prva želja je bila osvojiti Superkup, druga iskorak u Europi, točnije ulazak u grupnu fazu te minimalno ponoviti uspjeh iz prošle sezone u domaćim natjecanjima. Već na prva dva koraka došlo je do objektivnog neuspjeha s obzirom na želje i ambicije. Znalo se i ranije da će na tom putu biti određenih stupica na kojima bi Bijeli mogli pasti, a to se i dogodilo.

U posljednjih godinu i pol napravljen je značajan iskorak u klubu na svim segmentima od jačanja igračkog kadra i zadržavanja kralježnice momčadi do postignutih rezultata. Postavljeni su temelji za postići više, ali i naučena lekcija da nema preskakanja stepenica za ostvarenje ambicija koje imaju. Loša izdanja iz prijašnjih sezona stigla su na svojevrsnu naplatu nažalost u trenutku najvećeg rasta posljednjih godina. Za taj prolaz i iskorak u skupine nekog europskog natjecanja dobili su najtežeg mogućeg protivnika i još jednom zaključili europski put u kolovozu. Nije to bio neuspjeh u vidu onih iz prijašnjih sezona. Prošli su ovog puta Vitoriju s dvije dobre utakmice, a pružili i solidan otpor Villarrealu. I to iskustvo određeni je iskorak za ovu momčad koja bi imala što pokazati u Konferencijskoj ligi uz određene nadogradnje.

Za uzvrat protiv Žute podmornice na Poljudu pripremali su se ostvariti potencijalno čudo i pokušati izbaciti španjolsku momčad. Dali su sve koliko su mogli i imali u sebi, prepoznala je to i publika, ali za klasu momčadi kao što je Villarreal to nije bilo dovoljno. Za igrati u ovom ritmu nedostajalo je Hajduku i određene širine u kadru, a Dambrauskasa sad nakon ispadanja iz Europe čeka jedan od težih zadataka otkako je na klupi Hajduka.

Iduće nedjelje Bijeli gostuju u Osijeku gdje će na Gradskom vrtu odigrati susret 7. kola HNL-a (28. kolovoza, 21 sat). Igra koju su pokazivali u zadnjim prvenstvenim utakmicama nije bila obećavajuća, no svejedno tu je rezultat od tri pobjede i jednog poraza. Nakon mentalne i fizičke potrošnje litavski trener treba pripremiti momčad za protivnika kojeg prošle sezone nije nijednom pobijedio. Neće biti lagan zadatak motivirati ponovno igrače isključivo na HNL nakon europskog dekora kojeg su proživjeli u proteklom periodu. Uspjeti u tome za litavskog stručnjaka je nužno za ostvarenje preostalih ambicija koje mogu ispuniti tijekom sezone.

Osijek je krenuo jako loše u sezonu, od ispadanja u Europi protiv Kyzylzhara koji se bori za ostanak u kazahstanskoj ligi do teškog poraza od Dinama u proteklom kolu na Maksimiru. No i takav Osijek će izlaz iz svoje krize tražiti protiv Bijelih koji su im uvijek motiv više. Hajduk je u prošlom kolu pobjedom protiv Lokomotive prekinuo crni niz u koji je ušao nakon poraza od Vitorije, Dinama i Villarreala, a pobjeda protiv Osijeka nužna je za Dambrauskasovu momčad da napravi bezbolan prijelaz iz europskih misli samo na domaća natjecanja.


Tagovi

HajdukValdas DambrauskasOsijekVillarreal

Ostale Vijesti