Ivana Ivanović/Pixsell
Ivana Ivanović/Pixsell

Svi pričaju o HNL-u, a važan je i Kup: Osvajanje Sunca Dinamu može otvoriti neočekivanu europsku priliku!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 01.04.24. | 08:00

U Maksimiru su najavili da dolaze u Split i po drugu pobjedu, Modri žele vratiti pehar, koji nisu osvojili od 2021., a trofej ima i drugi veliki značaj

"Dugo nismo osvojili Kup i želimo ponovno uzeti taj trofej. Mislim da smo mi sad u psihološkoj prednosti, ali znamo da nas čeka težak posao", kazao je nakon prvenstvenog Derbija u subotu na Poljudu jedan od Dinamovih junaka, Ivan Nevistić. Dinamov vratar obranio je zicer Kalinića i neugodan udarac Moufija, zaključao mrežu te sačuvao pobjedu (1-0).

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Da bismo pobijedili u polufinalu Kupa, morat ćemo biti još bolji nego danas", rekao je, pak, trener Sergej Jakirović, dodavši da neće puno kalkulirati i rotirati momčad, da će na Poljudu u srijedu istrčati s najjačim snagama. Naravno, ovisit će to o zdravstvenoj i fizičkoj situaciji u momčadi, a prave informacije tko je u kakvom stanju Jakirović će dobiti tek danas tijekom dana. Jer, nedjelja je bila slobodna, dobili su i igrači malo predaha, operacija Kup počinje u ponedjeljak, već u utorak Modri i putuju prema Splitu. Tako da i nema previše vremena za neke velike promjene. Ovo što ipak ne bi trebalo biti upitno, na vratima bi ponovno trebao biti Ivan Nevistić, iako je za Kup zadužen Danijel Zagorac. Ali, on je upitan zbog ozljede te bi Nevistić trebao čuvati Dinamovu mrežu i u polufinalu Kupa.

Naravno, nakon pobjede u subotu, koju je svojim pogotkom skovao Bruno Petković, u Dinamu, ali i generalno u hrvatskom, nogometnom eteru, priča se najviše o borbi za naslov, izgledima tri kluba, koja su u igri, o rasporedu do kraja prvenstva, zbrajaju se i oduzimaju bodovi u toj utrci. Kup je, ipak, u drugom planu. Međutim, on za Dinamo može biti vrlo važan i otvoriti mu potpuno neočekivanu europsku priliku, ako se poklope neke stvari. Dakle, osim što Modri žele osvojiti Rabuzinovo Sunce, jer ga nisu osvojili od 2021., osvajač Kupa bit će jedini hrvatski predstavnik u Europskoj ligi. Prvak, naravno, ide u kvalifikacije Lige prvaka, a drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije Konferencijske lige. Ali, kad je Dinamo u pitanju, može se dogoditi da Modri, pod uvjetom da ne budu prvaci, osvajanjem Kupa uđu direktno u skupinu Europske lige! Što bi bila sjajna utjeha u slučaju gubitka naslova, zajamčena lijepa zarada (naravno, mnogo manja od Lige prvaka) i puno mirnije ljeto, kasniji početak sezone. Naravno, u slučaju da Dinamo osvoji naslov, onda ide normalno u kvalifikacije Lige prvaka (ako i tamo ne bude imao najveći koeficijent od kluba, koji nisu u skupini), uz mogućnost da, ako ispadne, svejedno uđe u Europsku ligu ili, kao ove sezone, u Konferencijsku ligu.

Što se mora dogoditi? Pa, prvo pobjednik ovogodišnje Konferencijske lige mora izboriti plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu preko prvenstva. Od osam klubova, koji su ostali u natjecanju najmanje izgleda za to ima Fiorentina, svi ostali su 'debelo' u igri. A ako se to dogodi, onda Dinamo treba imati najveći europski koeficijent od klubova u kvalifikacijama Europske lige. Što, naravno, nije jednostavno, ali nije niti nemoguće, takvo što se može dogoditi. U ovom trenu je teško predvidjeti tko bi to bio i koliko bi Dinamo bio daleko od tog dosega. U svakom slučaju, dovoljan motiv, ako uopće treba dodatan motiv za trofej, dovoljno veliki ulog da Dinamo krene po finale Kupa bez kalkuliranja. Ono što je, svakako, u odnosu na subotnji prvenstveni sraz drugačije, Dinamu ne mora 'ginuti' za pobjedu u 90 minuta, igraju se produžeci, pucaju jedanaesterci. A Dinamo je u takvim utakmicama prekaljen, iskusan, zna igrati na rezultat. I na Poljud dolazi s velikim izgledima da upiše i drugu pobjedu u samo četiri dana. (T.Ničota)



Tagovi

GNK DinamoHrvatski nogometni kupHajdukPoljudDerbi

Ostale Vijesti