Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Nogomet karijere Brune Petkovića? Dinamov Plavi 9 prvi put zabio 20 pogodaka u sezoni

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 31.03.24. | 10:03

Napadač Dinama i Hrvatske bilježi uvjerljivo najefkiasniju sezonu u karijeri, a do kraja može odigrati još više od 15 utakmica...

Bruno Petković odrađuje svoju šestu sezonu u Dinamovom dresu. Svaka od njegovih pet prethodnih može se okarakterizirati uspješnom. U klub je stigao na mala vrata, s pedigreom velikog talenta, ali i igrača koji nije zabio gol godinu i pol. U napadačkoj hijerarhiji kluba početkom sezone 2018./19. bili su i Marijo Gavranović i Mario Budimir. No, Petkovićev talent vrlo je brzo isplivao na vidjelo, Nenad Bjelica počeo ga je sve više koristiti kao zamjenu za Gavranovića, a do proljetnog dijela sezone etablirao se i kao starter. Posebno se istaknuo u Dinamovim 'proljetnim' euro-utakmicama protiv Viktorije Plzen (gol i dvije asistencije) i Benfice (gol). Te sezone zabio je i dva pogotka škaricama, Lokomotivi i Rudešu u Kranjčevićevoj. Dobre igre u Dinamu dovele su ga i do reprezentacije za koju je, na kraju te prve 'dinamovske' sezone, zabio i prvijenac.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Petković je sezonu 2018./19. završio s učinkom od 13 golova i 10 asistencija u 43 nastupa za klub i reprezentaciju.

Sezonu kasnije (2019./20). vodio je Dinamo prema Ligi prvaka (četiri gola i dvije asistencije u kvalifikacijama), u skupini je zabio i asistirao u onom nesretnom 3-3 remiju sa Šahtarom, a sjajan je bio i u reprezentaciji za koju je zabio četiri gola. Na kraju je ostvario još jedan 'double-double' učinak, zabio je ukupno 16 pogodaka uz 13 asistencija u 43 utakmice. Očekivao se njegov 'boom' na Euru 2020 i prodaja u neki od ponajvećih europskih klubova, no koronavirus je poreremtio planove mnogih klubova i igrača, pa tako i Dinamove/Petkovićeve. Možda je tako i trebalo biti...

Iduća sezona (2020./21.) protekla je bez publike, uz slabiji ulazak Brune Petkovića u sezonu, ali i buđenje u pravo vrijeme. Golovima Wolfsbergeru i Feyenoordu riješio je Dinamu novo prezimljavanje, a onda je odigrao 'simultanku' protiv Krasnodara u Rusiji (3-2). Iako je vodeća uloga u predstavi protiv Tottenhama pripala Mislavu Oršiću, Bruno Petković odigrao je krucijalnu rolu u izgradnji Dinamovog napada i 'vezanju' Tottenhamovih braniča na sebe, čime je omogućio Oršiću da se 'razmaše'.

Sezona 2020./21. bila mu je treća s 'double-double' učinkom. U 46 utakmica zabio je 15 pogodaka (od čega jedan za reprezentaciju) i upisao 11 asistencija.

Jedina sezona u kojoj nije ostvario dvocifreni učinak golova i asistencija bila je njegova najslabija sezona u Dinamovom dresu, 2021./22. Imao je te sezone dosta problema s Damirom Krznarom, koji ga je gurao i na 'desetku', kasnije se nije najbolje slagao ni sa Željkom Kopićem ni Antom Čačićem, no, i u toj turbulentnoj sezoni, u kojoj se čak i 'zazivala' njegova prodaja, Petković je 'zaradio svoju plaću'. Zabio je dva pogotka Genku u 3-0 pobjedi Plavih u Belgiji, a onda i jedan Rapidu u 3-1 pobjedi Dinama u Maksimiru. Petković je odradio i ključnu rolu na kraju sezone, kada je s dvije asistencije vodio Dinamo do krucijalne 3-0 pobjede nad Osijekom u Maksimiru, a sezonu je zaključio golom Hajduku.

Tu 'slabu' 2021./22. sezonu Petković je zaključio s 11 pogodaka i pet asistencija u 48 utakmica.

Ritam kojeg je uhvatio na kraju te sezone tada često osporavani Petković nastavio je i u idućoj (2022./23.) i zatvorio (ponovno) usta kritičarima. U kvalifikacijama za Ligu prvaka zabio je Škupiju, Ludogorecu i onaj spektakularni pogodak škaricama Bodo/Glimtu, a u Ligi prvaka asistirao je dva puta Oršiću protiv Chelseaja i Milana. Bluesima je zabio i na Stamford Bridgeu. I onda je stigao taj Katar, Petkovićev gol Brazilu s kojim se za sve vijeke vjekova upisao u povijesne knjige hrvatskog nogometa. Za reprezentaciju je zabio (i asistirao) u polufinalu Lige nacija te je prošlu sezonu zaključio s učinkom od 16 golova, 11 asistencija u 55 utakmica za klub i reprezentaciju.

Petković je, dakle, svaku od prethodnih pet sezona odigrao na vrhunskoj ili jako visokoj 'europskoj' razini, čak i onu 'osporavanu' sezonu 2021./22. No, nikada u karijeri Petković nije zabilježio sezonu poput tekuće 2023./24. Prvi put u svojoj karijeri Dinamov Plavi 9 probio je brojku od 20 golova u sezoni. Gol Hajduku za važnu 1-0 pobjedu na Poljudu bio mu je 10. prvenstveni. U Konferencijskoj ligi je drugi najbolji strijelac sa sedam pogodaka (zabio je Betisu za 1-0 pobjedu, odigrao 'simultanku' protiv PAOK-a...), a Petković je zabio i tri pogotka za reprezentaciju, dva u 5-0 pobjedi nad Latvijom i posljednji, prije nekoliko dana u Egiptu za hrvatsko zlato na prijateljskom Kupu.

Kroz sve ove godine Petkoviću se znao spočitati njegov slabiji golgeterski učinak, jer, kao, za jednog centralnog napadača zabija premalo pogodaka, iako njegova važnost za igru Dinama i Hrvatske bila je puno veća od pukog statističkog brojanja golova i asistencija. No, ova sezona, diskutabilno i najbolja u Petkovićevoj karijeri, ušutkala je i te kritičare.

U 38 utakmica zabio je okruglih 20 golova, a nedostaju mu još dvije asistencije do novog 'double-double' učinka. S obzirom na to da je do kraja HNL-a ostalo još osam kola, da će Dinamo odigrati još minimalno jednu utakmicu u Kupu, a Hrvatsku do kraja sezone očekuje još minimalno pet utakmica, Petković bi možda mogao 'napasti' i brojku od 30 pogodaka što, s obzirom na njegovu ovosezonsku formu i ne bi bio toliko nerealni scenarij.

Od te Bjeličine momčadi koja je u sezoni 2018./19. izborila prvo prezimljavanje nakon 1970., više nema Dominika Livakovića, Petra Stojanovića, Emira Dilavera, Amira Rrahmanija, Danija Olma, Nikole More, Amera Gojaka, Mislava Oršića, Damiana Kadziora, Lovre Majera, Marija Gavranovića...

Osim Petkovića u kadru Dinama još se nalaze Danijel Zagorac, Dino Perić, Kevin Theophile Catherine i Arijan Ademi, s time da su potonja dvojica napustila klub i ponovno se vratila. Bruno Petković ostao je kao svojevrsni 'posljednjih Mohikanac' te slavne klupske generacije. Klub su u spomenutom periodu napustili Dani Olmo, Lovro Majer, Nikola Moro, Joško Gvardiol, Kristijan Jakić, Mislav Oršić, Luka Ivanušec, Josip Šutalo, Dominik Livaković, pa čak i Arijan Ademi, no Dinamov Plavi 9 sve ovo vrijeme ostao u klubu te sada na svojim leđima nosi Dinamo prema, moglo bi se pokazati, prilično uspješnoj sezoni (unatoč svim turbulencijama) te igra svoju vjerojatno najbolju sezonu i najbolji nogomet karijere. Najefikasniju svakako...

Petkovićeve sezone od dolaska u Dinamu (klub i reprezentacija):

Sezona 2018./19.: 43 nastupa, 13 golova, 10 asistencija

Sezona 2019./20.: 43 nastupa, 16 pogodaka, 13 asistencija

Sezona 2020./21.: 46 nastupa, 15 pogodaka, 11 asistencija

Sezona 2021./22.: 48 nastupa, 11 pogodaka, 5 asistencija

Sezona 2022./23.: 55 nastupa, 16 pogodaka, 11 asistencija

Sezona 2023./24.: 38 nastupa, 20 pogodaka, 8 asistencija



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoBruno PetkovićHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti