REUTERS
REUTERS

Saudijci kao opomena: Iako su Australci rušili favorite, Argentina će si teško dozvoliti novi kiks (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 08:10

Ishod večerašnje utakmice (20 sati) ovisi ponajviše o raspoloženju Messija i društva

Saudijska nogometna reprezentacija je imala kratak, ali zapažen stint na katarskom Mundijalu. Nabrusili su se Saudijci na premijernu utakmicu, zaustavili 36 utakmica dug niz nepobjedivosti Argentinaca, pa onda izgubili naredne dvije utakmice od Poljske i Meksika i zadovoljni se vratili kući. I to u svojim skupocjenim Rolls Roycevima koje im je poklonio zadovoljni prijestolonasljednik i premijer Mohammad Bin Salman.

Napravili su Saudijci i još jednu stvar - osim što su Argentini nanijeli vjerojatno najsramotniji poraz u povijesti, u Albicelesteu su zapalili iskru koja je obično potrebna da bi se osvojilo natjecanje kakvo je Svjetsko prvenstvo.

A Argentinci su se pomalo uljuljkali u komfor zonu svojih dobrih igara uoči SP-a da bi ih onda otrijeznila šamarčina velikog autsajdera.

„Već je dugo vremena prošlo od ovakve situacije i dužni smo izdići se. Moramo se dobro pripremiti za oni što slijedi. Naši ljudi nam vjeruju i svjesni smo da je ovo veliki udarac za sve, i za naše navijače i za nas. Nismo ovo očekivali. Ali ova reprezentacija neće iznevjeriti to povjerenje, i prije smo igrali zahtjevne utakmice i s tim u mislima idemo prema naprijed. Ovo je trenutak u kojemu moramo biti ujedinjeni. Kažem, nismo ovo očekivali, ali sve i dalje ovisi o nama”, rekao je Leo Messi nakon šoka na otvaranju, da bi se zatim i on i suigrači galvanizirali pa ponudili dvije uvjerljive partije protiv Meksika i Poljske.

I dalje to nije Argentina koja ulijeva neku naročitu sigurnost, ali je ovo opreznija Argentina, kritičari Lionela Scalonija će reći i suviše oprezna s obzirom na količinu talenta na rosteru i geometriju igre kakvu preferira izbornik.

Ali vidjet ćemo koliko daleko tako posloženi Argentinci mogu u Kataru. Koliko može Leo Messi u svom posljednjem pokušaju da osvajanjem naslova podastre novi argument oko rasprave za GOAT-a nogometa. U Argentini bi mu u tom slučaju znatno porasle dionice, no tamo je samo jedan el dios del futbol.

Realnu snagu Argentine, ako će se svi pridržavati „zadanih“ uloga, nećemo doznati niti u osmini finala u kojoj će im se suprotstaviti Australci. Iako će Scaloni koji sada puše i na hladno uoči današnjeg dvoboja reći:

„Ako mislite da će nam biti lako s Australijom, onda se varate. Oni su pokazali da znaju proći dalje iz teške skupine. Sve utakmice na SP-u su zahtjeve. Mi nismo favoriti u osmini finala, ako mislite da ćemo postati prvaci već nakon pobjede nad Poljskom, onda ste u krivu“, naglasio je 44-godišnjak.

Australci su pak na sličan našli pronašli izlaz iz skupine u kojoj su još stanovali favorizirani Francuzi i Danci te Tunižani. „Klokanima“ nitko nije davao baš nikakve šanse da će proći u nokaut fazu, a nakon uvodnog poraza od Francuza, igrači Grahama Arnolda su pobjedama nad Tunisom i Danskom ovjerili ulazak među 16 najboljih sastava svijeta.

Sada će ponovno biti autsajderi, a izbornik ima recept koji bi mogao garantirati novu radost u Down Underu.

„Moramo im se unijeti u lice, ne dati im puno vremena za razmišljanje. Zaustaviti dotok lopte do njihovih glavnih igrača bit će ključno“, istaknuo je Arnold, pa dodao:

„Stvar s Argentinom je da se ne smijete previše fokusirati na Messija jer onda zaboravljate na ostale igrače. Ako ste pozorno pratili utakmicu, vidjeli ste da su se Poljaci previše fokusirali na njega. Tkogod igrao, mora ga preuzeti. I to ne smije biti jedan igrač, moraju biti petorica. Ali Argentina osim njega ima još nekoliko sjajnih igrača“, podvukao je izbornik Australije.

Večeras od 20 sati u Ar-Rayyanu Argentinci će bučnom podrškom svojih fanatičnih navijača imati ulogu ozbiljnog favorita. I dobra je stvar što su i jedni i drugi zdravi. No, shvate li Scalonijevi igrači utakmicu olako kao protiv Saudijske Arabije, simpatični Australci će objeručke uzeti ponuđeno. Bez ikakvog omalovažavanja Australije, u ovoj utakmici će sve ovisiti o raspoloženju Messija i društva.

Sastavi:



 


Tagovi

Argentinska nogometna reprezentacijaAustralska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti