REUTERS/Amanda Perobelli
REUTERS/Amanda Perobelli

Poljaci plesali po žici do samog kraja, Argentinci od početka pokazali što žele

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 30.11.22. | 22:00

Poljake je jedno vrijeme dijelio jedan karton i gol od puta kući, ali na kraju su unatoč porazu slavili posljednjim sudačkim zviždukom

Pakirali su kofere Poljaci, ali spasili su ih od odlaska doma Saudijci golom Meksiku u zadnjoj minuti. Nisu ni Argentinci bili daleko, ali kad zagusti ipak Messi i društvo pokažu od čega su građeni i ubace u brzinu više, a to je danas značilo pobjeda od 2:0 protiv Poljske.

Veliki kaos uoči trećeg kola grupne faze bio je u skupini C u kojoj je svatko mogao proći u nokaut fazu. Argentinci su došli na Svjetsko prvenstvo kao favoriti, a onda su šokirani na otvaranju protiv Saudijske Arabije. Vratili su se u igru pobjedom protiv Meksika, a protiv Poljaka je isto u obzir dolazila samo pobjeda. Poljacima je igrao i remi, ali i manji broj kartona od Meksika s kojim su imali jednaku gol razliku tijekom većeg dijela današnje utakmice, ali laknulo im je naviše kad su Saudijci zabili u sudačkoj nadoknadi.

Krenuli su Argentinci od starta silovito prema vratima Poljaka koji su u ovaj dvoboj ušli oprezno s tek isturenim Lewandowskim, a to je značilo da će opet Szczesny trebati braniti nemoguće. Pokazat će se za Poljake takva taktika kao velika greška jer samo u prvom dijelu Argentinci su imali 14 pokušaja prema vratima i devet u okvir dok su Poljaci opalili samo jednom i to ne u okvir. Ništa bolja situacija za Poljake nije bila ni u drugom dijelu, a pred kraj utakmice lopta je bila 78 % u posjedu Argentinaca što dovoljno govori o angažmanu i ambiciji Poljaka.

Koliko su Poljaci pokazali na ovom prvenstvu nisu ni zaslužili ovaj prolaz i to na ovakav način, s manje žutih kartona. Argentinci su kako smo rekli krenuli silovito, a najbolju priliku imali su u prvom dijelu iz kaznenog udarca u 39. minuti. Naime u jednoj akciji u 36. minuti Alvarez je izbio pred Szczesnyja, a poljski vratar obranio njegov udarac. U nastavku akcije išao je ubačaj na drugu stativu gdje je poljski vratar naletio na Messija. Tražili su Argentinci jedanaesterac, a dobili su ga nakon što je Makkelie pogledao VAR snimku i pokazao na bijelu točku.

Preispitivat će se još ta odluka nizozemskog suca jer mnogima nije jasno gdje je točno bio prekršaj za kazneni udarac. No i tu je proigrala karma pa su Poljaci prošli bolje, a za to je bio zaslužan Szczesny.

Tiho slavlje za Argentince pretvorilo se u patnju. Namjestio je loptu na 11 metara Lionel Messi, ali s druge strane bio je Szczesny, vratar koji ne prima s bijele točke na ovom prvenstvu. Gađao je Messi, a Szczesny sjajnom paradom rukom dohvatio loptu i zaustavio je da ne uđe u gol. Bila mu je to druga zaredom obrana jedanaesterca nakon što je u prošloj utakmici skinuo i jedanaesterac Saudijcima.

No, na otvaranju drugog poluvremena Szczesny nije uspio spasiti vrata od naleta Argentinaca. Krenuli su Messi i društvo furiozno ponovno na njegova vrata i došli do vodstva. Molina je probio desnu stranu i dodao do Mac Allistera koji pogađa suprotni kut za vodstvo od 1:0. Poljska jednostavno nije imala ideju kako se suprotstaviti Argentincima koji su nastavili opsadu njihovog šesnaesterca. Nizale su se prilike, a onda je ponovno Szczesny trebao vaditi loptu iz mreže. Odigrali su sjajnu akciju Enzo Fernandez i Julian Alvarez.

Povukao je Fernandez prema kaznenom prostoru i proslijedio loptu do Alvareza. Dok je poljska obrana poletjela prema veznjaku, napadač se lako oslobodio čuvara i pogodio rašlje za 2:0.

Nisu se zaustavljali argentinski nogometaši. Prilike su sijevale jedna za drugom, a da jebilo mrvu više preciznosti rezultat je mogao biti i drugačiji, a to bi značilo da Poljaci idu doma koji su se danas eto izvukli od ispadanja. Najviše su visili u sudačkoj nadoknadi kad je Kiwior spašavao s gol crte pokušaj Tagliafica koji je prebacio već Szczesnyja. Nije bilo svejedno ni poljskim navijačima kad su čuli da su Meksikanci zabili treći gol, ali laknulo im je kad je poništen zbog zaleđa.

Tresli su se Poljaci šest minuta nadoknade na svojoj utakmici, ali i onu jednu minutu duže dok su čekali ishod Saudijske Arabije i Meksika. I sve je bilo lakše kad su čuli da je Salem Al-Dawsari zabio za smanjenje rezultata na 1:2 i počelo je slavlje na tribinama i travnjaku među Poljacima.

Argentina će igrati u osmini finala protiv Australije, a Poljaci protiv Francuza.

Sve golove s utakmice pogledajte OVDJE.

Poljska – Argentina 0:2

Strijelci: Alexis Mac Allister (47.) 0:1, Julian Alvarez (67.)

Stadion: 974 (Doha)

Glavni sudac: Danny Desmond Makkelie (Nizozemska)

Žuti kartoni: Marcos Acuna (Argentina)

Crveni kartoni:

Poljska (4-5-1): Szczesny – Cash, Kiwior, Glik, Bereszynski(od 72. Jedrzejczyk) – Bielik (od 62. Szymanski), Krychowiak(od 83. Piatek), Swiderski(od 46. Skoras), Zielenski, Frankowski (od 46. Kaminski) – Lewandowski

Argentina (4-3-3): D. Martinez – Acuna(od 59.Tagliafico), Romero, Otamendi, Molina – De Paul, Mac Allister(od 83. Almada), Fernandez(od 79. Pezzella) – Alvarez(od 79. La. Martinez), Messi, Di Maria (od 59. Paredes)



Ostale Vijesti