Germanijak
Germanijak

Sad je definitivno: Gradi se Kranjčevićeva, ovo je prvi korak prema novom Maksimiru!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 07.06.23. | 12:30

Gradonačelnik Tomislav Tomašević prezentirao je novi stadion s 12 tisuća mjesta, koji će biti završen do proljeća 2025.

Uz zvuke himne Lige prvaka, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na licu mjesta, u prostorija ZNS-a u Kranjčevićevoj ulici, najavio je početak (i kraj) rekonstrukcije stadiona u centru grada. Ovog puta za ozbiljno, nema više nazad, Zagreb će dobiti novu nogometu 'arenu'.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Znam da ima dosta skeptika kad se priča o obnovi i gradnji stadiona, ali sad je to definitivno! Riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi, idejno rješenje je tu pred nama i rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj krenut će početkom iduće godine. Rok za izgradnju je oko godinu dana, dakle, do proljeća 2025. Zagreb će imati ovaj stadion. Rekonstrukciju Kranjčevićeve financiramo iz proračuna, iako se nadamo i nekim sredstvima od UEFA-e, a uz rekonstrukciju Doma sportova i gradnju bazena u Španskom, ovo je najznačajnijih projekata vezanih za sportsku infrastrukturu u gradu", rekao je Tomašević i otkrio da će i bazen i Dom sportova stajati otprilike isto, svaki oko 20 milijuna eura. No, vratimo se Kranjčevićevoj.

Dakle, stadion će imati 12 tisuća mjesta, na četiri potpuno natkrivene tribine, koje će biti spuštene do travnjaka. Imat će četvrtu kategoriju, što znači da će se na njemu moći igrati utakmice Lige prvaka i reprezentacije, a potpuno će promijeniti i vizuru ovog dijela grada. Jer, neće to biti samo stadion, ispred njega će biti novi trg, sa strane parkirna mjesta, koja će se, dok nema utakmica, koristiti i kao sportski tereni za građanstvo. A uz to, bit će i jedan od najzelenijih u Europi. Na dobrom dijelu krova bit će solarni paneli, a na pročelju vertikalni vrtovi, čije će se žardinjere navodnjavati kišnicom s krova. Ne samo vizualno lijep, nego i funkcionalan i energetski samoodrživ.

"Pazili smo da se uklopi u okoliš i u aktualni GUP, a da bude i koristan za čitav kvart. Rekonstrukcija Kranjčevićeve je prvi korak do izgradnje novog Maksimira! Što se tiče te teme, razgovaramo na rješavanju svih imovinsko-pravnih odnosa sa Nadbiskupijom, taj dio će uskoro biti riješen, a onda ide natječaj i traženje idealnog rješenja. Zasad se ne bih razbacivao rokovima, kad će Maksimir biti izgrađen, ali za razliku od Kranjčevićeve, njega neće financirati iz proračuna. Jer, razlika je što će Maksimir biti komercijalni stadion, s popratnim sadržajima, kojima se može samostalno održavati, dok u Kranjćevićevoj nema te vrste sadržaja. Ovo je gradski stadion, na gradskom zemljištu i zato smo se odlučili za rekonstrukciju i financiranje iz proračuna. No, siguran sam da će do kraja našeg mandata konkretna priča oko Maksimira krenuti. Ne bismo ulazili u rekonstrukciju Kranjčevićeve da nsimo uvjereni u novi Maksimir."

Zapadna tribina Kranjčevićeve imat će 4284 sjedeća mjesta, Istok 4205 mjesta, Jug 1813, a Sjever njih 1714. Naravno, uz veliki VIP, medijski prostor i hospitality.

"U jednoj fazi rekonstrukcije na njemu se neće moći igrati, u tom razdoblju pronaći ćemo alternativne stadione za klubove koji ovdje igraju. A kad bude gotov, na njemu će, dok se gradi Maksimir, igrati Dinamo", poručio je Tomašević.

Naći će se altenativna lokacija i biciklističkom velodromu, po kojemu je poznata Kranjčevićeva, a najavio je gradonačelnik još bolju povezanost, izgradnju željezničke stanice na Vukovarskoj ulici, jednu od tri nove, koje će se graditi u Zagrebu. Zašto se odustalo od Sesveta i odlučilo za Kranjčevićevu?

"Ovo je gradski stadion sa svojom tradicijom i poviješću, u centru je grada i dobro povezan javnim prijevozom. Puno je lakše doći do njega, kao i do Maksimira, nego da smo gradili novi stadion u Blatu ili Sesvetama. Uostalom, to ne znači da smo odustali od Sesveta u budućnosti, ali ono što je sigurno, rekonstruira se Kranjćevića i ide u gradnju Maksimira na istom mjestu."

Spomenimo da rekosntrukciju stadiona u Kranjčevićevoj potpisuje arhitekt Vladimir Kasun, koji je rekao da ovakvi stadioni, s toliko 'zelenoga' u sebi, nisu česti i da će nova Kranjćevićeva biti i vizualno i funkcionalno pravi iskorak u stadionskoj infrastrukturi. Da bismo došli u budućnost, moramo ipak prvo zakoračiti u prošlost. Kao nekad, Građanski će opet igrati na stadionu Concordije. Da bi jednom dosanjao novi Maksimir!





Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

StadionStadion MaksimirKranjčevićeva ulicaTomislav TomaševićGNK Dinamo

Ostale Vijesti