EXPA/PIXSELL
EXPA/PIXSELL

Počeo u Fulhamu, igrao za Dinamo i najveći klub u Europi, osvojio Sloveniju, a sad će u Grčku

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 07.09.21. | 09:36

Zanimljiv mladić rođen u Zagrebu kao 11-godišnjak bio je i u Irskoj

David Đurak novi je igrač grčkog drugoligaša Doxe Dramas. Iako mu je tek 21 godina, napadački veznjak imao je jedan od najzanimljivijih nogometnih puteva od svih profesionalnih nogometaša iz Hrvatske. Bio je u Engleskoj, došao u Dinamo, pa iz Maksimira krenuo put Irske, da bi završio u najvećem klubu u Europi… Krenimo redom.

Rodom je iz hrvatske prijestolnice, no još kao mališan otišao je u – London. Postao je dio nogometne akademije engleskog velikana Fulhama, gdje je bio do kolovoza 2008., kada se vratio u Zagreb i završio u Maksimirskoj 129. Zanimljivo, u isto je vrijeme na Craven Cottage stigao tada 14-godišnji William Troost-Ekong, danas nigerijski reprezentativac i stoper prvoligaša Watforda.

Više od tri godine bio je u školi nogometa Dinama, a onda opet krenuo u inozemstvo, u Irsku. Prvo od ožujka 2012. igra u St. Josephs Boysima, da bi na ljeto iduće godine završio St. Kevins Boysima, gdje se zadržao do jeseni 2014. Ponovno je došao u svoj Zagreb, ovog puta kod Dražena Medića te za mlade momčadi kluba igrao do travnja 2017., kada su već bili ispali u 2. HNL.

Još uvijek maloljetni Đurak bio je na putu za Stockholm, a u glavnom gradu Švedske priključio se momčadi AIK-a. Nakon više od godine i pol, u siječnju 2019. stigao je u – najveći europski klub. Brommapojkarna, švedski trećeligaš, prema podacima otprije dvije godine imao je više od četiri tisuće registriranih igrača. Samo tisuću čine žene, a iz kluba su proizašli igrači poput Johna Guidettija i Dejana Kuluševskog.

U Brommi je bio devet mjeseci, nakon čega se po treći put vraća u Hrvatsku. Destinacija je sada bilo Međimurje, gdje su ga nakon nekoliko dobrih predstava zapazili slovenski skauti. U siječnju ove godine dovela ga je Mura, klub Luke Bobičaneca s kojim smo nedavno napravili intervju, i Đurak je bio dio momčadi koja je prošle sezone podigla trofej slovenskog prvaka. U Deželi se, međutim, nije naigrao, došao je do pet službeih nastupa, pa se odlučio za Grčku, petu stranu zemlju u svojoj mladoj karijeri.

Đuraka, koji prema Transfermarktu vrijedi 50 tisuća eura, u Doxi, trenutno 10. na tablici, dočekao ga je bivši igrač Lokomotive i Zagreba, 22-godišnji veznjak Antonio Pavlić.

Piše: Dominik Smolak



Tagovi

MuraDinamo ZagrebMeđimurjeFulhamAIK Solna

Ostale Vijesti