Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Čekalo ga se, zazivalo, molilo, vrijeđalo... a onda se pojavio: "Bilo bi lijepo da zabijam više"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 09.05.22. | 08:31

Dinamo je jučer, uz Mislava Oršića, imao tri neočekivana junaka koja su zagrebački klub dovela na korak do naslova prvaka.

Piše: Niko Rukavina

Dinamo je jučer imao četiri junaka. O strijelcu prvog pogotka, najboljem euro-topniku kluba u povijesti, igraču koji je zadužio ovu Dinamovu generaciju za sve vijeke vjekova, danas nećemo. O njemu smo, ionako, već dosta puta pisali. Uz Mislava Oršića Dinamo je u sinoćnjoj 3:0 pobjedi imao tri neočekivana junaka. U prvih 11 pomalo neočekivano su se pronašli Bruno Petković i Dario Špikić. Prvi je dolaskom Ante Čačića ispao iz udarnog sastava, a potonji je zbog ozljede jučer 'debitirao' u sastavu Ante Čačića. Treći junak je Luka Menalo kojeg također neko vrijeme nije bilo na terenu zbog misteriozne bolesti prouzrokovane COVID-om.

Posebnu ulogu u sinoćnjoj pobjedi imaju Petković i Špikić, dvojac koji je uz Mislava Oršića bio najbolji na terenu. Petkovića se čekalo, motiviralo, zazivalo, molilo, vrijeđalo... i onda se pojavio. Kada je to bilo najpotrebnije. Bruno Petković proglašen je najboljim igračem utakmice protiv Osijeka iako nije zabio gol. Asistencija Oršiću za 1:0 je, starijom novinarskom terminologijom, za eurovizijsku razmjenu, a niti ono primanje lopte, izbacivanje čuvara tijelom i rutinsko upošljavanje Menala za 3:0 nije ništa manje atraktivno od asistencije za prvi pogodak. Konkretan učinak imao je i u obliku izborenog prvog žutog kartona Jevhena Čeberka. Dinamo je najbolja momčad prvenstva jer ima izvanserijske igrače poput Oršića, Ademija, Livakovića, Ivanušeca, Šutala i, dakako, Petkovića. No, povremeni hrvatski reprezentativac nije bio pravi. To već svi znamo, i ne trebamo ponavljati. Ali da je i dalje klasa, pokazao je u jučerašnjoj utakmici. Na stranu konkretni učinak u vidu dvije (sjajne) asistencije i izborenog žutog kartona. Petković je bio rastrčan, motiviran, željan igre i pogotka. Petković je bio na razini A reprezentacije koja krajem godine u Kataru brani srebrnu svjetsku medalju. Bukiranje mjesta za avion za Katar (ne Germanijin, već od A reprezentacije), trebalo bi biti najveći Petkovićev motiv za nastavak ovakve forme.

"Je li asistencija za prvi gol najbolji potez karijere? Ne bih rekao. Bilo je dobrih poteza i u drugim velikim utakmicama. Drago mi je da sam doprinio momčadi svojim asistencijama i igrom. Uvijek sam bio na raspolaganju momčadi. Rezultat mi je bio primaran. Moji golovi toliko i ne. Bilo bi lijepo da zabijam više, ali ja sam tu zbog momčadi", rekao je nakon utakmice Bruno Petković.

Dinamov napadač bio je pod konstantnim udarom medijskih natpisa, ali i navijačkih 'foruma' posljednjih mjeseci. Dojam je bilo da je on glavni krivac za neuvjerljive igre i rezultate koje je Dinamo donosio posljednjih mjeseci. Djelomično i je, jer je Petković taj od kojeg se očekuje da u derbijima, poput onoga jučer, bude najbolji.

"Ne bih uopće komentirao medijske natpise. Igram za momčad koja je prva na ljestvici i koja će, kako stvari stoje, osvojiti naslov. Kako sam prezentiran u javnosti nije nešto što bi me trebalo interesirati. U trenucima kada moje igre nisu bile na nivou koji se očekuje trebao sam se fokusirati na sebe. Nadam se da će mi se sve to vratiti".

Nakon ubrzane 'covid sezone' 2020/21, u kojoj je Dinamo odigrao strašno puno utakmica, budući da je igrao finale Kupa i četvrtfinale Europske lige, uslijedilo je Europsko prvenstvo, a Plavi su sa sezonom krenuli već početkom srpnja 2021. Dinamo je u sezoni 2021/22 odigrao 53 utakmice, od čega ih je Petković odigrao 43. Umor je sveprisutan.

"Iza nas je jako duga sezona, odigrali smo puno utakmica, odigrali još jedno europsko proljeće. Nismo se do sada nalazili u ovakvoj situaciji da je prvenstvo ovako neizvjesno do samoga kraja. Ali, u najbitnijim trenucima smo reagirali dobro. Svjesni smo stanja na tablici, ali i podrške koju nam pružaju naši navijači. I prije utakmice i kroz tjedan. Čestitam i njima na pobjedi".

Do kraja su ostale još dvije. Dinamo naslov prvaka može osigurati već u idućem kolu na Šubićevcu. A 'popravni' ispit ima u zadnjem kolu na Maksimiru protiv Hajduka.

"Znamo što nam utakmica u Šibeniku donosi. Naslov prvaka. Moramo ostati na ovoj razini koncentracije. Naša kvaliteta mora doći do izražaja", rekao je za kraj Petković.

Drugi junak sinoćnje predstave bio je Dario Špikić. U momčad je ušao neočekivano. Mahir Emreli, koji se pokazao kao pravi 'španer', nije mogao zbog ozljede. Nije se znalo koga će Ante Čačić postaviti na to upražnjeno mjesto. Hoće li krenuti jedan od rekonvalescenta Špikić ili Menalo. Hoće li ipak Emreli stisnuti zube i riskirati težu ozljedu. Hoće li možda desno postaviti Luku Ivanušeca, a u sredini će krenuti Amer Gojak ili Marko Tolić. Na kraju je Čačić donio najbolje rješenje. Odlučio se na Špikića koji je bio sjajan. Probijao je, ubacivao, dobro je surađivao s Ristovskim. Na kraju je izborio drugi žuti karton Čeberka, a onda i zabio za 2:0 (i svoj drugi pogodak u plavom dresu) te definitivno riješio pitanje pobjednika.

"Presretan sam. Prelijepo je osjećaj. Jednostavno nemam riječi. Tijekom sezone smo se možda mučili, ali danas smo pokazali što znači Dinamo".

Ova utakmica je bila kao šlag na kraju za posljednjeg junaka. Možda i najvećeg pehista u redovima Dinama. U klub je stigao 2018. Igrao je (dobro) na posudbama u Slaven Belupu, Olimpiji i Rijeci i ove sezone je napokon trebao dobiti priliku u Dinamu. I dobio je. Igrao je često, posebno pod Damirom Krznarom, zabijao je za Dinamo u HNL-u, Ligi prvaka, Europskoj ligi i Hrvatskom kupu. Odradio je jako dobre zimske pripreme, bio je ponajbolji Dinamov igrač u Sloveniji, a onda ga je Željko Kopić prikovao na klupu, da bi ga naknadno pogodila i misteriozna bolest o kojoj smo već pisali u uvodu teksta. Kod Čačića se vratio na velika vrata, dobio je priliku posljednjih 20 minuta, a treneru se odužio golom za 3:0.

"Fantastična utakmica od prve do zadnje minute. Radili smo konstantan pritisak. Mogli smo pobijediti i uvjerljivije. Ovo je možda i naša najbolja utakmica sezone. Ne smijemo se zavarati da smo prvaci. Svi smo u svlačionici svjesni činjenice da tek pobjedom u Šibeniku možemo postati prvaci".

Dinamo ima sve u svojim rukama. Momčad je protiv Gorice i Osijeka izgledala jako dobro, protiv Lokomotive jako loše. S pristupom kao sinoć, cijele momčadi, ali i ključnih pojedinaca, Plavi će iduće nedjelje oko 21 sat biti novi-stari prvaci.



Tagovi

Bruno PetkovićDinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLDario ŠpikićLuka Menalo

Ostale Vijesti