Reuters
Reuters

Riznica medalja Vatrenih: 3-3-3, a jubilarnu 10. lovimo na Euru!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 27.03.24. | 16:25

Iako Hrvatska (još) nije osvojila zlato na najvećim nogometnim smotrama, na međunarodnim prijateljskim turnirima ima već tri najsjajnija odličja.

Postalo je više bespotrebno ponavljati kako je Hrvatska svjetska nogometna velesila, koja je na šest svjetskih prvenstava osvojila čak tri medalje, od čega jednu srebrnu i dvije brončane. Hrvatska je konstantni sudionik europskih prvenstava, ali i A divizije Lige nacija. U prošlom izdanju tog nedavno-oformljenog natjecanja Hrvatska je završila srebrna čime je došla do svoje četvrte velike međunarodne medalje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako Hrvatska nikada nije bila zlatna na svjetskoj ni kontinentalnoj smotri (nadamo se da će se to promijeniti već ovog srpnja), broj velikih medalja za jednu državu koja s dijasporom nema niti osam milijuna stanovnika, a na velikoj sceni natječe se tek 30 godina je impresivan podatak.

No, tim četirima medaljama na velikim natjecanjima Hrvatska je pridodala još pet međunarodnih medalja, od kojih je posljednja, osvojena u utorak na međunarodnom turniru u Egiptu, bila hrvatsko treće zlato.

Vatreni su prvo zlato, ujedno i prvu medalju uopće osvojili 1996. na Kupu kralja Hasana II u Casablanci. O tom turniru pisali smo pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru kada je Hrvatska dva puta igrala s Marokom. Hrvatska je taj turnir osvojila bez pobjede unutar redovnog dijela utakmice. Maroko je pao nakon 2-2 (oba gola zabio je Goran Vlaović) sa 7-6, a Češka, u finalu s 4-1 nakon jedanaesteraca, nakon što je redovni dio završio 1-1 (Pralija 29'/Drulak 4'.)

Drugo zlato osvojili smo 1999. na Korea Cupu. Na turniru su sudjelovale četiri reprezentacije, a na otvaranju smo igrali upravo protiv sinoćnjeg protivnika u finalu ACUD Cupa. Igor Cvitanović u 45. iz jedanaesterca i Davor Vugrinec u 77. nadoknadili su prednost Egipta od 2-0 koju su Faraoni ostvarili do 34. minute.

U drugom kolu bivši Dinamovi kolege Igor Bišćan i Josip Šimić, koji su godinu ranije srušili Ajax u Amsterdamu, preokrenuli su vodstvo Meksika koji je poveo u 25. preko legendarnog Luisa Hernandeza.

Prije posljednjeg kola Hrvatska je imala četiri boda, Južna Koreja i Egipat dva, a Meksiko jedan. S obzirom da je Meksiko svladao Egipat 2-0, Hrvatskoj je za zlato bio dovoljan i bod. Istog nam je donio Stjepan Tomas golom u 88. minuti. Domaćini su turnir završili na trećem mjestu, s tri remija, a Hrvatska kao prva.

Uz ta tri zlata, Hrvatska je u svojoj kratkoj povijesti osvojila još jedno međunarodno srebro (Kirin Cup 1997, Japan) te broncu (Lunar New Year Hong Kong Cup 2006.)

Dakle, bilanca medalja hrvatske nogometne reprezentacije je sljedeća: Tri zlata, tri srebra i tri bronce!

Jubilarnoj 10. medalji nadamo se već u srpnju…

Sve hrvatske medalje:

Zlato - Kup Kralja Hassana II, Maroko, 1996.

Srebro - Kirin Cup Soccer, Japan, 1997.

Bronca - Svjetsko prvenstvo, Francuska, 1998.

Zlato - Korea Cup, Južna Koreja, 1999.

Bronca - Lunar New Year Cup, Hong Kong, 2006.

Srebro - Svjetsko prvenstvo, Rusija, 2018.

Bronca - Svjetsko prvenstvo, Katar, 2022.

Srebro - Liga nacija, Nizozemska, 2023.

Zlato - ACUD Cup, Egipat, 2024.

(N.R.)


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti