Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Neslavni jubilej Lovre Kalinića: Samo dva aktivna golmana primila su više golova od jednog kluba

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 04.04.24. | 09:28

Nedugo nakon jubilarnog 50. primljenog pogotka od Dinama morao je napustiti igru...

U razmaku od četiri dana Dinamo je s dva puta po 1-0 svladao Hajduk. Još tamo na početku sezone Dinamo je pobijedio Hajduk s 1-0 u Superkupu i odnio prvi trofej u sezoni. Potom je s 1-0 svladao Hajduk na Poljudu u prvenstvenom Derbiju i udaljio Bijele od dugo očekivane titule, a potom je s 1-0 pobijedio Hajduk u polufinalu Kupa i tako ga definitivno izbacio iz igre za još jedan trofej. Iako još prvenstvena utrka nije završila, lagano bi se moglo dogoditi da tri Dinamove 1-0 pobjede sruše sve ovosezonske snove Hajdukovog navijačkog puka i klupskih ambicija.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hajduk je na kraju 2023. imao fenomenalnu situaciju. Uvjerljivu prednost na čelu ljestvice, pozitivnu atmosferu dodatno rasplamsanu dolascima Josipa Brekala i Ivana Perišića, a u prvom proljetnom kolu na Poljud im je stizao jedan od konkurenata za naslov, Rijeka. No, momčad Željka Sopića odigrala je impresivnu utakmicu, slavila je s 2-0 i nagovijestila streloviti pad Hajduka kojem samo čudo (pobjeda na Rujevici, a onda i u svim utakmicama do kraja sezone) može spasiti sezonu.

Jedan od ključnih razloga Hajdukovog pada je nevjerojatno veliki broj ozljeda ključnih igrača. Ivan Perišić je stigao ozlijeđen i pravo je čudo da je zaigrao već u jučerašnjem Kup-Derbiju. Već duže vrijeme na terenu nema Darija Melnjaka, Mihaela Žapera i Ferra, a u ključnim utakmicama sezone Mislav Karoglan nije mogao računati na Filipa Uremovića. Problema sa spremom i ozljedama imali su Josip Brekalo, Nikola Kalinić, Vadis Odjidja-Ofoe i Aleksandar Trajkovski, a onda je zbog povrede u drugom poluvremenu prve utakmice protiv Dinama igru morao napustiti i Hajdukov nositelj Marko Livaja, koji je upitan za Jadranski derbi iako se špekulira da bi mogao nastupiti u toj ključnoj utakmici za Bijele.

No, ono što se Hajduku dogodilo s golmanima spada u rubriku vjerovali ili ne. Najbolji Hajdukov pojedinac u Kup-utakmici protiv Dinama Ivan Lučić nakon dvoboja izjavio je kako je prije tjedan dana saznao da mu je u koljenu puknuo menisk te da je bio spreman za operaciju. No, pričekao je s odlaskom pod nož kako bi po potrebi bio na raspolaganju treneru za tri ključne utakmice sezone. Na žalost hajdukovaca, to se i dogodilo. Lovre Kalinić osjetio je bol u laktu u prvom dijelu kup-utakmice protiv Dinama. S obzirom na to da je Karoglan imao samo jednog vratara na klupi, u igru je morao uskočiti nezagrijani i ozlijeđeni Lučić.

Hajdukova ovosezonska 'jedinica' na kraju je odradila strašnu utakmicu, rođeni Bečanin na kraju je zabilježio šest obrana, zaustavio je nekoliko Dinamovih matnih šansi i na kraju upisao 'clean sheet', koji Hajduku ipak nije pomogao.

"Nisam vjerovao da ću igrati. Mislim da su obje momčadi imali svoje šanse. Branilo se dobro, oni su zabili i pobijedili. Prije tjedan dana sam išao na magnet. Puknuo mi je meniskus. No, nismo imali izbora, onda prolaziš kroz ovo. Idemo dobiti na Rujevicu", rekao je vratar Bijelih.

Što se, pak, tragičara Lovre Kalinića tiče, bivša hrvatska jedinica je ove sezone odigrao prve utakmice nakon što je 30. listopada 2022. pretrpio ozljedu koljena. Na teren se vratio godinu dana kasnije, 31. listopada u osmini finala Kupa protiv Jadrana iz Luke Ploče, a to mu je, do dva poljudska Derbija, ujedno bila i jedina utakmica u zadnjih godinu i pol dana. Kalinić nije kriv za niti jedan od dva Dinamova gola. Kod udarca Brune Petkovića u prvenstvenom Derbiju lopta se odbila od noge Dominika Prpića, malo promijenila smjer i ostavila Kalinića zakopanog na 'krivoj' nozi.

U Kup utakmici Kalinić je obranio udarac Brune Petkovića iz slične pozicije, a loptu je u praznu mrežu, nakon odbijanca, pospremio Sandro Kulenović. Osim što je tri minute kasnije morao napustiti teren, nesretni Kalinić je u razmaku od četiri dana primio 49. i 50. pogodak od Dinama u svojoj bogatoj karijeri. Ono što je zanimljivo, Kalinić je 47 golova protiv Dinama primio kao vratar Hajduka, a tri kao golman Karlovca u kojem je proveo proljetni dio sezone 2011./12. Dinamo je tog proljeća, pod vodstvom Ante Čačića gostovao u Gradu na četiri rijeke i slavio s 3-0.

Time se učvrstio na trećem mjestu liste 'neslavnih rekordera', odnosno aktivnih vratara koji su u karijeri primali golove od istog kluba. Četvrto mjesto drži slavni Manuel Neuer koji je u karijeri 46 puta morao vaditi loptu iz mreže nakon udaraca igrača Borussije Dortmund.

Na drugom mjestu te liste je francuski vratar Steve Mandanda (39), koji još uvijek aktivno brani za francuskog prvoligaša Rennes, a u karijeri je u 58 navrata primio gol od Paris Saint Germainea. Čak 53 gola primio je kao vratar Marseillea, a pet kao vratar Rennesa. Zanimljivo, svoj 58. gol od PSG-a Mandanda je primio jučer. U polufinalu kupa Francuske PSG je slavio s 1-0, a jedini pogodak na utakmici zabio je Kylian Mbappe. Slavni PSG-ov napadač i sve slavniji Dinamov su, tako, isti dan utjecali na ovu statistiku.

Apsolutni negativni rekorder u ovoj rubrici je talijanski golman Andrea Consigli (37) koji je braneći za Atalantu i Sassuolo primio 61 pogodak od Juventusa.

Aktivni golmani koji su primili najviše golova od jednog kluba:

1. Andrea Consigli (Italija) - 61 portiv Juventusa

2. Steve Mandanda (Francuska) - 58 protiv PSG-a

3. Lovre Kalinić (Hrvatska) - 50 protiv Dinama

4. Manuel Neuer (Njemačka) - 46 protiv Borussije Dortmund



Tagovi

Lovre KalinićHajdukDinamo ZagrebGNK DinamoDerbiManuel NeuerSteve MandandaAndrea Consigli

Ostale Vijesti