Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Hajduk je imao sve, a sad nema ništa, Dinamo - obrnuto! Derbiji su okrenuli sezonu naglavačke!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 04.04.24. | 08:45

Dva Derbija i dvije pobjede Modrih u Splitu potpuno su promijenile atmosferu i perspektivu u taborima najvećih rivala

Kad se samo sjetimo kako je sve izgledalo krajem siječnja, na početku proljetnog dijela sezone. Dinamo je izgubio od Lokomotive, ne izgubio, bio je deklasiran (0-3) u Maksimiru. U Dinamu, u kojemu su još vladale turbulencije i borba za vlast, konfuzija na svim razinama, razmišljali su o promjeni trenera, već su zvali potencijalne kandidate Sergej Jakirović bio je već na izlaznim vratima. Hajdukova je prednost na vrhu ljestvice već bila lijepa, Dinamo je zaostajao sedam bodova, uz dvije utakmice manje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A onda, novi udarac za Modre. Propao je dolazak Josipa Brekala u Maksimir, dva dana kasnije on je otišao na Poljud, a pred punim tribinama predstavljen je splitskoj publici uoči derbija s Rijekom. Zajedno s Ivanom Perišićem! Sve je podno Marjana bilo spremno za skorašnju proslavu naslova, Hajduk se doimao kao boksač, koji samo čeka kako će udariti grogiranog suparnika i zadati mu zadnji udarac. Naravno, u tom trenutku, na ozbiljne Rijekine ambicije malotko i računao, međutim, ovo i nije priča o Rijeci. već o 'filmskom preokretu' u taborima dva najžešća rivala otada sve okrenulo. Pričate li danas s navijačima Dinama i Hajduka, objektivno će zaključiti da Rijeka igra najbolji nogomet i da je, u neku ruku, favorit za naslov prvaka, međutim, Dinamo je, onaj Dinamo, kojega je Lokomotiva dotukla i gurnula u ponor, ima i dalje veliki priliku svoju sezonu pretvoriti u superuspješnu. Dok Hajduk, onaj Hajduk, koji je već spremao 'šampionski banket' i predstavljao dva velika pojačanja prije derbija s Rijekom, tone u depresiju i maršira prema potpunom gubitku ravnoteže.

Dvije pobjede Dinama na Poljudu, dvaput po 1-0, u HNL-u i Kupu, sve su okrenule, sve su promijenile. Atmosferu i perspektivu u taborima dvaju najvećih rivala. Dinamo je uzletio, Sergej Jakirović, koji je već nekoliko puta bio na pragu otkaza i vodio svoju 'presudnu' utakmicu na klupi, sad je čvrsto u sedlu. Ne samo to, na Poljudu su Modri u srijedu odigrali sjajno prvo poluvrijeme, sigurno najbolje u o-ho-ho vremena i mogli su slaviti i puno uvjerljivije. S druge strane, Mislav Karoglan, čovjek, koji je rušio rekorde u nizovima bez poraza i trebao biti trener, koji će Hajduku nakon 19 godina donijeti naslov, izgubio je status, izgubio je povjerenje svih i samo je pitanje imaju li za njega na Poljudu već sad zamjenu ili će ga 'trpiti' do kraja sezone, jer, eto, nemaju bolje rješenje. Upad navijača u teren Poljuda na kraju Kup dvoboja bila je, zapravo, konačna presuda ovom Hajduku. Iako matematika još uvijek postoji, iako se u zadnjih osam kola može, teoretski, sezona još jednom okrenuti, već pobjedom Hajduka na Rujevici, kao da su se u Splitu i na Poljudu svi pomirili kako će još jedna sezona otići u zaborav!

Ali, to ovaj put Bijelima pada još teže. Jer, imali su sve! Atmosferu, Perišića, Brekala, Kalinića..., pune tribine i rekordan broj članova, na kraju, imali su i strane suce, koje su toliko zagovarali. Imali su i Dinamo na koljenima, u konfuziji i kaosu, Dinamo, koji ničime nije dao davao do znanja da se može izvući iz krize i uopće se vratiti u borbu za naslov. No, u samo četiri dana, 'kolo sreće' potpuno se okrenulo. Hajduk klizi u novu krizu iz koje se ne vidi kraj, ispao je iz Kupa, a borba za naslov izgleda kao nemoguća misija. A Dinamo, onaj 'šepavi', iscrpljeni Dinamo, s već toliko puta prekriženim trenerom na klupi, ima sve u svojim rukama. I dvije velike utakmice na Rujevici, protiv zahuktale Rijeke, da ovu sezonu na kraju učini superuspješnom. Jasno, uz uvjet da više ne gubi bodove, da ne kiksa u dvobojima s tzv. 'malima'. Dinamo, koji je nakon one Lokomotive već bio spreman baciti ručnik na sredinu ringa, na Poljudu je u četiri dana potpuno uskrsnuo, a u srijedu pokazao i kako goropadan može biti!

Da je netko krajem siječnja rekao da ćemo ovaj film gledati početkom travnja, malotko bi vjerovao. Dvije utakmice, dva Derbija, koja su potpuno promijenile tijek sezone dva velika suparnika... Dinamo je iz njih izašao kao veliki pobjednik, Hajduk će svoj banket morati odgoditi na neko vrijeme. Premda, tko zna kad će opet imati ovakvu priliku!



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiSergej JakirovićMislav Karoglan

Ostale Vijesti