Reuters/Peter Cziborra
Reuters/Peter Cziborra

Kovačić: "Guardiola me najviše impresionirao i shvaćam zašto ga mnogi smatraju najboljim trenerom svijeta. Nema dvojbe da sam bolji igrač nego prije dolaska u City"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.03.24. | 11:07

Hrvatski veznjak u razgovor za Sportske novosti otkrio kako se snašao u Manchesteru, s kim se druži van terena, te nahvalio španjolskog trenera

Ne oglašava se često za hrvatske medije, gotovo nikada, no Mateo Kovačić se oglasio za Sportske novosti pa u razgovoru s Robertom Matteonijem otkrio kako se snašao u Manchesteru, kako su ga prihvatili u klubu te što misli o Pepu Guardioli.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatski veznjak je ljetos London zamijenio Manchesterom i sada juri tri trofeja s Građanima – Ligu prvaka, Premier ligu i FA Cup.

„Što reći nego da sam potpuno oduševljen! Od prvog kontakta, od prvog dana u klubu, osjetio sam da sam došao u posebnu nogometnu realnost. Bio sam i prije u velikim klubovima, imam sjajnih iskustava, ali sada u MC-u, moguće zato što sam izreliji, prepoznajem drugačiju vrhunsku strukturu. Svakog dana se iznova oduševim nečim novim u funkcioniranju kluba, u fantastičnim uvjetima kampa, u detaljnoj organizaciji svega što ima veze s momčadi, igračima. Ljudi u klubu, od zaposlenika preko igrača i trenera do onih koji vode operativu i klub, to je ono što čini posebnu razliku“, govori Kovačić za SN.

29-godišnjak ističe i da mu se na prvu svidjela i svlačionica Cityja.

„Svi su dečki baš dragi, od Bernarda Silve, Nunesa, preko Walkera, Grealisha, Rodrija, De Bruynea, Haalanda, Fodena, Akea i svih ostalih. Možda već od prije imam neku posebniju liniju sa Silvom, i kad smo se sretali kao suparnici znali smo popričati i osjetio se međusobni respekt. Sada kada sam ga još bolje upoznao, još je draži tip. Voli se zezati, kao i Joško, Nunes, smijemo se. S De Bruyneom imam također odličan odnos, jer Kevin, osim što je veliki igrač, je i cool tip, supruge nam se druže“.

Kovačić je posebno nahvalio Pepa Guardiolu koji je inzistirao na njegovom dolasku.

„Ne znam kako bih to kazao da ne ispadne da se sada tu namećem, ali dobro, istina uvijek štiti. Sve ono sjajno što sam prije čuo o Guardioli, to sam sada sve doživio iz prve ruke i to puta deset. Kao igrač to moraš doživjeti da bi tek onda shvatio dimenziju te stručnosti i posebnosti pristupa. Sve što mi je pred dolazak govorio, tumačio, najavljivao, baš se tako događa. Ni manje, ni više. A to je senzacionalno u svakom smislu. Neka mi nitko ne zamjeri, ali baš sam impresioniran“.

Veznjak Cityja ističe kako je Guardiola strašno temeljit u svom poslu…

„Nema tu puno filozofije, naprotiv. Mislim da je upravo u jednostavnosti njegovih tumačenja kako ostvariti ono čemu teži odnosno težimo veliki dio uzroka te uspješnosti. Guardiola je temeljit, radimo točno definirane stvari, ukazuje kako nešto možemo ostvariti i uvijek ima plan B ili C kako se postaviti ako ne ide plan A. Zato se brzo prilagođavamo situaciji na terenu, jer uvijek imamo rješenje za izvanredne situacije u tijeku igre. Guardiola baš sve predvidi i fascinantno mi je kako i za vrijeme igre prepoznajem tijekove koje je on najavljivao, i pripremao nas na to“.

Kažu da je vrlo zahtjevan, znači li to da su mu primjerice sastanci pred utakmicu “teški”, dugi...

„Moja iskustva su baš drugačija. Intenzivan je u objašnjenju, vrlo jasan što trebamo činiti, ali i koncizan. Želi da imamo puni fokus na ono što ukazuje i primijetim kako to uspješno održava“.

Dojam je da ste napredovali kao igrač?

„Po meni nema dvojbe da sam bolji nego prije nego sam došao. Najveći napredak osjetio sam u mirnoći na lopti i općenito u igri. Prije sam znao biti odveć nemiran, pomalo nestrpljiv, gubio poziciju. Guardiola inzistira da budemo mirni i držimo posjed, a ne da prosipamo lopte nekakvim brzim pasovima. Upravo ta igra, jasno profilirana, s temeljnom odrednicom da se čuva lopta i strpljivo gradi napad, a onda u pravi trenutak upućuje između linija ili u završni okomiti pas, vjerojatno je doprinijela da se i sam umirim i lakše djelujem“.

Bilo je u početku dvojbi oko vaše pozicije?

„U početnoj fazi me stavljao na desetku. Potom je primijetio da se komotnije osjećam kao šestica, pogotovo u paru, jer onda imam opciju da se priključujem ofenzivi kao osmica. Trener hoće da se jasno drže pozicije, ali mi kaže da kad se otvori prostor između linija da ga odmah napadnem. Hoću li ići jedan na jedan ili iz drugog plana ući u šesnaesterac, treba mi odrediti dinamika akcije. Ključan je tajming i Guardiola mi tu puno toga ukazuje kako to činiti“.

Kovačiću je jasno zbog čega se Pep smatra jednim od najboljih ikad.

„Od svakog trenera, u različito vrijeme, nauči se nešto. Imao sam hvala Bogu doista odličnih stručnjaka. Bilo mi je jako dobro sa Sarrijem, a posebno sam i logično vezan za Tuchela, s kojim sam napravio važan iskorak, osvojili smo i Ligu prvaka. No, Guardiola me najviše impresionirao i shvaćam zašto ga mnogi smatraju najboljim trenerom svijeta, možda i u povijesti nogometa. Znate da je takav tip da bez obzira koliko mu je igrač drag, koliko ga poštuje, da će ga staviti na klupu ako nije u optimalnoj formi. I da onaj tko se ne uklopi u njegovu doktrinu vođenja i života grupe, neće opstati, bez obzira na ugovore...“

Cijeli intervju Matea Kovačića možete pročitati OVDJE.



Tagovi

Mateo KovačićManchester CityPep GuardiolaJoško Gvardiol

Ostale Vijesti